Uzay mekiğinde 360 derece manzaralı tuvalet!..

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uzay mekiğinde 360 derece manzaralı tuvalet!..
Abone ol
SpaceX'in uzay mekiği personeli ve yolcuları, "kaçınılmaz olarak, tuvaleti kullanmak zorunda kaldığında" müthiş bir manzarayla karşılaşacak...

Elon Musk'ın şirketi SpaceX'in uzaya ilk sivil uçuş görevi olan Inspiration4'de kullanılacak Crew Dragon mekiğinin tepesinde 360 derecelik eşsiz bir manzaraya sahip camdan kubbe yer alacak.

Dört kişilik ekibin liderliğini yapan milyarder girişimci Jared Isaacman, bu ayrıcalıklı bölümde tuvalet olacağını söyledi.

Isaacman'ın yanı sıra doktor asistanı Hayley Arceneaux, ABD Hava Kuvvetleri'nden emekli olan mühendis Chris Sembroski ve yerbilimci Sian Proctor'un olduğu ekip, 15 Eylül'de Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (UUİ) daha yüksek bir irtifaya çıkacak. Ekip burada üç gün boyunca hem manzaranın tadını çıkaracak hem de bazı deneyler yapacak.

SpaceX şimdiye kadar NASA için astronotları UUi'ye üç kez gönderdi. Ancak bu uzay gemilerinin hiçbirinde kubbe yoktu. Zira astronotların laboratuvara girebilmesi için bu mekiklerin burnunun UUİ'ye kenetlenmesi gerekiyordu.

Ancak Inspiration4 ekibi UUİ'ye gitmeyeceği için kenetlenme mekanizması, yolcuların içinde durabileceği bir bölmeyle değiştirildi. Isaacman bu konuda şöyle konuştu:
Çok fazla mahremiyet yok. Ama uzay aracının üst kısmını geri kalanla ayıran bir tür perde var. Yani kendinizi diğerlerinden biraz da olsa ayırabiliyorsun. Ve burası aynı zamanda cam kubbenin olduğu yer. Yani ekip, kaçınılmaz olarak, tuvaleti kullanmak zorunda kaldığında müthiş bir manzarayla karşılaşacak.

Musk da yeni kubbe hakkında martta attığı bir tweet'te "Muhtemelen en çok bir cam kubbenin içinde 'uzayda' hissedersiniz" demişti.

Öte yandan tuvalet hakkında Isaacman'ın söylediklerinden başka bir bilgi mevcut değil. Zira hem SpaceX hem de NASA tasarım hakkındaki bilgileri gizliyor.

Isaacman ayrıca, tuvaleti kullanmayı öğrenmenin Inspiration4'un yoğun uçuş öncesi eğitim programının bir parçası olduğunu söyledi.
 


Yorum Yazın