Uluslararası Af Örgütü’nün Ukrayna'yı suçladığı rapor, Kremlin destekçilerini keyiflendirdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uluslararası Af Örgütü’nün Ukrayna'yı suçladığı rapor, Kremlin destekçilerini keyiflendirdi
Abone ol
Moskova, Uluslararası Af Örgütü’nün Ukrayna ordusunun sivillerin hayatını tehlikeye attığını belirttiği raporunu memnuniyetle karşıladı. 

Uluslararası Af Örgütü, perşembe günkü raporunda Ukrayna ordusunun yerleşim birimleri yakınlarına askeri üs kurarak ve füze atışı yaparak savaş hukukunu ihlal ettiğini söylemişti. Britanya merkezli sivil toplum kuruluşunun raporu hem Ukrayna’dan hem de Batı’dan öfkeli tepkiler almış; Af Örgütü’nün Ukrayna ofisi rapora katılmadıklarını belirtmiş ve karşı çıktıkları noktaları yayımlamıştı.

Moscow Times gazetesi, Ukrayna’nın işgalini destekleyen Kremlin yanlılarının raporu Rusya ordusunun Ukrayna’daki yerleşim birimlerine yaptığı saldırıları haklı göstermeye çalışmak için kullandığını bildirdi. 

Cuma günü Telegram hesabından raporla ilgili uzun bir paylaşım yapan Rusya’nın Washington Büyükelçiliği, ”Gerçeği saklamak zorlaşıyor. Kiev’deki suçlu rejim kendi halkına bile sempati duymuyor” ifadelerini kullandı. 

Devlet televizyonunun ünlü Kremlin yanlısı sunucusu Yevgeni Popov cuma günkü programında, ”Af Örgütü bile Kiev’in işlediği suçları dile getirmeye başladı” dedi.

Kanal 1’deki programında Popov, ”Batılı analistler Ukrayna’daki hastane ve okulların farklı şeyler için kullanılmaya başladığından şüphelenmeye başladı” diye konuştu.

Ünlü Rus askeri bloggerı Rivar da, ”Af Örgütü’ne göre Ukrayna Silahlı Kuvvetleri uzun süredir onları yapmakla suçladığımız şeyleri yapıyor” ifadelerini kullandı. 

Moskova, Ukrayna’da sivil ölümlere neden olan saldırılarından sonra sıkça Kiev’i sorumlu tutmaya çalışıyordu. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, cuma günü rapora ”Sorumluluğu saldırgandan kurbanın sırtına yıkıyorsunuz” ifadeleriyle tepki gösterdi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise raporun gerçeği ”çarpıttığını” ifade etti. 

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, sosyal medyada ”Rus ve Ukraynalı trollerin saldırısına uğradıklarını” belirterek ”Bu durum tarafsızlığımıza zarar vermeyecek ve gerçekleri değiştirmeyecek” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Af Örgütü araştırmacıları, Rusya’nın başlattığı işgale karşı mücadele veren Ukrayna ordusunun bazı yerlerde okulları, hastaneleri üs olarak belirlediğini, ordu mensuplarının birilerinin yaşadığı dairelerde kaldığını tespit etti. Af Örgütü, bu durumda Rus güçlerinin bir saldırıya yanıt verdiği ya da Ukrayna güçlerini hedef aldığı durumda sivillerin hayatının tehlikede olduğu, sivil altyapının zarar gördüğü sonucuna vardı.

Af Örgütü, Ukrayna ordusunun çapraz ateş altına kalabilecek bazı sivilleri tahliye etmemesini de eleştirdi.


Yorum Yazın