Ukrayna'da mahsur kalan Ahıska Türklerinden yardım çağrısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ukrayna'da mahsur kalan Ahıska Türklerinden yardım çağrısı
Abone ol
Ukrayna'da Rusya'nın ele geçirdiği bölgede mahsur kalan Ahıska Türkleri, Türkiye Cumhuriyeti'nden yardım talep ediyor.
Haber Videosu

Türkiye'nin Ukrayna'dan birçok Ahıska Türk'ünün tahliyesini gerçekleştirmişti. Ancak bölgeden yardım çığlıkları gelmeye devam ediyor. Bölgede yaşayan bir Ahıska Türkü kadın, 'Ahiska Vatan' isimli dayanışma grubundan sesli yardım çağrıısı yaptı.

Yardım talep eden kadın konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Ukrayna Savaş bölgesinden Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne sesleniyoruz. Bizler; onurlu, şerefli Ahıska Türkleriyiz. Geçmiş dönemlerde uluslararası savaş ve anlaşmalardan dolayı doğan Türkiye topraklarının dışında kalan Anadolu Türkleriyiz. 1944 sürgününden sonra Özbekistan'da yaşanan Fergana katliamı ve sürgünü, arkasından Rusya sürgünü ve arkasından Ukrayna Savaşı. Öncesi ve sonrası şu anki durumda, Ahıska Türkleri'nin çoğunluğunun hiçbir belgesi olmadan yaşıyor. Bu insanlar var olarak gözükmüyorlar; ne bir nüfus cüzdanı, ne bir pasaport hiçbir şeyleri yok ellerinde. Ne olacak bu halimiz diye oturan çok insan var. Ve şuan bizler bu durumdan dolayı sınır dışına bırakılamıyoruz. Burada can güvenliğimiz de yok artık. Benim 4 evladım var umutla bekleyen. Çünkü eşimin durumu da aynı, başka akrabalarımızın durumu da aynı. 2 aydır savaşın altında Rusların ele geçirdiği bölgede can korkusuyla yaşıyoruz. Burada yatalak insanlar, hasta insanlar, hamile kadınlar, küçücük savunmasız bebekler var. İnsanlar ilaç bulamıyorlar artık hastalarına ve biz de özellikle bizim öz ana vatanımız, öz toprağımız Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden bir an önce bizlerin tahliye edilmesini istiyoruz. Bundan sonraki yaşam haklarımızın verilmesini, daha sonra kendimize bir umut ve hayallerimize kendi alın terimizle kazanacağımız o mutlu günlerimizi bekliyoruz."

 

Ahıska Türkleri'nin kökeni

Ahıska Türkleri, Gürcistan'ın güneybatı ucunda, merkezi Ahıska (Ahaltsihe) olan Mesheti bölgesinde yaşayan Müslüman nüfusa 20. yüzyılın ikinci yarısında verilen addır. Bölgenin adından dolayı Meshet Türkleri ya da Mesket Türkleri ve Türkçede bölgenin adının Misketya biçiminde yanlış yazılmasından dolayı Misket Türkleri olarak da adlandırılmaktadır. Bu farklı adlandırmalar "Ahıska Türk'ü" teriminin yeni olmasından ve tarihsel kaynaklarda yer almamasından kaynaklanmaktadır.

Bugün Ahıska Türkleri, II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan zorunlu sürgünler nedeniyle eski Sovyetler Birliği'ne (Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri'ne de) geniş bir şekilde dağılmış durumdalardır. O zamanlar Sovyetler Birliği, Türkiye'ye yönelik bir baskı kampanyası başlatmaya hazırlanmakta ve Joseph Stalin, Ahıska'da Sovyetler'in niyetlerine düşman olması muhtemel stratejik Türk nüfusunu temizlemek istemektedir. 1944'te Ahıska Türkleri, Türkiye sınırından akrabalarıyla iş birliği yapıp kaçakçılık, haydutluk ve casusluk yapmakla suçlanmıştır. Joseph Stalin tarafından 1944'te Gürcistan'dan kovulmuşlar, sınır dışı edilmeden önce ve sonra ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalmışlardır. Yaklaşık 115.000 Ahıska Türkü Orta Asya'ya sürülmüş ve daha sonra sadece birkaç yüzü Gürcistan'a dönebilmiştir. 1990 yılında Ukrayna'ya göç edenler, mevsimlik işçilerin yaşadığı gecekondu kasabalarına yerleşmişlerdir.


Yorum Yazın