Türkiye'de keşfedilen böcek türüne eski bakanın ismi verildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye'de keşfedilen böcek türüne eski bakanın ismi verildi
Abone ol
'Phytocoris iyribozi' ismi verilen böcekle ilgili yayın, 'Zoology in the Middle East' dergisinde yer aldı

BENEO adına yürütülen yeni araştırma, tüketicilerin artık 'pozitif' yaşlanmaya daha fazla odaklandığını ortaya koyuyor. HealthFocus International tarafından yürütülen araştırma, sağlık bilincine sahip 50+ yaş aralığının özel bir analizini içeriyor[i]. Bu araştırma, 50 yaş üstü kişilerin ilerleyen yıllarda keyif aldıkları aktivitelere devam edebilmek için yiyecek ve içecekle ilgili giderek daha fazla alternatif aradıklarını gösteriyor.
50 yaş üstü kişilerin sağlık bilincini harekete geçiren şey, bugünden ve gelecekten en iyi şekilde yararlanmaktır. Her yaşam aşamasında, kendilerini olabilecek en iyi versiyonu olmak isterler. Bu, şimdiki zamanın tadını çıkaracak kadar formda ve sağlıklıyken gelecekteki sağlığın kontrolünü ele almak anlamına gelir ve beslenme onlar için bunu başarmada önemli bir rol oynar.
Sağlıklı yaşlanma konusunda endişe duyan 50 yaş üstü kişiler için, her dört kişiden üçü (%79) öncelikle yaşlandıkça aktivitelere devam etme yeteneklerini korumaya odaklanmaktadır. Benzer bir sayı (%76) iyi bir fiziksel ve zihinsel sağlık ile dengeli beslenmeyi genel sağlığın anahtarı olarak görmektedir. Özellikle, beslenmenin önemi anket sonuçlarıyla yansıtılıyor: %42'si sağlıklı bir diyetin hayatın zorluklarıyla daha iyi başa çıkmaya yardımcı olduğunu düşünüyor. Dörtte üçü (%74) sağlıklı beslenmek için bilinçli bir çaba gösterirken, yarısından fazlası (%56) sağlık açısından koruyucu veya önleyici faydalar sağlayan yiyecek ve içecek ürünlerini tercih ediyor. Araştırma bulguları ayrıca, yeni bir marka deneyen tüketicilere (%68) en çok etki eden faktörlerden birinin "daha iyi beslenme" sunmak olduğunu ve yiyecek ve içecek üreticilerine ürünlerinin besin değerini geliştirerek satın almaları artırma konusunda büyük bir fırsat sunduğunu gösteriyor.
Sağlık yararları ile ilgili olarak gıda söz konusu olduğunda, bilim bu topluluk  tarafından geniş çapta tanınmaktadır: %60'ı "gerekli faydaları sağlamaları halinde yiyecek ve içeceklerde bilimsel ve teknik iyileştirmeleri  kabul etmektedir”. İlginç bir şekilde, 50 yaş üstü bu sağlık bilincine sahip kişilerin yalnızca %10-20'si sindirim sağlığı, kemik sağlığı veya kan şekeri sorunlarından kişisel olarak etkilense de, ankete katılanların yarısı bu tür konularda 'çok veya aşırı derecede endişeli'. Bu tüketicilerin yarıdan fazlası kemikleri güçlendiren, sindirimi iyileştiren veya kan şekeri seviyelerini düzenleyen  ürünleri tercih ederek, daha uzun süre sağlıklı kalma hedeflerini destekleyen yiyecek ve içecek ürünlerini aktif olarak arıyorlar.
Myriam Snaet - BENEO -  Head of Market Intelligence and Consumer Insights şunları söylüyor: “Bugünün 50 yaş üstü bireyleri, kendilerinin en iyisi olmak istiyor. Sağlıklarını yönetmede proaktif olmak ve içinde bulundukları yaşam evresi ne olursa olsun hayatlarını dolu dolu yaşamak istiyorlar. Yiyecek seçimlerinin genel sağlık üzerinde bir etkisi olduğunu çok iyi bildiklerinden, kan şekerini düşürmek veya sindirim sağlığını iyileştirmek gibi ek sağlık desteği sunan yiyecek ve içecek ürünleri arıyorlar. Üreticiler, BENEO'nun yavaş sindirilen şekeri Palatinose™ ve prebiyotik hindiba kökü lifleri oligofruktoz ve inülin gibi lezzetten ödün vermeden günlük rutinlerine kolayca uyum sağlayabilen fonksiyonel bileşenleri ile, bu belirli sağlık faydalarından yararlanan ürünler geliştirerek, bu hedeflere ulaşmalarına yardımcı olabilir.”
HealthFocus International Başkanı Steve Walton da şu yorumu yapıyor: “İnsanlar sağlıklarının sorumluluğunu alıyor ve ciddi değişiklikler yapıyor. Bu yeni beslenme alışkanlıklarının ve besin değeri düzenlemelerinin bazıları COVID-19 nedeniyle gerçekleşirken, birçoğunun uzun ömürlü olmasını bekliyoruz. Son 10 yılda gerçek bir değişim gördük ve şimdi, sağlıklı yaşlanma ve sağlayabileceği yaşam kalitesi bugün akıllarda birinci sırada. Tüketiciler, sağlıklı yaşlanmanın her yaş için geçerli olduğu, sağlığın korunmasına yönelik, uzun vadeli bir yaklaşım benimsiyor. Yiyecek ve içecek üreticilerinin yeni ürün geliştirirken bunu kendi avantajlarına kullanabilecekleri bir gerçek.”
BENEO'nun ürünleri, kan şekerini, kemik sağlığını ve sindirim sağlığını yönetmek için artan tüketici arzusundan en iyi şekilde yararlanmak isteyen üreticiler için sağlam bilimsel verilerle desteklenen çözümler sunar. Bir kişinin kan şekeri seviyeleri, uzun süreli sağlığın geliştirilmesine yardımcı olmanın önemli bir yoludur ve bu nedenle doğru karbonhidratı seçmek çok önemlidir. BENEO'nun Palatinose™ (izomaltuloz), balda doğal olarak bulunan ve şeker pancarından doğal olarak ekstrakte edilen şekerden elde edilen yavaş sindirilen bir şekerdir. Tam karbonhidrat enerjisi sağlarken kan şekerinde daha düşük bir artış sağlama yeteneğinde benzersizdir. Vücuda 4 kcal/g sağlar ve karbonhidratlardan günlük enerji alımına katkıda bulunur, bu durum Palatinose™’u kan şekeri yönetimini desteklemeye yardımcı olmak için ideal bir bileşen haline getirir.
Sindirim sağlığı söz konusu olduğunda, prebiyotikler gibi bağırsak dostu gıdalar, kişi yaşlandıkça mikrobiyotayı beslemeye yardımcı olabilir. BENEO'nun prebiyotik hindiba kökü lifleri, oligofruktoz ve inülin, iyi bakterilerin büyümesini seçici olarak teşvik etmede önemli bir rol oynar ve bu da kişinin iç savunma sistemini destekler. Aslında, inülin ve oligofruktoz, kanıtlanmış tek bitki bazlı prebiyotiklerdir. Orafti® Inulin ve Oligofruktoz'un 50'den fazla klinik çalışmada sağlıklı bir mikrobiyota ve bifidobakterilerdeki seçici artışı desteklediği ve 20 klinik çalışmada dışkı sıklığında artış olduğu gösterilmiştir.
Mardin'in Ömerli ilçesinde Türk bilim insanları tarafından yeni bir böcek türü keşfedildi. Böceğe, eski Tarım Bakanlarından Nihat Şevket İyriboz'un isminden esinlenilerek 'Phytocoris iyribozi' adı verildi.

Fırat Üniversitesi Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnanç Özgen, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Entomoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Tezcan ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Barış Çerçi'nin ortak çalışmasıyla Mardin'in Ömerli ilçesindeki kiraz bahçelerinde yeni bir böcek türü keşfedildi.

Bölgedeki kiraz bahçelerinden topladığı örnekleri inceleyen Prof. Dr. Özgen, yarım kanatlılar takımından, bitki tahtakuruları familyasında yer alan 'Phytocoris' cinsine ait yeni bir tür saptadı.

Türün erkeği ve dişisi İzmir'de
Barış Çerçi tarafından tanımlanan türe, Prof. Dr. Serdar Tezcan'ın önerisiyle, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk bitki korumacılarından, zirai mücadele araştırma enstitülerinin kurucularından ve 1950'lerde Tarım Bakanlığı yapmış merhum Nihat Şevket İyriboz'un adı verildi.

Yeni türün ismi 'Phytocoris iyribozi' oldu. 'Phytocoris iyribozi' ile ilgili yayın, geçen ay 'Zoology in the Middle East' dergisinde yer aldı. 

Fırat Üniversitesi Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnanç Özgen, "Bu yeni bir tür, dünyada ilk defa tespit edildi, Mardin’in Ömerli ilçesinde kiraz bahçelerinde bulundu. Türün zararlı veya faydalı olduğu yönünde herhangi bir kaydımız yok. Türün erkeği ve dişisi İzmir Lodos Entomoloji Müzesi'nde saklanıyor. Bu türün bizim için en onur verici yönü; tarım bakanı olan, ülkemiz tarımına ve zirai mücadele enstitülerinin açılmasına katkıda bulunan Nihat Şevket İyriboz adına isimlendirilmesi. Bu türün yayını Zoology in the Middle East dergisinde yayınlandı. Ülkemize hayırlı olsun" diye konuştu.


Yorum Yazın