Ankara ziyaretinin ardından Taliban’dan ilk açıklama

"Türkiye, Afganistan'ı yenileme çalışmalarında yer alabilir"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Türkiye, Afganistan'ı yenileme çalışmalarında yer alabilir"
Abone ol
Ankara’yı ziyaret eden Taliban heyetinde bulunan Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki açıklama yaptı.

Ankara’yı ziyaret eden Taliban heyetinde bulunan Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, "Türkiye, Afganistan’ı yenileme, restore etme çalışmalarında iyi bir role sahip olabilir" ifadelerini kullanarak göçmenlerin başka ülkelere siyasi değil ekonomik sebepler nedeniyle gittiğini öne sürdü.

Taliban yönetimininin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, Ankara temaslarını değerlendirerek, Türkiye’den beklentilerini anlattı. Muttaki, ”Türkiye, sahip olduğu imkanlarla yatırım ve bazı projeleri hayata geçirme konularında ve Afganistan’ı yenileme, restore etme çalışmalarında iyi bir role sahip olabilir. Tüm alanlardan faydalanabilir” diye konuştu. Muttaki, Afganistan’ın hesaplarının bloke edildiğini hatırlatarak ekonomik sorunların çözümü için bunun kaldırılmasını istedi. Ankara’da Kızılay yetkileriyle de bir araya gelen Muttaki yaklaşan kış öncesinde insani yardım ihtiyacını da konuştuklarını söyledi.

Göçmenlerin ekonomik sorunlar nedeniyle ülkeyi terk ettiklerini savunan Taliban yönetiminin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, ” Güvenlik sorunu yok, siyasi nedenlerle kimseye zorluk çıkarılmıyor ve zarar verilmiyor” diye konuştu.

Taliban yönetiminin tanınmamasının IŞİD'i güçlendirdiğini de söyleyen Muttaki şöyle konuştu:

”Afganistan’daki yeni devletin resmen tanınmaması DAEŞ’e yarıyor. Dünya ülkeleri bir taraftan Afgan halkını kontrol edin, göç etmesinler diyor. Bir yandan da hükümeti resmen tanımayarak DAEŞ’a moral veriyorlar. Bu durum ne Afganistan ne de dünyanın menfaatine bir durumdur”

Muttaki, Türk yetkililerle bir sonraki görüşmeleri Kabil’de yapmayı istediklerini de söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Temmuz 2021 tarihinde KKTC'de bayram namazı çıkışı Taliban ile alakalı açıklamalarda bulunmuştu.

Erdoğan, "Taliban Türkiye ile bu görüşmeleri çok daha rahat yapması lazım. Çünkü Türkiye onun inancıyla alakalı ters bir yanı yok, ters bir yanı olmadığı için de onlarla bu konuları daha iyi görüşeceğimize, anlaşabileceğimize ihtimal veriyorum" ifadelerini kullanmıştı.

CHP'li Çakırözer: Ankara'da ağırlanan Muttaki yaptırım uygulanan bir isim

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Taliban ziyareti değerlendirdi. ANKA'ya açıklamalarda bulunan Çakırözer, şunları söyledi:

"Taliban hükümetinin dışişleri bakanının Ankara’da ağırlanması, dünya gözünde Taliban’ı meşrulaştırmaktan başka bir anlam taşımaz. Tabii ki Türkiye, Afgan halkına yardım etmelidir. Hele hele yaklaşan kış öncesinde Afganistan’da büyük bir insani trajedi yaşanırken, insani yardımı derhal yapmalıyız. Ama bunu yapmak için Afganistan’da terörle bağlantısını kesmemiş olan Taliban yönetiminin dışişleri bakanının Ankara’da ağırlanması gerekmez. Şu anda Ankara’da bakan protokolüyle ağırlanan Taliban’ın Dışişleri Bakanı Muttaki, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, teröre destek veren isimlere uyguladığı yaptırımlar yasası kapsamında yaptırım uygulanan bir isimdir.

Muttaki’nin yanı sıra Taliban hükümetinin 33 bakanından 18’i de BM’nin yaptırımlar listesinde yer almaktadır. Daha önce uyardık. Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi de yine geçtiğimiz günlerde bu Dışişleri Bakanı’nı ziyarette bulundu. Orada da söyledik, bunun adı tanıma anlamına gelir. Bakanı ziyaret etme, bakanı Ankara’da ağırlama gibi hareketler dış politikada meşrulaştırma anlamına gelir. Türkiye, bu adımları atmaktan kaçınmalıdır. Neden kaçınmalıdır? Çünkü kurulan Taliban yönetimi ülkenin tüm halkını temsil eder nitelikte değil. 33 bakandan 18’i BM’nin terör listesinde gözüken isimler. Benzer şekilde Afganistan’da temel hak ve özgürlükler alanında büyük sıkıntılar yaşanıyor.

Kadınlar eve hapsedilmiş durumda, sokak ortasında idamlar yaşanıyor, şeriat yasalarıyla cezalar veriliyor; gazetecilerin, diğer aydınların ifade özgürlüğü kısıtlanmış durumda. Hal böyleyken Türkiye’nin bu rejimi tanıma, bu rejimi dünya gözünde meşrulaştıracak anlamına gelecek adımlardan kaçınması gerekir. O yüzden Taliban’ın dışişleri bakanının Türkiye’de kabul edilmesi çok büyük bir hatadır.

Görüşme mutlak surette alt seviyede yapılmalıdır, üst seviyede görüşmelerden kaçınılmalıdır. Taliban’ın ülkesinde insan hakları alanında, terörle mücadele alanında, uyuşturucuyla mücadele alanında dünyaya güven vermeden; Türkiye’nin bu rejimi meşrulaştırma, bu rejimi tanıma anlamına gelecek hiçbir adım atmaması gerekir."

 

 

 

 


Yorum Yazın