Trans sporcuların kadın sporlarında yeri var mı?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Trans sporcuların kadın sporlarında yeri var mı?
Abone ol
Kadın sporlarında trans sporcuların olması sizce adil mi? 'Onlar da kadın değil mi?' diye sorabilirsiniz. Kimlik olarak evet. Ancak spor dallarında bu durum geçerli mi? Kadın sporcular ve trans sporcular aynı şartlarda mı yarışıyorlar?

Muhalif Analiz / Oğuz Büber

7'den 70'e herkesin bir spor dalına karşı ilgilisi veyahut sempatisi vardır. Bu ilgimizde bireysel olsun, takım sporları olsun her insanın beğendiği noktalar farklıdır.

Erkeklerin ön plana çıktığı sporlar daha sert ve kas gücüne yönelik iken; kadınlarda bu durum yerini estetik ve zarafete bırakmaktadır. Bunu kadınların ve erkeklerin yapması gereken sporlar şeklinde nitelendirmiyorum. Tabii ki her sporun kadın ve erkek kategorileri bulunmalıdır. Olmaması eşitliğe aykırıdır. Fakat bu düşünce üzerinden hareket ettiğimizde kadın ve erkeklerin eşit şartlarda yarışmadıklarını düşündüğüm bir durum mevcut. O da trans bireylerin kadın sporlarında yarışmaları.

Ne var bunda? Trans kadınlar kendilerini kadın kabul etmiş kadın dallarında yarışmalıdır diyebilirsiniz. 

Fikren baktığımızda bu düşünce yanlış değil. Fakat biyolojik anlamda iki cins arasında yadsınamaz farklılıklar bulunuyor. 

Özellikle erkek ergenliğini geçirmiş trans kadınların hormonal anlamda büyük bir avantaja sahip olma ihtimali burada ana etken.

Erkek ergenliği yaşamış kadın sporlarında yarışacak transseksüel kadınlar, kadın olarak doğmuş rakiplerine karşı birçok kişi ve bazı otoriteler tarafından da tehdit unsuru olarak görülmektedir.

Olayı basit yönüyle şöyle bir örnekle anlatalım.

Bir trans kadın olan üniversite öğrencisi Lia Thomas, Ivy League okulu University of Pennsylvania'nın eskiden erkek yüzme takımındayken sonradan kadın yüzme takımına geçiş yapıyor ve kadın takımında rekorlar üzerine rekorlar kırıyor.

Thomas kadın yüzücüler arasında birinci sıraya kadar yükselirken, öncesinde bir erkek yüzücü iken bazı kategorilerde 500'üncü sıraları ancak görüyordu. Bu örnek bile yaşanan durumdaki vahameti bizlere gösteriyor. Yani kadınlar ne kadar çabalarsa çabalasınlar, yıllarca tüm emeklerini en iyisi olmak için versinler karşılarına erkek bedeninde kadınlar çıktıktan sonra tüm emekleri boşa gidecektir. 

Sıkıntı trans kadın sporcuların olması mıdır?

Kesinlikle hayır. 

Problem trans kadınların, kadın kategorilerinde yer almasına izin vermektir. Problemi çözecek olan da bu kararı alan yetkili merciilerdir.

Durumu tam ters açıdan düşünürsek,

Sizce kadın olarak doğmuş bir trans erkeğin erkek kategorilerinde başarılı olma ihtimali var mı?
 


Yorum Yazın