Mavi Burka’nın hikayesi

Taliban'ın Nesil Stratejisi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Taliban'ın Nesil Stratejisi
Abone ol
Taliban, 7 Mayıs'ta Afgan kadınlarının toplum içinde tepeden tırnağa örtünmeleri gerektiğine hükmetti.

Taliban , 7 Mayıs'ta Afgan kadınlarının toplum içinde tepeden tırnağa örtünmeleri gerektiğine hükmetti . Mavi burka, Taliban'ın tercih ettiği giysidir; Ancak ideal olan, kadınların kesinlikle gerekli olmadıkça asla evden çıkmamasıdır .

Taliban Afganistan'ında kadınların bedenleri, fırsatları ve gelecekleri tamamen erkekler tarafından kontrol edilecek ve Taliban'ın Afganistan'ında bu kontrol evde başlamalıdır.

1990'lardaki ilk rejimleri sırasında, Taliban, kıyafetleri uygunsuz şekilde "mütevazı" olan kadınları sokakta dövdü. Bu, ikinci rejimleri sırasında olmayacak - hedeflerini değiştirdikleri için değil, onlara ulaşma konusunda daha incelikli hale geldikleri için.

Şimdi, diyorlar ki, disipline edilecek olanlar kadınlar değil; onların “ koruyucuları ” olacaktır . Afgan bir kadının Taliban'ın Afganistan'ındaki koruyucuları evinin erkekleridir: babaları, erkek kardeşleri, kocaları, hatta oğulları. Bu erkek akrabalar, gözetimleri altındaki bir kadının kamuya açık bir şekilde çıkmasına izin verirse , Taliban'dan evde bir ziyaret ve bir uyarı alacaklar . Uyarıyı dikkate almayan ve eşlerinin, annelerinin ve kızlarının Taliban'ın buyruğuna karşı gelmelerine izin verenler, hapis cezası ve işlerini kaybetmeyle karşı karşıya kalacaklar.

Taliban, güçlerini kadınların kontrolünü aile düzeyinde kurumsallaştırmak için kullanıyor. Afgan erkeklere gönderdikleri mesaj basit: Kadınlarınızı kontrol edin, yoksa sizi cezalandırırız.

Bu, Taliban'ın yeni Afganistan'ını yaratma stratejisidir. Bu bir nesil stratejisi. 

Erkek çocukları, kadınları hayatlarında kontrol etmenin normal olduğunu anlayacak şekilde yetiştirildiğinde bir topluma ne olur? Bu çocuklar erkek olduğunda bir topluma ne olur? Bu toplumun kadınlarının kaydettiği ilerlemeye ne olacak? Peki, pek çok özelliği olmayan hayaletler gibi tepeden tırnağa kumaşın altına sığınmak zorunda kalan o kadınlara ne olacak?

 

(Kaynak:washingtonpost)

 

 


Yorum Yazın