Muhalif özel

Tahtacı’da hukukun zaferi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tahtacı’da hukukun zaferi
Abone ol
Burhaniye’nin tek Alevi Köyü Tahtacı’yı mezarıyla birlikte haritadan silecek projeye hukuk “dur” dedi.

Muhalif. Özel/Murat Bayar

Balıkesir Burhaniye’nin tek Alevi Köyü Tahtacı’ya yapılmak istenen baraj inşaatıyla ilgili olarak köyün mezarıyla birlikte boşaltılıp terk edilmesi isteniyordu.

Ve bu durum köylü ile Balıkesir Valiliğini karşı karşıya getiriyordu.

Oysa Tahtacı Köyü birinci derecede tarihi ve doğal SİT alanıydı. Yine bölge birinci derecede deprem bölgesiydi ve sismik hareketlere ev sahipliği yapıyordu. Yani hukuken bölgeye böyle bir inşaatın yapılması mümkün değildi. Ki barajı sulamak için yapılacağı iddia edilen göletin barajı sulamak için yeter seviyeden uzak olması da çabasıydı.

Köylü, bölgedeki inşaatın baraj görünümlü siyanürle maden arama çalışması olduğunda ısrar ediyordu. Tahtacı Köyü’nü savunan Avukat Arzu Kır’da, zaten bölgeye bir siyanür havuzu yapıldığına işaret ediyordu.

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül Meclis’e haberimiz doğrultusunda, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vererek, “Bölgede Alevi izleri silinmek isteniyor” demişti.

DANIŞTAY İPTAL KARARINI ONADI

Aynı gün ve 11 Aralık tarihli, muhalif’teki haberimiz, “Bir insan evladını kaç kere gömer?” başlığıyla yayınlanmıştı.

Balıkesir 1. İdare Mahkemesi, 12 Temmuz 2021 tarihinde Davalı Balıkesir Valiliğinin, “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti. Böylece, davalı Valiliğin temyizini de karara bağlayan Danıştay iptal kararını onaylayarak son sözü söyledi.

KARAR EMSAL OLACAK

İlk mahkemenin iptal kararından sonra projenin adı değiştirilerek, “Reşitköy Göleti ve Bahadınlı Regülatörü Sulama Yıkama Eleme Tesisi Projesi” olmuştu. İlk proje için alınan izinlerle ikinci projeyi usulsüz olarak yürüten Moment İnşaat Şirketi mahkeme kararını boşa çıkartmaya yönelik bir yol izlemişti.

Av. Arzu Kır, Çanakkale ve Balıkesir’den İzmir’e kadar binlerce maden ruhsatı dağıtıldığına işaret ederek, davanın tüm Türkiye için bağlayıcı olacağına dikkat çekmişti.

ARTIK HİÇBİR PROJE ÇED’İ YOK SAYAMAYACAK!

60 yıldır yapılan projelerde ÇED alma yoluna gidildiğini anımsatan Av. Kır, Danıştay’ın da iptal kararını onamasının emsal oluşturacağını belirtiyor.

“Reşitköy Barajı ve benzer projelerde ÇED Raporu almak zorunda kalacaklar.”

“BALIKESİR VALİSİ’NE ‘HUKUKA UY’ ÇAĞRISI”

Av. Arzu Kır, 24 Aralık 2021’de Danıştay’ın da iptal kararını onamasına rağmen halen bölgedeki inşaatın kaçak olarak devam ettiğini kaydederek, Balıkesir Valisini hukuka uymaya davet etti:

“Danıştay’ın da onaması ile Balıkesir Valisi’ni süresiz iptal kararı vermeye ve kaçak olarak devam eden baraj inşaatını durdurmaya davet ediyoruz!”

2 OCAK’TA TAHTACI’DAYIZ!

2 Ocak 2022 Pazar günü Balıkesir’in Tahtacı Köyü’nde, köy halkı, bilim insanları, STK’lar ve çok sayıda milletvekili ile saat 14.00’te yapılacak toplantıyı yerinde izleyerek anlık haberlere devam edeceğiz.
 

 


Haber Yorumları

  • Lütfiye özgül25-12-2021 17:30

    Toplumun etnik kökenlere ayrılması oldukça yanlış bir davranış kaldı ki bu ülkenin ilerlemiş demokrasiye kavuşması alevilerle mümkündür.

Yorum Yazın