Türk futbol tarihinin en önemli zaferi

Süper Kupa'nın şampiyonu Galatasaray!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Süper Kupa'nın şampiyonu Galatasaray!
Abone ol
1999 - 2000 sezonunda finalde Arsenal'i yenerek UEFA Kupası'nı müzesine götürmeyi başaran ilk Türk takımı olan Galatasaray, aynı sezon Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Real Madrid'i 2-1'lik skorla devirerek Süper Kupa'yı da kazandı ve Türk futbolunda yeni bir sayfa açtı.

15 yıl önce tam bugün Galatasaray ve Türk Futbolu belki de bir daha yaşayamayacağı bir zafere imza attı. Aslan, dünya devi Real Madrid'i UEFA Süper kupa finalinde 2-1 yenmeyi başardı ve Süper Kupa’nın sahibi oldu.

2000 UEFA SÜPER KUPASI

Şimdiki adı ile UEFA Avrupa Ligi o zamanki adıyla UEFA kupası şampiyonu Galatasaray ile 2000 yılının  Şampiyonlar Ligi şampiyonu yıldızlar topluluğu Real Madrid Fransa’nın Monaco şehrinde Stade Louis II'de kupaların kupası için karşı karşıya gelmişti.

Unutulmaz Finalden Önemli Dakikalar

İlk yarıya Galatasaray başladı. Roberto Carlos sol kanattan geldi ve çektiği şut ortadaki Raul'un ayağına değdi. Top auta çıktı. Şut atışını Suat kullanırken Hagi'ye pas verdi. Hagi mükemmel bir şut attı ancak, Iker Casillas topu kurtardı. Okan, 2 futbolcudan da sıyrıldı ve topu Hasan Şaş'a verdi. Hakan Ünsal içeride tam şut atacakken, ceza sahasında düştü ve hakem penaltı verdi. Penaltıyı Jardel kullandı ve gole çevirdi.

İlk yarı bu sonuçla bitti. 0-1

İkinci yarıya Real Madrid başladı. Roberto Carlos'a yapılan faul atışını kullandı ve Taffarel topu kurtardı. Geremi, Galatasaray kalesinin içinde şut attı ve top çok az bir mesafeden auta çıktı. Sol taraftan Savio, orta atmak için gelse de Suat araya girip bu hareketi engelledi. Ancak hakem Real Madrid'e Galatasaray'ın elle oynaması yüzünden penaltı verdi. Raul, 78. dakikada penaltıyı gole çevirerek durumu 1-1'e getirdi. Figo'nun şutu direkten döndü.

Karşılaşmanın normal süresi 1-1'lik beraberlikle sonuçlandı ve maç uzatmalara gitti.

Uzatma anlarının 12. dakikasında sahneye yine Mario Jardel çıktı ve attığı altın golle kupayı Türkiye'ye getirdi.

İşte Efsane Kadrolar

25 Ağustos 2000 - Monaco Stade Louis II

Real Madrid 1-2 Galatasaray

Kadro: Claudio Taffarel - Oliveira Capone (Fatih Akyel) - Gheorghe Popescu - Bülent Korkmaz - Hakan Ünsal - Okan Buruk (Hasan Şaş) - Suat Kaya - Emre Belözoğlu - Gheorghe Hagi (Bülent Akın) - Ümit Davala - Mario Jardel

Teknik Direktör: Mircea Lucescu

Goller: Raul Gonzalez 79' (pen.) / Mario Jardel 41' (pen.), 102'

Hakem: Günter Benko (Avusturya) - Seyirci: 20.000

Galatasaray’ın Unutulmaz Zaferi Sonrası Gazete Manşetleri

İtalya’nın dünyaca ünlü spor gazetesi La Gazzetta dello Sport “Galatasaray, Real’i tuş etti” başlığıyla verdiği haberde, “Montecarlo’da Türkler’in sürpriz zaferi. Mario Jardel’in altın golüyle Galatasaray, Real Madrid’i 2-1 yendi ve tarihi UEFA Kupası’ndan sonra evine Süper Kupa’yı da götürdü” yorumunu yaptı.

KwSport ise “Galatarasaray büyüklerin ülkesinde. Real’i yenip Süper Kupa’nın sahibi oldu” yorumunu yapmış.

El Mundo Gazetesi ise “Süper Kupa”nın şampiyonu Galatasaray” biçiminde bir başlık kullandı. Gazetede, 5 bin Türk taraftarı karşısında yalnızca 400 Real Madrid taraftarı olmasının maçta etkili olduğunu, Real Madrid’in çok sayıdaki fırsatı kaçırdığını, Galatasaray’ın ise atak yaptığı zaman boşluklar bulduğunu ifade ederken, Real Madrid’in ilk yarıda daha iyi oynayan taraf olduğunu, ancak, yakaladığı daha az pozisyona karşın Galatasaray’ın maçı almayı bildiğini bildirdi.

El Pais Gazetesi de başlığında, Real Madrid’in gol atmayı beceremeyince, Süper Kupa’sız kaldığını yazdı. Gazete, Real Madrid’in yeteri kadar hızlı oynayamadığını, bazı önemli fırsatlar yakaladığını ama bunları değerlendiremediğini, hakemin de Real Madrid’e “haksız” bir penaltı vererek adeta yardım ettiğini, buna karşın Real Madrid’in maçı kazanamadığını yazdı.


Yorum Yazın