İngiltere basını: Boris Johnson istifa edecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İngiltere basını: Boris Johnson istifa edecek
Abone ol
Britanya hükûmetinde istifa eden yetkili sayısı 50'yı geçti

Sky News’a konuşan kaynaklar, hükûmetinde istifa depremi yaşanan Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın bugün istifasını sunabileceğini söyledi.

Sky News politika Editörü Beth Rigby’nin Britanya’da kabine kaynaklarından aktardığına göre, Başbakan Boris Johnson’ın ekibinden bazı isimler, 53’e varan hükûmet istifalarının ardından “zamanın dolduğunu” kabul etti. 

Kaynaklar, yakınlarının Johnson’ı istifaya ikna etmeye çalıştığını, Britanya Başbakanı’nın bugün istifasını duyurabileceğini söyledi.

Britanya Başbakanı Boris Johnson, dün Kabine üyelerinden gelen baskıya rağmen görevine devam edeceğini söylemişti.

Taciz skandalıyla başlayan istifalar

 Britanya'da  Sağlık Bakanı Sajid Javid ile Maliye Bakanı Rishi Sunak dün art arda istifa ettiklerini açıklamıştı. Javid, artık vicdanen görevine devam edemeyeceğini ve Johnson'a güven duymadığı için istifa ettiğini belirtmişti. Sağlık Bakanı'nın istifa kararından kısa bir süre sonra da Maliye Bakanı Sunak istifa ettiğini duyurmuştu.

İki bakanın istifa kararı, Johnson'ın, Muhafazakâr Parti milletvekili ve partinin Grup Yöneticisi Chris Pincher'a yönelik taciz suçlamalarından haberdar olmasına rağmen, kendisine verdiği görevden dolayı "son derece pişman" olduğu açıklamasının ardından gelmişti.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan daha önce yapılan açıklamada ise Johnson'ın Pincher'la ilgili taciz iddialarından haberdar olmadığı belirtilmişti. Ancak, daha sonra Johnson'ın, 2019'da dışişleri bakanı olarak görev yaptığı dönemde Pincher'la ilgili şikayetler hakkında bilgilendirildiği ortaya çıkmıştı.

Johnson'ın Covid dönemi partileri de geleceğini sorgulatmıştı

Johnson, Başbakanlık Ofisi 10 Numara'da Covid-19 salgını sırasında karantina kurallarını ihlal eden partiler düzenlenmesi nedeniyle eleştiri ve istifa baskısı altındaydı.

Bu partilerden biri nedeniyle para cezası da alan Johnson, kendi partisinin bazı milletvekilleri ve muhalefet tarafından parlamentoya yalan söylemekle suçlanmıştı.

Lideri olduğu Muhafazakâr Parti içinde 6 Haziran'da güven oylamasına gidilmiş ancak Johnson 148'e karşı 211 oyla kazanmıştı.

Parti içindeki güven oylamasını kazansa da Johnson'ın siyasi geleceğinin tehlikede olduğu yorumları yapılmıştı.


Yorum Yazın