Sektörün duayeni Yalçın Şahin'den otobüsçülere, "Ortak hareket" tavsiyesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sektörün duayeni Yalçın Şahin'den otobüsçülere, "Ortak hareket" tavsiyesi
Abone ol
YASAKLARIN kalkmasıyla birlikte, taşımacılık sektörünün umudu bir kez daha yeşerdi. Buna rağmen sezona aldanmamak gerektiğini ifade eden Mapar Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin, “Her an tekrar kapanmalar olabilir. 2023 seçimlerine kadar otobüsçünün çok büyük yatırımlara girmemesi gerektiği kanaatindeyim. Temkinli hareket etmeleri gerekli” dedi.

Yasakların kalkmasıyla birlikte, taşımacılık sektörünün umudu bir kez daha yeşerdi. Buna rağmen sezona aldanmamak gerektiğini ifade eden Mapar Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin, “Her an tekrar kapanmalar başlayabilir. Bu yüzden temkinli hareket etmeli ve sorunların çözümü için tek yürek olup sektörü temsil etmeliyiz” dedi.

Havaların ısınması ve yasakların da kalkmasıyla, taşımacının güzel bir sezon geçireceği konusunda güzel temennilerde bulunan Yalçın Şahin, “Öncelikle tüm sektörümüzün Kurban Bayramı'nı kutluyorum. Herkesin güzel bir bayram geçirmesini temenni ediyorum. İnşallah otobüs sektörü bu sezonu iyi geçirir. Bence bu sezona da pek aldanmamak gerekli diye düşünüyorum. Her an tekrar kapanmalar olabilir. 2023 seçimlerine kadar otobüsçünün çok büyük yatırımlara girmemesi gerektiği kanaatindeyim. Temkinli hareket etmeleri gerekli diye düşünüyorum” dedi.

"DOĞRU BİLANÇO ŞART"

Sektör yüzde 50 doluluk oranıyla sefer yapmaktan şikâyet ederken, farklı bir görüş ortaya atan Şahin, “Her zaman söylediğim gibi bilet fiyatları bana göre yüzde 100 doluluktan çok daha önemli. Yani yüzde 100 doluluk ile gidilse bile bilet fiyatlandırması doğru yapılmadığı sürece otobüsçünün para kazanması mümkün değil. Bunun doğru yönetilmesi gerekir. Artık otobüsçünün egzozdan boşa atacak parası yok. Bu nedenle fiyatlandırmanın iyi yapılması ve haksız rekabet edilmemesi gereklidir. Bu sene bir kapanma yaşamazsak sezonun Antalya'ya gelen turistlerle beraber 11. aya uzayacağı görüşündeyim. Ve yine kapanma olmazsa kış turizminin de çok iyi olacağını düşünüyorum. Ama özellikle altını çizmek istiyorum ki, fiyatlandırma doğru yapılırsa ve haksız rekabet edilmezse bu sezon taşımacı için iyi geçer. Aldığım duyumlara göre turizm taşımacılığı alanında da anormal şekilde rekabet söz konusu. Herkes yapılan transferlerde alınan ücretlerin hiç de doğru olmadığını söylüyor. 'İş yok, pandemide yattık' diyoruz ama diğer taraftan da birbirimizi vurmaktan geri durmuyoruz. Bir aracın onca gideri var. Amortisman gideri, lastik gideri, yakıt gideri vs... Onun için bilançoyu doğru yapmamız lazım. Örneğin; üç sefer yapacağımıza iki sefer yapalım. Beş araba ile çalışacağımıza dört araba ile çalışalım. Ama burada önemli olan araç bir yere gittiğinde para kazansın. Boşu boşuna masraf etmeyelim” görüşünü dile getirdi.

"OTOBÜSÇÜ TEK YÜREK OLABİLMELİ"

Yalçın Şahin, otobüs sektörünü iyi bir sivil örgüt olarak tanımlarken, aynı zamanda otobüsçünün tek çatı altında toplanması gerektiğine de vurgu yaptı. Şahin, “Hep söylediğimiz gibi sorunların çözümü için tek yürek olup, Ankara'ya gidilmesi gerekli diye düşünüyorum. Otobüsçülüğü bizim iyi temsil ediyor olmamız lazım ki, istediklerimizi alabilelim. Bildiğiniz gibi bayram sonrası federasyon toplantısı olacak. Umarım orada herkes ortak bir noktada anlaşabilir. Çünkü güçlü bir federasyon her zaman sektöre büyük hizmet verir. Birlik ve beraberlikte her zaman fayda vardır. Umarım otobüs camiası bunu toplantıda sağlar. Beraberlik sağlanırsa bence sektörümüz ileri noktalara kadar gider” ifadelerini kullandı.

"HAKSIZ REKABETİ BIRAKMALIYIZ"

Yalçın Şahin; yaptığı açıklamada, sıcak ikramların kalkması gerektiği yönündeki konuya da değindi. Konuyla ilgili Bakanlığın bir yasa getirmesi gerektiğini belirten Şahin, “Örneğin, bir firma ben sıcak ikramı kaldıracağım diyor ama öbür taraftan diğer firmalar ikrama devam ediyor. Bu tek bir firmanın ya da 3-5 firmanın alacağı karar ile olmaz. Bununla ilgili Bakanlık bir yasa getirmeli. Tıpkı zamanında otobüslerde, uçaklarda, trenlerde sigara içmenin yasaklandığı gibi...
Otobüsçünün bir an önce kendi içinde yaptığı haksız rekabete son vermesi gerektiğini dile getiren Yalçın Şahin, “Otobüsçü yıllarca rekabet edebilmek ve yolcu kazanmak adına türlü türlü yenilikler çıkardı. Yok yere kendine ek masraflar türetti. Ek masraflar çıktı ama bilet fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapılamadı. Hal böyle olunca da para kazanılamaz hale geldi. Aslında esas problemimiz burada. Tek başına hareket edilmemeli. Tüm firmalar birlik olup federasyonlarımızla birlikte doğru ve kalıcı çözümler üretmelidir. Beraberlik sağlandığı takdirde hem kavgalar hem de fazla giderler biter. Herkes otobüs içi ikramda aynı olursa kimse fazladan para ve emek harcamamış olur. Yolcu da kim daha iyi hizmet veriyorsa, kimin aracı daha bakımlı ise oraya gider. Bu şekilde birlik beraberlik sağlanırsa, sektörümüze yeni firmalar da giremez. Bir an önce kendi içimizde haksız rekabet etmeyi bırakmalıyız. 'Ben kazanamıyorsam o da kazanamasın' mantığına son vermeliyiz. Bir masa etrafında toplanıp ortak kararlar alıp, yerine getirmemiz gerekli. Birlikte hareket etmeyi öğrendiğimiz gün hep beraber refah içerisinde para kazanır hale geliriz” tavsiyesinde bulundu.
 


Yorum Yazın