Rusya - Ukrayna savaşında 56. gün

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Rusya - Ukrayna savaşında 56. gün
Abone ol
İki ülke arasındaki müzakeler şu an için çıkmazda gözüküyor. Kremlin Sözcüsü Peskov, Kiev'in müzakerelerde sürekli tutum değiştirdiğini belirtirken, Dışişleri Sözcüsü Zaharova, Rusya'nın Ukrayna heyetine karşı güvenini kaybettiğini dile getirdi. Diğer yandan Batılı ülkelerin Ukrayna'ya silah sevkiyatı devam ediyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı işgal operasyonunda 56. güne girildi.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın 1 uçağını, 1 helikopterini, 1 silahlı insansız hava aracını (SİHA), 5 insansız hava aracını (İHA) ve 1 seyir füzesini düşürdükleri bildirildi.

Açıklamada, Ukrayna Hava Kuvvetlerinin mevcut yerli ve yabancı yapımı uçaksavar füzeleri ile uçaksavar silahları kullanarak giderek daha fazla düşman hava hedeflerini yok etmeye devam ettiği belirtildi.

Son 24 saatte Rus işgalcilerin 9 hedefinin vurulduğu belirtilen açıklamada, "Rusya'ya ait 1 uçak (büyük ihtimalle Su-34 tipi uçağı), 1 A-52 Alligator tipi helikopteri, 1 SİHA, 5 İHA ve 1 seyir füzesi düşürüldü." denildi.

Öte yandan Rusya ile savaşta 55'inci günün geride kaldığı başkentteki son duruma ilişkin değerlendirmede bulunan Kiev'in Belediye Başkanı Vitaly Kliçko, Rusya-Ukrayna Savaşı yüzünden güvenli yerlere giden Kiev sakinlerinin şehre dönmeye başladığını söyledi.

Şehirde bugün 2 milyon 120 bin kişinin bulunduğunu belirten Kliçko, "Çünkü, Kiev sakinlerinin çoğu geri döndü." ifadesini kullandı.

 

Çin, "ne olursa olsun Rusya ile stratejik iş birliğini güçlendireceklerini" açıkladı

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Le Yucheng, "ne olursa olsun Rusya ile stratejik iş birliğini güçlendireceklerini" belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Le, Rusya'nın Pekin Büyükelçisi Andrey Ivanovich Denisov ile iki ülke ilişkileri, bölgesel ve küresel gelişmelere dair görüşme yaptı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in rehberliğinde Çin ve Rusya'nın yeni bir dönem için kapsamlı stratejik koordinasyon ortaklığının gelişimini sürdürdüklerini vurgulayan Le, bu iş birliğini çeşitli alanlarda derinleştirmeye devam ettiklerini kaydetti.

Le, iki ülke ilişkilerinin önemine işaret ederek, "Uluslararası siyaset nasıl değişirse değişsin, Çin, kazan-kazan iş birliği ve insanlığın geleceği için Rusya ile stratejik koordinasyonu güçlendirmeye, iki ülkenin ortak çıkarlarını ortaklaşa korumaya, yeni bir uluslararası ilişkiler ve ortak bir toplumun inşasını teşvik etmeye devam edecek." ifadesini kullandı.

Denisov da Rusya'nın her zaman Çin ile ilişkilerin geliştirilmesini diplomatik önceliği olarak gördüğünü, uluslararası eşitliği ve adaleti korumak için iki devlet başkanının belirlediği yönde kapsamlı stratejik koordinasyonu ve çok yönlü pratik iş birliğini daha da derinleştirmeye hazır olduklarını belirtti.

Taraflar; Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nden oluşan BRICS grubunu Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) çerçevesinde Çin-Rusya iş birliğinin derinleştirilmesinin yanı sıra Ukrayna'daki durum ve diğer uluslararası, bölgesel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Ukrayna'da 12 milyondan fazla kişi yerinden edildi

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş nedeniyle 12 milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini, bunun yaklaşık 5 milyonunun komşu ülkelerde mülteci olduğunu bildirdi.

Uluslararası Göç Örgütü Genel Direktörü Antonio Vitorino, BM Güvenlik Konseyine brifinginde, Ukrayna'da 12 milyondan fazla kişinin savaş yüzünden zorla yerinden edildiğini söyledi.

Ukrayna'da Rusya'nın saldırıları arttıkça yetişkinlerin ve çocukların psikolojik ihtiyaçlarının artacağına dikkati çeken Vitorino, ayrıca kadınların ve çocukların insan kaçakçılığı, istismar ve cinsel şiddete karşı korunması gerektiğini söyledi.

Ukrayna'daki çocukların yarısından fazlasının yerinden edildiğini belirten Vitorino, Ukraynalı çocuklara ev sahipliği yapan ülkelere, refakatsiz çocukların belirlenmesi ve aileleri ve yakınlarıyla bir araya getirilmesine yardımcı olması çağrısı yaptı.

Vitorino, mültecilere yönelik ayrımcılığa ise son verilmesini isteyerek, ırk, etnik köken, milliyet ya da göçmen statüsüne göre ayrımcılık yapılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkilisi Kelly Clements ise Ukraynalı mültecilerin sayısının yaklaşık 5 milyona ulaştığını söyledi.

 

Ukrayna: "Rusya'nın BM'nin 'savaşa son ver' çağrısını dinlemeli"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in "savaşa son ver" çağrısını dinlemesi gerektiğini belirtti.

Kuleba, Twitter'den yaptığı paylaşımda, "Rusya nihayet BM Genel Sekreterini dinlemeli ve Ukrayna'ya karşı savaşını sona erdirmeli ya da en azından insani bir duraklamaya izin vermeli." ifadelerini kullandı.

Bu savaşta tek saldırganın ve işgalcinin Rusya olduğunu kaydeden Kuleba, "Ukrayna her zaman barış aramaya hazır olmuştur ve olmaya da hazırdır." diye konuştu.

Ukrayna: "Rusya'ya ait 1 uçak, 1 helikopter, 1 SİHA, 5 İHA ve 1 seyir füzesi düşürüldü"

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Rusya'nın 1 uçağını, 1 helikopterini, 1 silahlı insansız hava aracını (SİHA), 5 insansız hava aracını (İHA) ve 1 seyir füzesini düşürdüklerini bildirdi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığından yapılan açıklamada, Ukrayna Hava Kuvvetlerinin mevcut yerli ve yabancı yapımı uçaksavar füzeleri ile uçaksavar silahları kullanarak giderek daha fazla düşman hava hedeflerini yok etmeye devam ettiği belirtildi.

Son 24 saatte Rus işgalcilerin 9 hedefinin vurulduğu belirtilen açıklamada, "Rusya'ya ait 1 uçak (büyük ihtimalle Su-34 tipi uçağı), 1 A-52 Alligator tipi helikopteri, 1 SİHA, 5 İHA ve 1 seyir füzesi düşürüldü." denildi.

 

Japonya, Rusya'dan 38 ürünün ithalatına yasak getirdi

Japonya, Ukrayna'ya açtığı savaş sonrası Rusya'dan çeşitli sektörlerde 38 ürüne ithalat yasağı getirdi.

Japon hükümeti, Ukrayna'da sürdürdüğü savaş sonrası Rus iş dünyasına yönelik kapsamlı yaptırımlarını artırıyor.

Karar doğrultusunda votka dahil alkollü içecekler, kereste türü ürünler ile elektrikli makinaların ithalatı yasaklandı.

İthalatı yasaklanan ürünlerin, Japonya'nın 2021'de Rusya'dan toplam ithalatının yüzde 1,1'ine denk düştüğü kaydedildi.

Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı (METI) söz konusu ürünlerde alternatif ithalat rotaları tercih edileceğini duyurdu.

Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, uluslararası yaptırımların Rus ekonomisi üzerinde etkisini gösterdiğini belirtti.

Matsuno, "Japonya, krizin büyümesini önlemek ve ateşkesin bir an önce sağlanması için uluslararası toplumla iş birliği halinde Rusya'ya sert yaptırımlar uyguluyor" dedi.

AB'den Ukrayna'ya üst düzey ziyaret

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya ile savaşı devam eden Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitti.

Michel, önceden duyurulmayan ziyaretiyle ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

"Bugün Kiev'deyim." ifadesini kullanan Michel, Kiev'i "özgür ve demokratik Avrupa'nın kalbi" olarak nitelendirdi.

Michel ayrıca, tren istasyonunda Ukraynalı yetkililer tarafından karşılanırken çekilen fotoğrafını paylaştı. Michel'in Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile görüşmesi bekleniyor.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de 8 Nisan'da Kiev'i ziyaret etmişti.

 

Ukraynalı müzakereci Podolyak, savaşla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rusya'nın, 18 Nisan'da Donbas'a yönelik saldırılarının ardından yeniden müzakereleri sürdürmeye çalışacağını söyledi.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya savaş açmasından sonra iki ülke arasında ateşkes sağlanması için yürütülen müzakerelerde Ukrayna heyetinin üyesi de olan Podolyak, AA muhabirine savaşla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.

Rus birliklerinin, önceki gün Donbas'a yeniden saldırıya geçtiğini ifade eden Podolyak, Ukrayna'daki Rus ordusunun oldukça büyük kısmının şimdi Donetsk, Luhansk ve Harkiv'e yöneldiğini belirtti.

Rusların gelecek hafta boyunca burada yoğun saldırılar düzenlemeye çalışacaklarına işaret eden Podolyak "Bu durum ise Ruslar savaşabiliyor mu savaşamıyor mu konusuna nokta koyacak. Bundan sonra muhtemelen yine daha aktif bir müzakere taktiğine dönebiliriz. Onlar bir şekilde müzakereleri sürdürmeye çalışacak" dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna'da 2 "Toçka-U" taktik füzesini vurduk

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da iki "Toçka-U" taktik füzesinin vurulduğunu söyledi.

Konaşenkov, başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin Ukrayna’da savaştaki eylemleri ile ilgili bilgi verdi.

Rus ordusunun Ukrayna'nın askeri altyapı tesislerine yönelik saldırılara devam ettiğini belirten Konaşenkov, gece uçaklarla 73 askeri unsurun vurulduğunu belirtti.

Bunların arasında askeri teçhizatlar, komuta merkezleri ile 4 mühimmat cephanesinin bulunduğunu aktaran Konaşenkov, "Donetskoye ve Skelyuvate bölgelerinde havada 2 'Toçka-U' taktik füzesi vuruldu" ifadesini kullandı.

Konaşenkov, "Bugüne kadar 140 uçak, 496 insansız hava aracı, 253 hava savunma füze sistemi, 2 bin 388 tank ve zırhlı araç, 256 çok namlulu roketatar, 1029 obüs ve havan topu ile 2 bin 232 özel askeri araç yok edildi" dedi.

 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Bulgaristan’dan silah yardımı istedi

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, bütün AB ve NATO üye ülkelerine silah yardımı için liste gönderdiklerini belirterek "Umarım Bulgar hükümeti, Ukrayna için her türlü yardım olanaklarını değerlendirecektir." dedi.

Kuleba, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu başkent Sofya'da, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev tarafından kabul edildi.

Görüşmenin ardından ülkenin en büyük özel televizyon kanallarından BTV’ye demeç veren Kuleba, görüşmede Bulgaristan’dan silah yardımı istediğini kaydetti.

Kuleba, "Biz tüm AB ve NATO üye ülkelerine savaş uçaklarından zırhlı yeleklere kadar silah yardımı için ihtiyaç listesi sunduk. Bulgaristan her iki teşkilatın üyesi ancak zorlama yok çünkü Bulgaristan’ın ulusal çıkarlarına saygı duyarız." diye konuştu.

Her ülkenin Ukrayna'ya vereceği desteğin, askeri yardımla sınırlı olmadığını vurgulayan Kuleba, "Biz Bulgaristan’ın Ukraynalı göçmenleri ağırlamasını, ülkemizin AB entegrasyonuna verdiği desteğini takdir ediyoruz. Umarım, Bulgar hükümeti Ukrayna için her türlü yardım olanaklarını değerlendirecektir." ifadelerini kullandı.

Kuleba, Karadeniz bölgesinin bir barış ve refah alanı olması için Rusya’ya karşı yaptırımların devam etmesi gerektiğini de söyledi.

“Rusya artık Ukraynalı müzakere heyetine güvenmiyor”

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, katıldığı bir programda önemli açıklamalarda bulundu. Rusya ile Ukrayna müzakere heyetlerinin İstanbul’da gerçekleşen toplantıda bazı kararlar aldığını ancak bu kararların anlaşma metnine yazılmadığını belirten Sözcü Zaharova, “Rusya artık Ukraynalı müzakerecilere güvenmiyor. Burada ‘güven ve teyit et’ unsurlarından ‘güven’ kısmı uzun zamandır yok. Çünkü bu insanlara uzun süredir güven yok. Rusya, Ukrayna’nın tutarsız davranışlarına hazırlıklıydı. Kendisine Ukrayna Devlet Başkanı diyen bir kişi ofisinin hemen yanında müzakerelerin yapılması için talepte bulundu. Rusya bu talebi reddetmedi. Ardından her zamanki gibi tam anlamıyla Kiev rejimi tarafından mecazi anlamda bir sirk başlatıldı. Bazen gelirler, bazen gelmezler bazen geç gelirler. Moskova buna hazırlıklı mıydı? Evet hazırlıklıydı. Rejimin bağımsız olmadığını gösteren klasik şema kontrol ediliyor. İkincisi, müzakereler bir oyalama olarak kullanılıyor” şeklinde konuştu.

 

Kremlin: Ukrayna’ya taslak belge ilettik, yanıt bekliyoruz

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, müzakere süreci kapsamında Ukrayna’ya taslak bir belge ilettiklerini ve şimdi Kiev yönetiminin yanıtını beklediklerini söyledi. Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna tarafının müzakerelerdeki yaklaşımını sürekli değiştirdiğini belirtti. Bu durumun müzakereleri olumsuz yönde etkilediğinin altını çizen Peskov, “Şu anda kesinlikle net ve ayrıntılı ifadeler içeren taslak belgemiz Ukrayna tarafına iletilmiştir. Top onlarda, bir cevap bekliyoruz” dedi.

Peskov, Ukrayna’nın yanıtına ilişkin bir süre sınırı olup olmadığına yönelik bir soruya da “Ukrayna tarafına bağlı. Ukrayna tarafındaki gelişmeler arzu edilen düzeyde değil. Ukraynalılar müzakere sürecini yoğunlaştırmaya pek de eğilimli değiller” yanıtını verdi.

 

Norveç, Ukrayna'ya yaklaşık 100 uçaksavar füze gönderdi

Norveç, Ukrayna'ya yaklaşık 100 uçaksavar füzesi gönderdiğini duyurdu. Norveç Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ukrayna’ya, Fransız yapımı yaklaşık 100 Mistral hava savunma füzesi gönderildiği belirtildi. Norveç'in yeni Savunma Bakanı Bjorn Arild Gram, Mistral füzesinin “Ukrayna'ya büyük fayda sağlayacak modern ve etkili bir silah olduğunu” ifade etti. Gram, diğer ülkelerin de Ukrayna'ya benzer silah sistemlerini gönderdiğini kaydetti.

 

Belçika, Ukrayna'ya ağır silah göndermeyi planlıyor

Belçika hükümeti, Rusya ile savaşan Ukrayna'ya ağır silah ve askeri malzeme yardımında bulunmayı görüşecek. Belçika basınında çıkan haberlere göre, bugün Başbakan Alexander De Croo başkanlığında toplanacak federal hükümet üyeleri, daha önce Ukrayna'ya yapılan yardımlara ilave destek verilmesini ele alacak. Bu kapsamda Ukrayna'ya zırhlı araçlar ve topçu silahları gönderilmesinin gündemde olduğu belirtiliyor. Belçika, şubat ayında Ukrayna'ya 5 bin otomatik silah, 200 anti tank silahı ile 3 bin 800 ton yakıt yardımı yapmıştı.

AB Konseyi Başkanı, Ukrayna’ya gitti

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Ukrayna ordusunun yeniden kontrolün sağladığı Borodyanka kentini ziyaret etti. Michel, Twitter hesabından Borodyanka'da incelemelerde bulunduğuna ve bir Ukraynalı yaşlı kadınla kucaklaştığına dair fotolar paylaştı. Michel paylaşımlarına, "Borodyanka da Buça ve Ukrayna'daki diğer birçok şehir gibi. Tarih burada işlenen savaş suçlarını unutmayacaktır. Adalet olmadan barış olmaz" notunu düştü. Michel'in Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile de görüşmesi bekleniyor.

 

Çavuşoğlu, Lavrov ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Ukrayna'daki son gelişmeler ele alındı.

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı: Ukrayna tarafı, müzakereleri uzatmaya çalışıyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna tarafının Rusya ile müzakereleri uzatmaya çalıştığını belirterek, "Kiev yönetimi, teyit ettiği müzakere arzusuna bağlıysa, anlaşmalar için gerçekçi seçenekler aramaya başlamalıdır" dedi. Zaharova, bugüne kadar Ukrayna tarafından yanıt almadıklarını söyleyerek, "Ukraynalı müzakereciler, öncelikli konularda yapıcı bir yaklaşımı reddederek, müzakere sürecini uzatmaya çalışıyor" ifadesini kullandı.

 

Rusya: Ukrayna'da 12 askeri unsura yüksek hassasiyetli füzelerle saldırı düzenledik

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'ya ait 12 askeri unsura yüksek hassasiyetli füzelerle saldırı düzenlendiklerini söyledi.

Konaşenkov, başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna'nın askeri altyapı tesislerine yönelik saldırılara devam ettiğini belirtti. Konaşenkov, "Ukrayna'ya ait 12 askeri unsura yönelik yüksek hassasiyetli füzelerle saldırı düzenlendi. Bugüne kadar 140 uçak, 106 helikopter, 498 insansız hava aracı, 254 hava savunma füze sistemi, 2 bin 397 tank ve zırhlı araç, 261 çok namlulu roketatar, 1038 obüs ve havan topu ile 2 bin 244 özel askeri araç yok edildi" ifadesini kullandı.

 

AB: Rusya'ya er ya da geç petrol ve gaz ambargosu uygulayacağız

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB'nin Rusya'ya karşı petrol ve doğalgaz ambargosunu "er ya da geç" uygulayacağından emin olduğunu söyledi.

 


Yorum Yazın