Ressam Altan Çelem 'Yayın Akışı' sergisi açıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ressam Altan Çelem 'Yayın Akışı' sergisi açıldı
Abone ol

Kültür Sanat - Emel Seçen

Ressam Altan Çelem'in bir ironi yapmak düşüncesi ile kullandığı, 'Yayın Akışı', başlıklı kişisel sergisi açıldı.

Pandeminin hayatlarımızı dondurduğu, kontrolsüz hayatlarımıza devam edemediğimiz süreçte, duyguların tuvale yansımasında, genellikle bir kanepe üzerine yerleşmiş insanların çoğunlukla yiyeceklerle varlıklarına,sadece televizyon eşlik etmekte.

18.yüzyılda Simeon Chardin'in tarafından iç mekân ile ölüdoğa eserlerinde yansıtılmak istenileni anımsatan, tencere konmuş bir tavşan ve görmediğimiz bir kadrajda insanın varlığını hissettiren resimler.

Son sergisinde, sanatçı Altan Çelem'de, varlığını hissedip ama göremediğimiz televizyon ekranını hissettirmekte.

YAYIN AKIŞI

Serginin açılış resmi, Astronot Kız(2023) ve tüm diğer eserlerin diziliş sırası ile evlere kapandığımız zamanlarda, bağlantı kurduğumuz uzay ve hapis kaldığımız evler, yer almakta. Bu evler içinden,içerisi, dar alanlar ya da balkondan bakışlar olarak yansıtılmakta. Kısacık özgürleşme anlarını, sanatçı ile sohbetimiz sırasında öğreniyorum.

Ve temeli oluşturan televizyon ekranı, özünde akamayan, zaman denilen kavrama tutsak kılınmış bir metafor olarak karşımıza çıkmakta.

Oldukça durağan ve belirsiz, bu belirsizliğin boyama biçimine yansıyan yanı, baskın olarak yer almakta.

Sergi açılışında sohbet etmek imkanı bulduğumuz,  sanatçı Altan Çelem'in, daha önceki 'Günlük'lerinin sürekliliği niteliğinde olduğunu ve belli belirsiz yüzlerin önce tamamen yansıtılıp, daha sonra son flu hale getirilişi ve salgın boyunca başlanan eserlerin tamamının, toplamda yaklaşık dört yıllık bir çalışmanın ürünü.

Ve ressam, Altan Çelem, her bir eserin aynı anda dört, beş eser üzerinde duygu ve ruh durumuna bağlı olarak çalıştığını ifade ediyor. Ve Astronot Kız, resminde ki değişmeyen yüzün,yani flulaşmayan yanın ise o eserde,yüze kıyamadığını, belirtiyor.

Sakinleştiren ve geçip gitmiş gibi görünse de artık bir daha yaşamak istemediğimiz kayıp zamanların birer hatırası olarak sanatın yansımasını, 12 Kasım 2023 tarihine kadar İstanbul, Brieflyart'da gezebilirsiniz.


Yorum Yazın