Peynirli fondü nasıl yapılır?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Peynirli fondü nasıl yapılır?
Abone ol
İsviçre'nin sosyal yemeği fondü için 3 çeşit peynire ihtiyacınız var; Emmental peyniri, Gravyer peyniri ve Rokfor peyniri.

Emmental peyniri, Gravyer peyniri ve Rokfor peynirini büyükçe bir kasede harmanlayın.  Fondü kabının içine soğan, sarmısak ve köpüklü şarap/şarabı koyup orta ateşte ısıtmaya başlayın. Şarap ısındığında ateşi kısarak peynirleri azar azar ekleyin. Peynirin topaklanmamasını sağlamak için zikzaklar çizerek karıştırın.

2 çorba kaşığı su ile mısır nişastasını ayrı bir kapta bulamaç haline getirin. Peynirler tamamen eriyince fondü kabını ateşten alıp mısır nişastası karışımını ekleyip karıştırın. Fondüyü beyaz biber ve muskat ile tatlandırın. Kısık ateşte 8-10 dakika daha karıştırarak pişirdikten sonra karışımı fondü ısıtıcısı üzerine alıp sıcak tutun.

Peynir fondüyü küp şeklinde doğranmış ekmek ile servis edin. İsteğe göre 3 peynirli fondünüz ile haşlanmış sebzeler, haşlanmış taze patates ve kornişon da servis edebilirsiniz.

 

Fondü nedir?
Şimdilerde İsveç’in üzerine büyük bir endüstri kurmuş olduğu fondü, esasen kışa erzak olarak yapılan sertleşmiş ekmek ve peynirleri bir şekilde yemek için aranan yöntemler sonucunda ortaya çıkıyor. Şarap, peynir, sarımsak ve bazı baharatlarla ısıtarak erittikten sonra, karışımın içine bayatlamış ve sertleşmiş ekmeği daldırıp yumuşatarak yenen bir yöresel yemek haline geliyor. Fondünün elinin altındakilerle yapılan bir yokluk yemeği olarak ortaya çıktığı düşünülüyor. 


Yorum Yazın