Otel odanızda gizli kamera olabilir mi? Gizli kameralar nasıl tespit edilir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Otel odanızda gizli kamera olabilir mi? Gizli kameralar nasıl tespit edilir?
Abone ol
Organize suç örgütü lideri Sedat Peker yakın zamanda ifşa niteliğinde bir video yayınladı. Bu videoda siyasi bir ismin otel odasında çekilmiş görüntüleri mevcuttu. Peki herhangi bir otele gittiğimizde biz de gizli kamera tehdidi altında mıyız? Eğer varsa gizli kameraları tespit edebilir miyiz?

Muhalif Özel / Oğuz Büber

Kimi zaman tatil için kimi zaman günübirlik ihtiyaçlardan dolayı yolumuz bir otele düşebilir. Bir otelde ilk bakışta konfora, kaliteye, hijyene bakarız. Ancak ilk problemimiz gerçekten bu mu? Sedat Peker’in son günlerde yayınladığını video ile bir kez bile otelde kalmış herkes acaba dedi; “Kaldığımız bir otelde, hostelde ya da bir pansiyonda gizli kamera olabilir miydi?” . İçeriğimizde otellerde gizli kamera olabilecek yerlerden ve bunları nasıl tespit edebileceğimizden bahsedeceğiz.

Teknolojinin her geçen gün seviye atlamasıyla kişisel gizlilik artık endişe verici boyutlara ulaşmaya başladı. Otel odalarından, Airbnb gibi kiralanan konutlara hatta evimize kadar aklımıza bu düşünce yerleşti. Biraz paranoyak bir şekilde davrandığımızı düşünebiliriz ancak ortaya çıkan ifşa paylaşımları bu durumun hiç de öyle olmadığını ortaya koyuyor.

1. Gizli kameralar nerelere gizlenmiş olabilirler?

Aklımıza gelen ilk ve en önemli sorun bu. Kameranı görme açısı için kalem ucu kadar küçük delikler bile yeterli oluyor. Bu da kameraların gizlenmesini oldukça kolay hale getiriyor. İlk olarak düşünmemiz gerekenleri şöyle sıralayabiliriz: Tavanlarda bulunan yangın dedektörleri, elektrik prizleri, güç kaynakları, gece lambaları, kitaplar ve kitaplıklar, DVD kutuları, raflar, duvarlardaki küçük delikler, resim çerçeveleri, duvar ve masa saatleri, varsa peluş oyuncaklar ya da duvar bibloları, masa lambaları ve avizeler gizli kameralar için çok ideal ortamlardır.

2. Gizli kameraların görünür kısımları nerelerdir?

Ne kadar ustaca gizlenmiş olsa da aranan araç bir kamera, bu yüzden de cihazın lens sensörü veya objektifi her zaman açık konumda olmalıdır. Odada en iyi görüntü alınabilecek noktalar üç boyutlu olarak düşünülmelidir. Kamerayı yerleştiren kişinin de bu şekilde düşündüğü hesaba katılmalıdır.
Odanın tavanındaki köşeler, avizeler ya da eğer bulunuyorsa dolap ve kitaplıklar en ideal kısımlardır. Her yere bakıldığından emin olunmalıdır. Ne kadar küçük de olsa aranan materyal bir kamera lensidir.

3. Gömülü gizli kameralar en büyük tehlikedir

Bulunduğunuz yerde ayna, cam çerçeve veya şeffaflık oluşturabilecek bir cisim varsa gizli kameralar, arkalarına gömülü olarak konmuş olabilirler. Görüş alma alanları daha kısıtlı olsa da eğer uygun yerdeyse rahat bir şekilde çekim yapabilirler. Diğer yandan gömülü kameraların önlerinde cam ya da sırsız ayna bulunuyorsa lenslerin ön tarafına delik açılması ihtiyacı olmaz.

4. Gizli kameralar fark edilebilir şeylerdir

Aramanızı belirli bir bölge üzerinde yoğunlaştırdıysanız, o kısımda kamera olup olmadığını test etmek için ışıkları tamamen söndürün. Kamerayı kuran kişiler işlerinin uzmanın değillerse kırmızı ya da yeşil led ışıkları görmeniz olasıdır.  Eğer ışığı göremiyorsanız da kesin olarak kamera yok diyemezsiniz. Bunun için bir fikir de diğer adımımızda.

5. Telefonunuzun kamerasını göz olarak kullanın

Akıllı telefonlarda yer alan kameralar, insan gözünün görme imkanının olmadığı infrared (kızılötesi) ışıkları görebilirler. Bu durumu test etmek için evinizdeki herhangi bir uzaktan kumandayı kullanabilirsiniz. Telefon kamerasını açın ve kumandanın ucunda bulunan ledlere doğru doğrultun. Herhangi bir tuşa basın ve o sırada kumandadan çıkan sinyalin telefon ekranında görülebildiğine tanık olacaksınız.
Şüphelendiğiniz kamera da uzaktan kontrol edilebilen bir kamera ise; üzerinde bulunan verici ve alıcılar aynı kızöltesi fonksiyonlara sahip olacaktırlar. Ortam ne kadar karanlık ise; bu ışıkların kamera ile görülmesi o kadar kolay hale gelecektir. Sizin için bu seçenek yeterli olmadıysa diğer adımı gösterelim.

6. Kamera dedektörünüzü kendiniz oluşturun

Kamera dedektörlerini normal şartlarda piyasadan alabilirsiniz ancak bu oldukça maliyetli olur. Bu fiyatları vermek istemiyorsanız da daha kolay bir yöntem mümkün. Bu durum için bir adet el feneri ve boş bir kağıt havlu rulosu işinizi görecektir. Sırasıyla şunlar yapılmalıdır:

•    Odaki tüm ışıklar kapatılmalı ve dışarıdan ışık gelmesi engellenmelidir.
•    Kağıt havlu rulosu bir göze tutulmalı ve diğer göz kapatılmalıdır. 
•    Kapalı olan gözün önüne ve rulonun yan kısmına el feneri getirilmelidir.
•    Bulunulan ortam taranmaya başlanmalıdır.
•    Bu yöntemde kesinlikten bahsedemeyiz ancak mevcut kamera donanımı daha kolay tespit edilebilmektedir.

7. Cep telefonu kullanılarak sinyal arama

Herhangi birini cep telefonunu kullanarak arayın. Aradığınız kişiden sessiz olmasını isteyin, aynı zamanda görüşmeyi hoparlöre yansıtın. Yöntem her zaman işe yaramasa da kamera kablosuz türden bir kameraysa sinyali iletmek durumunda kalır. Herhangi bir hoparlör yanında cep telefonunuz çaldığı zaman oluşan ritmik cızırtı ve parazit sesi, kamera yaklaşıldığında da cihazın hoparlöründe oluşur.
 


Yorum Yazın