O santraller, yılda 19 bin kişinin ölümüne neden olacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
O santraller, yılda 19 bin kişinin ölümüne neden olacak
Abone ol
Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre; HSBC’nin bağlantılı olduğu yeni kömür santralları, yılda 19 bin kişinin hava kirliliğinden ölümüne neden olacak.

12 Mayıs 2021: Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (The Centre for Research on Energy & Clean Air, CREA) tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, HSBC’nin hissedarı olduğu şirketlerce yapımı planlanan yeni kömür santrallarının sebep olacağı hava kirliliği, yılda 18.700 kişinin ölümüne neden olacak.

Bu santralların yapımları tamamlandığında ortaya çıkacak hava kirliliği, aynı zamanda, astım nedeniyle hastanelerin acil servislerine yılda 29.000 başvuruya, 25.000 erken doğuma ve 14 milyon iş günü kaybına yol açacak. En çok ölümün Hindistan’da görülmesi beklenirken (yılda 8300 ölüm), bu ülkeyi Çin (4200), Bangladeş (1200), Endonezya (1100), Vietnam (580) ve Pakistan (450) takip edecek ve sağlık etkilerinin toplam faturası yılda 6,2 milyar dolara ulaşacak.

Söz konusu araştırma, Nisan 2021’de Market Forces isimli çevre örgütü tarafından yapılan ve HSBC’nin varlık yönetimi departmanı aracılığıyla bazı kömür şirketlerinin hisselerinde pay sahibi olduğunu gösteren incelemeye dayanıyor. Bu şirketler, toplamda en az 73 yeni kömür santralı yapmayı planlıyor (137 santral ünitesi). Bu santrallar kömürden 99 gigawatt (GW) enerji üretecek. CREA bu verileri kullanarak, 73 santral tamamlandığında ortaya çıkacak hava kirliliğine bağlı ölümleri analiz etti.

HSBC, 2040 yılında kömüre finansman sağlamayı durdurma planının şirketin varlık yönetimi departmanını kapsamadığını kabul ediyor.  

Hava kirliliğinin etkilerini hesaplamak için sağlam bir metodolojiye başvuran CREA araştırması, tüm santralların kurulu oldukları ülkenin hava kirliliği standartlarına uyduğunu varsayıyor.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi baş analisti Lauri Myllyvirta, “HSBC'nin yatırımları, halihazırda dünyanın en yüksek hava kirliliği oranlarına sahip ülkelerinde, en kirli enerji üretim yöntemlerine bağımlılığını sürdürmektedir. HSBC bağlantılı kömür santrallerinden kaynaklanacak on binlerce ölüm ve hastalık vakası, halk sağlığını ve küresel iklimi korumak için yatırımları temiz enerjiye kaydırmanın aciliyetinin altını çiziyor” diyor.

Market Forces İngiltere kampanya sorumlusu Adam McGibbon, “HSBC, yeni kömür santralları inşa eden şirketlere yatırım yaparak, Paris İklim Anlaşması'nın başarısızlığına finansal katkıda bulunuyor. Şimdi bir de HSBC'nin yatırım portföyünün, temiz ve yenilenebilir enerjiye erişimde öncelik verilmesi gereken gelişmekte olan ülkelerde yüz binlerce erken ölüme yol açacağını öğreniyoruz. HSBC bu yıl Glasgow’da düzenlenecek COP26 iklim müzakerelerine katılmayı planlıyorsa, kendisine çeki düzen vermeli ve fosil yakıtların neden olduğu iklim ve insan sağlığı krizlerine katkıda bulunan şirketleri terk etmelidir” diyor.


Yorum Yazın