Madrid'deki NATO dörtlü zirvesi sona erdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Madrid'deki NATO dörtlü zirvesi sona erdi
Abone ol
Madrid'de 4'lü zirve kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç ve Finlandiya liderleri ile görüştü. Görüşme 2 saat sürdü. Görüşmeden sonra Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik süreçleri hakkında üçlü memorandum imzalandı. Türkiye, iki üyenin üyeliklerine uyguladığı blokajı kaldırdı.

NATO Liderler Zirvesi öncesinde 4'lü zirve kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan; NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya liderleri ile görüştü. Görüşme 2 saat sürdü.

Görüşmenin ardından Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik süreçleri hakkında üçlü memorandum imzalandı. Türkiye, iki üyenin üyeliklerine uyguladığı blokajı kaldırdı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö de yaptığı açıklamayla, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın üyeliklerine onay verdiğini açıkladı.

DÖRTLÜ ZİRVEDEN İLK KARELER

Zirvenin başlamasından kısa süre sonra kritik toplantıdan ilk kareler de geldi.

Basınla paylaşılan karelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri ve İsveç Başbakanı ile tokalaşırken görülüyor.

STOLTENBERG: İLERLEME KAYDETMEYİ UMUYORUZ

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg; NATO, İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında gerçekleşecek 4'lü zirve öncesinde yaptığı açıklamada "Erdoğan ile bugünkü dörtlü görüşmede ilerleme kaydetmeyi umuyoruz. NATO'ya yeni katılacak ülkeler tüm müttefiklerin güvenliğini dikkate almak zorunda" ifadelerini kullanmıştı.

TÜRKİYE-İSVEÇ-FİNLANDİYA VE NATO ARASINDA 4'LÜ ZİRVE

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Habertürk'te katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin soruları yanıtlamış "İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine yönelik görüşmelerin hangi aşamada olduğunun" sorulması üzerine Kalın, şimdiye kadar İsveç ve Finlandiyalı muhataplarıyla iki toplantı yaptıklarını hatırlatmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptıkları telefon görüşmesi kapsamında, üçüncü tur görüşmeleri için yarın Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile Brüksel'e gideceklerini belirten Kalın, Madrid Zirvesi öncesi bir tur daha yapacaklarını ifade etmişti.

Kalın "Genel Sekreterin ricası üzerine Cumhurbaşkanımız 'Peki, arkadaşlarımız gitsinler, bir tur daha yapsınlar' dedi. Biz de oradan Madrid'e geçeceğiz. Salı günü NATO Genel Sekreterinin ricası, talebi üzerine Cumhurbaşkanımızın katılımıyla Madrid'de liderler düzeyinde bir dörtlü zirve yapılacak. Türkiye, NATO, İsveç ve Finlandiya... Bu zirve olacak. Bu zirveye katılmak, bizim pozisyonumuzdan geri adım atacağımız anlamına gelmiyor" ifadelerini kullanmıştı.

EV SAHİBİ İSPANYA GÖRÜŞMEDEN UMUTLU

NATO Zirvesi'ne ev sahipliği yapan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, "Hepimiz, NATO Genel Sekreteri'nin Atlantik ittifakına Avrupa bağlamında iki önemli demokrasiyi, Finlandiya ve İsveç'i dahil etmek için öncülük ettiği görüşmelerin sonucunu merak ediyoruz. Genel sekreterimize başarılar diliyoruz. İki ülkenin er ya da geç Atlantik ittifakına katılacaklarından eminiz” açıklamasını yaptı.


Yorum Yazın