"Koronavirüsü ortadan kaldıramayacağız"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Koronavirüsü ortadan kaldıramayacağız"
Abone ol
Dr. Gregory Poland, virüsün bu yüzyılın sonuna kadar insanları etkilemeye devam edeceği konusunda uyardı. Poland, "Koronavirüsü ortadan kaldıramayacağız" dedi.

Omicron'a ilişkin şimdiye kadar, yapılar çalışmalar Koronavirüs varyantının daha az ciddi hastalığa neden olduğunu gösterdi. Bu durum pek çok uzmana pandeminin sonunun göründüğüne dair umut verdi. Ancak, ABD’nin en prestijli hastanelerinden biri olan Mayo Clinic'ten Dr. Gregory Poland, virüsün bu yüzyılın sonuna kadar insanları etkilemeye devam edeceği konusunda uyardı. Kovid-19'un endemik hale geleceğini söylemek için henüz çok erken olduğunu söyleyen Poland, insanların nesiller boyunca Kovid-19 aşısı olmaya devam edeceğini açıkladı.

ABD’de yer alan Mayo Clinic'te epidemiyolog olarak çalışan ve "Vaccine" adlı bilimsel derginin baş editörü olan Dr. Gregory Poland, Koronavirüs pandemisinin bu yüzyılın sonuna kadar insanları etkileyeceğini öne sürdü.

Aşı ve bulaşıcı hastalıklar konusunda ABD’nin önde gelen uzmanlarından biri olan Dr. Poland, MarketWatch adlı finans sitesine konuştu.

Bununla birlikte, Koronavirüsün Omicron varyantının daha az ciddi hastalığa neden olması nedeniyle bilim insanları Kovid-19’un pandemisini  endemik bir hale getirebileceğini düşünüyor. Ancak, Poland aynı iyimser bakış açısını paylaşmıyor. 

Koronavirüs hayvanları enfekte etmeye devam ediyor

Poland, "Henüz endemi tahminini yürütebileceğimiz herhangi bir aşamada değiliz. Koronavirüsü ortadan kaldıramayacağız. Koronavirüs hayvanları enfekte etmeye devam ediyor. Yani türler arasında dolaşarak mutasyona uğruyor. Bu nedenle süresiz olarak dolaşma kabiliyeti sahip” diye konuştu. 

Poland, ayrıca virüsün çok uzun bir süre boyunca dolaşımda olması nedeniyle insanların nesiller boyunca corona virüs aşısı yaptırmaya devam edeceğini söyledi. 

"Torunlarınız,  hatta torunlarınızın torunlara hala Koronavirüse karşı aşılanıyor olacak"

Poland, “Öyleyse bir tahminde bulunmama izin verin. O zamana kadar hepimiz ölmüş olacağız, ama torunlarınız,  hatta torunlarınızın torunlara hala Koronavirüse karşı aşılanıyor olacak. Bunu nereden biliyorum? Bu sonbaharda grip aşısı yaptırdıysanız, bu 1918’de ortaya çıkan ve pandemiye neden olan İspanyol gribinin bir sonucunda kaynaklı.”

Diğer taraftan bu Dr. Poland’ın yaptığı ilk kötümser tahmin değil. Poland, geçen Aralık ayının başından 2021’in sonuna kadar 32 bin ABD’linin Kovid-19 öleceğine açıklamıştı. 

Our World in Data'ya göre, bu dönemde ABD’de yaklaşık 31 bin Kovid-19 ölümü kaydedildi ve Poland haklı çıktı.  

Bunun yanı sıra Poland, pandeminin geleceğine ilişkin tahminlerde tedbirli olan tek uzman değil.  

"Umarım Kovid-19  endemik hale gelir"

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü direktörü Dr Anthony Fauci, geçen hafta, Omicron varyantının ardından, pandeminin durumunu önemli ölçüde değiştirecek yeni bir Covid-19 varyantının ortaya çıkabileceği konusunda uyarmıştı. 

Davos Gündemi adlı sanal etkinlikte konuşan Dr. Fauci, “'Umarım Covid-19  endemik hale gelir. Ancak, önceki varyantın bağışıklık tepkisinden kaçan başka bir varyant bulamazsak durum böyle olur' diye konuşmuştu.

Fauci ayrıca, pandeminin geleceği hakkında geçmişte doğru olduğu kanıtlanan açıklamalar yaptı ve Ağustos ayında corona virüsün aşılanmamışlar arasında hızla yayılması nedeniyle aşıya dirençli bir Covid-19 varyantının  ufukta göründüğünü tahmin etti. Birkaç ay sonra, Güney Afrikalı yetkililer, Omicron varyantını keşfetti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus da bu hafta Omicron'un son Covid-19  varyantı olduğunu varsaymanın tehlikeli olacağını söyledi.


Yorum Yazın