Konut kredilerinde flaş düzenleme!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Konut kredilerinde flaş düzenleme!
Abone ol
BDDK'nın konut kredileriyle ilgili yeni bir karar aldı. Değeri 10 milyon liranın üzerinde olan konutlar için kredi imkanı olmayacak. Alınan bu kararı Uluslararası Gayrimenkul Danışmanı Ulaş Ata, Muhalif için değerlendirdi.

Bankacılık düzenleme ve denetleme Kurulu’nun 23 Haziran 2022’de aldığı karar ile konutlar için kredi kullanımlarında kredi limitlerine üst sınır getirildi.
Bu düzenlemeyle sıfır ya da ikinci el fark etmeksizin tutarı 10 milyon TL üzerinde olan lüks konutlarda kredi verilmeyecek .Tabi sadece üst segment evleri kapsamıyor bu karar .

Parasal sıkılaştırma tedbiri olduğu iddia edilen bu uygulama ile tüm konutlarda kredi üst sınırı getirildi. 
Eskiden ekspertiz değerinin %80 ine kadar kredi kullanılabilirken yeni karar ile değeri 500.000 TL altı , 500.000 TL - 2 milyon TL aralığı , 2 milyon ile 5 milyon TL arası , 5 milyon ile 10 milyon TL arası ve 10 milyon TL üstü şeklinde 5 farklı segmente bölündü konutlar ve kredi kullanım tutarları evin değerinin %20 sine kadar düşebiliyor . Her fiyat segmenti için farklı yüzdelere tekabül eden kredi oranı getirildi .
Buna ek olarak konutun sıfır ya da 2. El olması kırılımı ile sıfır konutlara avantaj sağlandı .
En ilgi çeken kısım ise 2007 Yılında çıkan Enerji Verimliliği kanunu çerçevesinde , binaların yalıtım oranlarına göre aldıkları Enerji Kimlik Belgelerinde yer alan Enerji Sınıfları bu kredi tutarlarında etkili olacak .
A enerji sınıfı bir ev için daha yüksek kredi verilirken daha alt enerji sınıfı yani yalıtım açısından daha kötü olan yapılara daha düşük kredi verilecek . Bu sayede önümüzdeki yılllarda enerji sarfiyatı konusunda yalıtımı ve dolayısıyla yakıt tasarrufunu özendirici bir adım atıldığını düşünüyoruz .

Sıfır Konutlar için 

0-2 Milyon değerinde konutlarda A enerji sınıfı %90 , B enerji sınıfı %85 ve diğer enerji sınıfları %80 
2 Milyon - 5 milyon arası değerinde konutlarda A enerji sınıfı %70 , B enerji sınıfı %65 ve diğer enerji sınıfları %60

5 Milyon TL  - 10 milyon TL arası değerinde konutlarda A enerji sınıfı İçin maksimum 3,5 Milyon TL , B enerji sınıfı İçin maksimum 3,25 Milyon TLve diğer enerji sınıfları İçin  maksimum 3 Milyon TL
10 Milyon TL üstü konutlar için kredi verilmeyecek .

İkinci El  Konutlar için 

Değeri 500.000 TL altında konutlarda enerji sınıfı farketmeksizin  %90 ına kadar ( Bu durum uygun fiyatlı konutlara talebi artıracaktır )

500.000 TL - 2 Milyon değerinde konutlarda A enerji sınıfı %70 , B enerji sınıfı %65 ve diğer enerji sınıfları %60 ( Bu segment ürünlerde büyük bir etkilenme olmayacağını düşünüyoruz )

2 Milyon - 5 milyon arası değerinde konutlarda A enerji sınıfı %50 , B enerji sınıfı %45 ve diğer enerji sınıfları %40 ( Büyük şehirler özelinde konuşacak olursak , en çok bu segment Ürünler bu karardan negatif anlamda etkileneceğini düşünüyoruz )

5 Milyon TL  - 10 milyon TL arası değerinde konutlarda A enerji sınıfı İçin maksimum 2,5 Milyon TL , B enerji sınıfı İçin maksimum 2,25 Milyon TLve diğer enerji sınıfları İçin  maksimum 2 Milyon TL
10 Milyon TL üstü konutlar için kredi verilmeyecek .


Yorum Yazın