Kış lastiği ve yaz lastiği arasındaki farklar nelerdir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kış lastiği ve yaz lastiği arasındaki farklar nelerdir?
Abone ol
Uzun yola çıkacak araç sahiplerinin yolculuğa çıkmadan önce mutlaka kış lastiklerini veya yaz lastiklerini değiştirmeyi unutmamalı.

Uzun yola çıkacak araç sahiplerinin sürüş güvenliği açısından yolculuğa çıkmadan önce mutlaka kış lastiklerini veya yaz lastiklerini değiştirmeyi unutmamalı. Bu yazının konusu olan yaz lastikleri ve kış lastikleri de, bu düşünceyle tasarlanıyor, ve sürücülere farklı mevsim koşullarında daha güvenli ve konforlu bir sürüş deneyimi vadediyor. Peki yaz ve kış lastikleri arasında ne fark var? Siz de bu sorunun cevabını merak ediyorsanız, okumaya devam edin!

Yaz Lastiği Nedir? 
Yaz lastiği, sıcak ve nemli koşullara, ve yaz yağışlarına gerektiği şekilde uyum sağlayan ve sıcak havalarda, yüksek performans gösteren lastik modelleridir. Yaz lastiklerinde kullanılan kauçuk bileşenleri, bu lastik modellerinin daha esnek kalmalarını sağlamak ve tabii ki daha iyi bir çekiş ve yol tutma performansına destek olmak üzere tasarlanmıştır. 

Kış Lastiği Nedir? 
Kış lastikleri, soğuk havalarda ortaya çıkan zorlu şartlara uyumlu şekilde üretilen, karlı ve buzlu yollarda maksimum yol tutuşu ve dolayısıyla sürüş konforu sağlayan lastik modelleridir. Standart lastik modelleri, soğuk hava şartlarında sertleşmeye meyillidir, bu da tahmin edilebileceği gibi sürüş güvenliğini olumsuz etkileyebilir. Kış lastikleri, bu soruna bir çözüm olarak üretilen özel modellerdir. 

Kış lastiği ve yaz lastiği arasındaki farklar
Bu iki lastik modelinin arasındaki farklara gelecek olursak da, yaz ve kış lastikleri, öncelikle görsel olarak birbirlerinden ayrılırlar. Kış lastiklerinin dişlerinde kılcal yarıklar bulunur. Bunun amacı, lastiğin karlı ya da çamurlu yollarda karşılaşılabilecek kaygan yüzeylere kolay bir şekilde tutunabilmesidir. Yaz lastiğinde ise bu tip yarıklar yer almaz. Ayrıca, yaz lastikleri ıslak ve kuru zeminlerde daha kısa bir fren mesafesi sunarken, kış lastikleri de buzlu, karlı zeminlerde etkili performans sunar. Fiyat olarak da, kış lastiği fiyatlarının, yaz lastiği fiyatlarına kıyasla, tasarımlarından ötürü daha yüksek olabildiği bilinmektedir.


Yorum Yazın