Kimya Sektörünün Haziran Ayı İhracatı Yüzde 34,6 Arttı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kimya Sektörünün Haziran Ayı İhracatı Yüzde 34,6 Arttı
Abone ol
KİMYA SEKTÖRÜ İHRACAT LİDERLİĞİNİ KORUYOR İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre, kimya sektörü haziran ayında 3,2 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Haziran ayında da ihracat lideri olan sektör, üst üste dördüncü kez birinci olurken ilk altı aylık dönemde gerçekleştirdiği 16,7 milyar dolar ihracat ile yüzde 39,8 büyüdü.
KİMYA SEKTÖRÜ İHRACAT LİDERLİĞİNİ KORUYOR

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre, kimya sektörü haziran ayında 3,2 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Haziran ayında da ihracat lideri olan sektör, üst üste dördüncü kez birinci olurken ilk altı aylık dönemde gerçekleştirdiği 16,7 milyar dolar ihracat ile yüzde 39,8 büyüdü.

Bu yıl ihracat performansını artırmaya devam eden kimya sektörü Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında üst üste ihracat lideri olurken ilk altı aylık dönemde de birinci sektör olarak öne çıkıyor. Sektörün Haziran ayı ihracatı, geçen yıla kıyasla yüzde 34,6 artarken, ilk altı aylık dönemde yapılan toplam ihracat ise yüzde 39,8 artarak 16,7 milyar dolara ulaştı.

Kimya sektörünün haziran ayı ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, ”Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş ve TİM Başkanımız Sayın Mustafa Gültepe’nin önderliğinde İhracatçı Birliklerimizin Başkanları ile birlikte geldiğimiz Erzurum’da Haziran ayı ihracatı basın açıklaması gerçekleştirildi. Kimya sektörümüz Haziran ayında da ihracat liderliğini korumayı başardı. Haziran ayında 3,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek yine lider sektör olmayı başardık. İlk altı aylık ihracatımız ise yaklaşık yüzde 40 artışla 17 milyar dolara ulaştı. Yaşadığımız enflasyon ve faiz baskısı, kurdaki volatilite, gıda ve emtia fiyatları artışı sıkıntılarına rağmen yılın ilk yarısı sektörümüz oldukça başarılı bir performans gösterdi. Üretim ve ihracatın gücünü büyüme rakamlarımızda da görüyoruz. Diğer sektörlere girdi sağlayan kimya sektörümüz, üretime ve ekonominin büyümesine katkı sağlayan stratejik önemi yüksek bir sektör. Dolayısıyla özellikle teşvik, destek ve yatırımlarda sektörümüze öncelik verilmesi büyük önem taşıyor.

Diğer yandan ihracatçılarımızın döviz bozdurma konusunda yaşadıkları sorun ve çözüm önerilerini istişare ettik. İhracatçılarımız mevzuatlarla ilgi konuların daha hafifletilmesi gerektiğini belirtti. Konuyla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ülkemizin sürdürülebilir geleceğinde kimya sektörümüzün rolü büyük. Bu bilinçle sadece kimya sektörümüzü değil tüm sektörleri düşünerek hareket ediyoruz. Çevreci, doğa dostu, yüksek katma değerli ürünlerin üretilebilmesi, yeşil dönüşüm ekonomisine ve dijital dönüşüme öncülük eden bir anlayışla bütüncül bir ekosistem oluşturmak üzere Kimya Teknoloji Merkezi projemizi hayata geçiriyoruz. Plastikten kozmetiğe, ilaçtan gübreye, kauçuktan boyaya kadar 16 alt sektörümüz ile 2030 yılında hedeflediğimiz 50 milyar doları aşmak ve yine ihracatta kalıcı birincilik hedefini gerçekleştirmek üzere tüm gayretimizle üretmeye ve ihracata devam ediyoruz” dedi.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

Yorum Yazın