Kadın sadece ve sadece insandır; kabul edin! Çok mu zor?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kadın sadece ve sadece insandır; kabul edin! Çok mu zor?
Abone ol

Çok mu zor?

Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle öncelikle 1857 yılında Newyork'ta erkeklerle eşit işe eşit ücret isteyen, ağır çalışma koşullarının, 16 saatlik mesainin insan onuruna yakışır şekilde düzelmesini isteyen dokuma işçileri ve hayatını kaybeden 129 emekçiyi saygıyla ve minnetle anıyoruz. Tarih boyunca eşitlik özgürlük ve adalet mücadelesi vermiş, ismini bildiğimiz veya bilmediğimiz bütün kadın kahramanlara bugün yaşadığımız koşullar için ödedikleri bedeller nedeniyle minnettarız. 

Aradan geçen 164 yıla rağmen bugün hala kadınların aynı koşullarda erkeklerle aynı ücreti alamadıklarını görüyoruz.

TÜİK'in 2019 istatistiklerine göre cinsiyete dayalı ücret farkı toplamda ve tüm eğitim düzeylerinde erkek ücretinin lehine gerçekleşti. Cinsiyete dayalı ücret farkı toplamda yüzde 7,7 oldu.

2019-2023 yıllarını kapsayan 11. Kalkınma Planı'nda kadınların işgücüne katılımını 2023 yılında yüzde 38,5’e istihdamı ise %34'e çıkarmak var. Nüfusun yarısını oluşturan kadınlar istihdamda yeterince yer alamıyorken, işsizliği kadın istihdamına bağlayan anlayıştan yarı yarıya istihdam hedefini de beklemiyoruz.  Özellikle pandemi koşullarında kadınların daha çok iş kaybına uğradığına da hep beraber şahitlik ettik. 

Ekonomide kadın erkek eşitliği için veriler böyle iken eğitim ve temsil oranında da kadınların erkeklerle eşit olmadığını görüyoruz. Belediye başkanlıkları, belediye meclis üyelikleri ve TBMM'deki kadın sayıları maalesef hepimizin eksiği olarak her gün yüzümüze çarpıyor. 

Yine kadının insan hakları denilince akla gelen en önemli meselelerden biri de şiddet. Kadına yönelik şiddetle mücadele için iktidar tarafından her iki yılda bir stratejik planlar açıklansa da hiçbiri gerçek anlamda hayata geçirilmiyor. Her Eylem planında birinci madde olarak yer alan zihniyet dönüşümü fiilen tersine dönüştürülüyor. Örneğin MEB'in eğitimde cinsiyet eşitliği projesi rafa kalkıyor YÖK'ün tutum belgesinden toplumsal cinsiyet eşitliği çıkarılıyor ve müfredattaki görseller kadına biçilen toplumsal rolü çocukların bilinçaltına işleyecek şekilde resmediliyor

Kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri, eşitsizlik her geçen gün artıyor. Endekslerde ülke olarak gerilere düşüyoruz bu durumda kadınlar sadece ve sadece insan olduklarını ve her insan gibi doğuştan sahip olunan haklara erkeklerle eşit bir şekilde sahip olduklarını anlatmaya çalışıyor ve kendileriyle ilgili başka bir tanım istemiyorlar. 

Kadınlar, erkeklerin namusu değildir, malı değildir, hizmetçisi değildir. Kadınlar kendilerine toplumun biçtiği roller değildir… Sadece ve sadece insandır; kabul edin. 

Çok mu zor?


Yorum Yazın