İngiltere'den Facebook'a 50,5 milyon sterlin ceza!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İngiltere'den Facebook'a 50,5 milyon sterlin ceza!
Abone ol
İngiliz denetim kuruluşu Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMA), devam eden bir incelemeye ilişkin kurallarına uymadığı gerekçesiyle sosyal medya devi Facebook'a 50,5 milyon sterlin para cezası verilmesi kararı aldı.

İngiliz denetim kuruluşu Rekabet ve Piyasalar Otoritesi'nden (CMA) yapılan açıklamada, Facebook'un, Giphy'yi satın almasıyla ilgili soruşturma sırasında CMA tarafından verilen bir emri ihlal ettiği için 50,5 milyon sterlin para cezasına çarptırıldığı belirtildi.

Açıklamada, CMA'nın satın almaya ilişkin incelemesi devam ederken Facebook'un, Giphy ile operasyonlarını entegre etmediği, süreç içerisinde CMA'yı düzenli olarak bilgilendirmesi gerektiği ancak bu gereklilikleri yerine getirmediği kaydedildi.

Açıklamada, Facebook'un çok sayıda uyarıya rağmen gerekli bildirimlerde bulunmayı reddettiği, bu nedenle CMA'nın Facebook'un tutumunu

"Kasıtlı" olarak değerlendirdiği belirtildi.

Facebook, Mayıs 2020'de, animasyon görsel ve video içerik üreticisi Giphy'i yaklaşık 400 milyon dolar karşılığında satın almıştı. CMA'nın satışa ilişkin incelemesi devam ediyor.

Türkiye'den Facebook'a ceza

2020'nin Temmuz ayında, Meclis'ten 7253 sayılı "sosyal medya" yasası geçmişti. Söz konusu yasa göre, sosyal medya şirketleri eğer Türkiye'ye temsilci ataması yapmadığı takdirde başta para cezası olmak üzere çeşitli yaptırımlarla karşılaşacaktı. 2020 Temmuz ayından sonra şirketlere verilen süre dolmuş ve Facebook, Twitter, Youtube, TikTok ve Instagram'a 30'ar milyon lira ceza kesilmişi. Gerçekleşen bu para cezasının yanında Türkiye, Facebook'a KVKK tarafından 2019'un Mayıs ayında veri güvenliliğini ihlal ettiği için 1 milyon 650 bin lira para cezası kesmişti.

Rusya'nın 70 milyon rublelik cezasını ödemedi

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu, Facebook'a bugüne kadar 70 milyon ruble ceza verildiğini ancak verilen para cezasının halen ödenmediğini aktarmıştı. Kurum, Facebook'un bünyesinde olan Instagram üzerinden Rusya'da yasa dışı içeriklere ulaşıldığını ve ülkede kazandığı gelirlerinden yüzde 5'ten 10'una kadar para ceza verilebileceğini açıklamıştı.

 


Yorum Yazın