Güneş sistemindeki gezegenlerin dönüş hızı, yönleri ve süreleri

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Güneş sistemindeki gezegenlerin dönüş hızı, yönleri ve süreleri
Abone ol
Bir yıl, bir gezegenin Güneş’in bir devinimini tamamlaması için geçen zaman olarak tanımlanır, çünkü Dünya bu 365 günden biraz daha fazladır. Bu aynı zamanda yörünge dönemi olarak da bilinir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, her gezegenin güneş etrafındaki dönüş süresi(yılının uzunluğu), Güneş’e olan uzaklığı ile ilişkilidir. Bir yıl diğer gezegenlerde kaç dünya günü ya da yılıdır? Haberimizde sürelerini, videomuzda da dönüş yönlerini ve hızlarını görebilirsiniz.
Haber Videosu



Merkür
Merkür Güneş’e en yakın gezen olduğu için, Güneş etrafındaki bir turunu tamamlaması doğal olarak diğer gezegenlere göre daha kısadır ve Güneş etrafında en kısa sürede dönen gezegendir. Ortalama 47,362 km/s ortalama yörünge hızıyla Merkür’ün Güneş etrafındaki dönüş süresi yalnızca 87,969 Dünya günü uzunluğundadır. Kendi etrafındaki ortalama dönüş hızı 10,892 km/sa olan Merkür, bir dönüşünü tamamlaması 58,646 gün sürer.


Venüs
Venüs, Güneş’in çevresindeki bir turunu ortalama 35 km/s’’lik yörünge hızıyla  224.7 Dünya gününde tamamlar. Kendi ekseni etrafındaki dönüşü diğer gezegenlere kıyasla inanılmaz yavaştır. Venüs kendi ekseni etrafındaki bir turunu 243 Dünya gününde tamamlar. Bu da bize şunu gösteriyor, Venüs’teki bir sidereal günün bir Venüs senesinden daha uzun sürüyor.

Dünya
Dünya, Güneş çevresinde bir turunu ortalama 29.8 km/s’’lik yörünge hızıyla 365 gün, 5 saat, 48 dakika, 9 saniye’de tamamlamaktadır.

Ayrıca Dünya’nın kendi etrafındaki dönme süresi, tam olarak 23 saat 56 dakika ve 4 saniyedir.




Mars

Mars, Güneş çevresinde bir turunu ortalama 14.1 km/s’’lik yörünge hızıyla 687 günde tamamlamaktadır.

Mars’ın kendi etrafındaki dönme süresi, yani bir Mars günü  Dünya gününden biraz daha uzun olup, tam olarak 24 saat, 39 dakika ve 35,244 saniyedir.


Jüpiter
Jüpiter’ün ortalama 13.1 km/s’lik yörünge hızıyla, Güneş etrafındaki tek bir devrini tamamlaması 11.8618 Dünya yılı sürer. 

Duyarlı gözlemler sonucu gezegen için ‘Sistem I’ ve ‘Sistem II’ olmak üzere iki ayrı dönme süresi tanımlanmıştır. Ekvator bölgelerinin dönüşü 9 saat 50 dakika 30,003 saniyede tamamlanır ve Sistem I olarak adlandırılır. Kutup bölgelerinde dönüş süresi 9 saat 55 dakika 40,630 saniyedir ve Sistem II adını alır. Jüpiter’den yayılan mikrodalga ve radyo dalga boyundaki ışınımların ise 9 saat 55 dakika 29,730 saniyelik bir dalgalanma göstermelerine dayanarak, gezegenin manyetik alanını belirleyen büyük metalik hidrojen kütlesinin bu hızla dönmekte olduğu sonucu çıkarılmıştır. ‘Sistem III’ adı verilen bu periyot Jüpiter’in gerçek dönüş hızı olarak kabul edilir.


Satürn
Satürn’ün ortalama 9.69 km/s’lik yörünge hızıyla, Güneş etrafındaki tek bir devrini tamamlaması 29.4571 Dünya yılı sürer. Bununla birlikte, Jüpiter’de olduğu gibi, Satürn’ün kendi ekseni etrafında dönüşü gezegenin belirli bölgelerinde farklılıklar göstermektedir.

Katı bir yüzeye sahip olmayan Satürn’ün dönüş özelliklerinin, atmosfer yapılarının gözlenen hareketlerine göre belirlenmesine çalışılmıştır. Ekvator bölgesi ile kutupların farklı devirlerle dönmesi, ‘Sistem I’ ve ‘Sistem II’ olmak üzere iki ayrı dönme süresi tanımlanmasına yol açmıştır. Ekvator bölgelerinin dönüşü 10 saat 14 dakika 00 saniyede tamamlanır ve Sistem I olarak adlandırılır. Kutup bölgelerinde dönüş süresi 10 saat 39 dakika 24 saniyedir ve Sistem II adını alır. Satürn’den yayılan mikrodalga ve radyo dalgaboyundaki ışınımların ise 10 saat 39 dakika 22,4 saniyelik bir dalgalanma göstermelerine dayanarak, gezegenin manyetik alanını belirleyen metalik hidrojen kütlesinin bu hızla dönmekte olduğu sonucu çıkarılmıştır. ‘Sistem III’ adı verilen bu periyot Satürn’ün gerçek dönüş hızı olarak kabul edilir ve bu değerin kutuplardaki dönüş hızı ile hemen hemen aynı olduğu, ekvatorda ölçülen farklı hızın bu bölgelerdeki bulutların 1800 km./saat hıza ulaşan rüzgarlar nedeniyle doğuya doğru hareket etmelerinden kaynaklandığı dikkati çeker.


Uranüs
Uranüs, Güneş çevresinde bir turunu ortalama 6.8 km/s’’lik yörünge hızıyla 84 yılda tamamlamaktadır.

Ayrıca Uranüs’ün kendi etrafındaki dönme süresi 17 saat 14 dakikadır. Tüm dev gezegenlerde olduğu gibi, üst atmosferi de dönme yönünde kuvvetli rüzgarlar yaşıyor. Yaklaşık 60 derece güney gibi bazı enlemlerde, atmosferin görünür özellikleri çok daha hızlı hareket eder ve 14 saat gibi kısa bir sürede tam bir dönüş yapar.


Neptün
Neptün, Güneş çevresinde bir turunu ortalama 5.4 km/s’’lik yörünge hızıyla 164.79 yılda tamamlamaktadır. 12 Temmuz 2011 tarihinde Neptün, 1846’daki keşfinden sonra henüz ilk turunu tamamladı.

Jüpiter ve Satürn gibi, Neptün de karasal gezegenlere kıyasla çok daha hızlı bir şekilde döner. Kendi etrafında bir tur dönüşünü tamamlaması yaklaşık 16.11 saat sürer.Neptün, bu dönme periyoduyla Güneş Sisteminde en hızlı dönen üçüncü gezegendir.

 


Haber Yorumları

  • Haluk12-08-2022 20:33

    Mars'ın yörünge hızı 14,1 değil, 24 Km/s olacak

Yorum Yazın