Uzmanına Soralım:

Ev tadilatı için doğru çözüm ortağı nasıl bulunur?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ev tadilatı için doğru çözüm ortağı nasıl bulunur?
Abone ol
Muhalif yazarı, İç Mimar Özlem Algül mimariye ilişkin sorularınızı yanıtlıyor.

Okuyucumuz Zeynep Güvener soruyor;

Pandemi sebebiyle evde çok vakit geçirmeye başladık ve bazı noktalara profesyonel çözüm gerekiyor. Hayatımda hiç mimarla çalışmadın. Aktif olarak çalışıyorum, bütçe ve zaman  konusunda esnek değilim o yüzden hata yapma hakkım yok. Doğru kişiyi, firmayı, mimarı nasıl seçeceğim?

İç Mimar Özlem Algül yanıtlıyor;

Merhaba Zeynep Hanım,

Öncelikle biliyoruz ki yaşamda kurgu yerleşme ile başlar. Bu durumda yerleşme için yapısal olanın içindeyiz yani Mimari yapıların. Pandemi ile birlikte sıkça duyduğumuz yeni yaşam düzeni için mevcut olanın içinde yeni düzenlemelere gittiğimiz tüm ihtiyaçların listesi  ise İç Mimarlığın konusu ve tam da burada bu birbirinden ayrılmaz iki meslek alanının ihtiyaçlara cevap veren tarafları ile tanımsal olarak da ayrıldığının anlaşıldığı İç Mimarlık meslek tanımını anlamış olduk. Mevcut düzeni daha fonksiyonel, ihtiyaca yönelik, konforlu alanlar kurmak için zamanınız yok ise profesyonel hizmet almaya yönlenmeniz gerekiyor ve burada ilk soru sorduğunuz gibi zamanım ve imkanım var mı ? Zamanın yok ise profesyonel bir hizmet gerekliliği ile karşı karşıyasınız ve yine sizi anlaması gereken bir konu için zaman ayırmanız gerekliliği gibi bir döngünün içinde kendinizi ne yapacağınızı bilmediğiniz bir hale soktuğunuzu gözlemlemiş olacaksınız. Öncelikle ihtiyaç listenizi, mevcut durumda istediğiniz konfor için nelerin fazla ya da eksik olduğunu belirlemenizi önenirim bu sizin için iyi bir yol haritasının başlangıcı ve hata yapma riskinizi azaltan bir başlık olacaktır ve doğru çözüm ortağını bulmanızı kolaylaştıracaktır. Doğru bir çözüm ortağı bulmak için  benim önemsediğim ve dikkati üzerine çektiğim bir tavır olarak kağıt üzerinde tüm ayrıntılar ile konunun tanımlanması üç ana başlıktan oluşuyor.

  1. Proje; Tüm konuşulanların belirlendiği yol haritasın plan düzleminde yerleştirilmesi.
  2. Keşif özeti; Her iş kaleminin tanımı ve özelliği ile yazılması ve bütçelendirilmesi.
  3. İş Programı; Bu sürecin takvimsel olarak belirlenmesi

Bu üç başlık doğru kişi, doğru firma yaklaşımın  ayrılmaz  bir parçası  iş veren ve yüklenicinin arasında ki sessiz sözleşme olarak rahatlatıcı ve güvenli bir tutum hali. Bu tutumun dışında ki her olumsuzluk size zaman ve para kaybettirecektir. Ve siz de toplumumuzun ayrılmaz ve çok sıkça duyduğunuz tadilat meselesinin üzücü bir hikayesi ile baş başa kalmanız kaçınılmaz!

Ufak değişiklikler ve fikir öneriler ile ilgili ihtiyaçlarınız için sosyal medyada ki uzman  paylaşımları, uzmanın çözüm önerilerinin paylaştığı yazılar, mekan tasarımları ile ilgili dergiler de size ilham verebilir. Yine dikkat çekeceğim bir konu mevcut yaşam alanınızın ile baktığınız, beğendiğiniz resim ölçek olarak birbiri ile uyumlu mu ? Mutlaka o gözle bakmanız, okumanız ve süzgecinizden geçirmeniz yönünde olmalıdır.


Yorum Yazın