Erdoğan'ın 'adalar' çıkışı Yunanistan'a nasıl yansıdı?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Erdoğan'ın 'adalar' çıkışı Yunanistan'a nasıl yansıdı?
Abone ol
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Efes-2022 Tatbikatı'nı izledi. Açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı, "Türkiye adaların silahlandırılması konusunda uluslararası anlaşmaların kendine tanıdığı hakları kullanmaktan geri durmayacaktır" ifadelerini kullandı. Bu ifadeler Yunan basınında geniş yer buldu.

İzmir Seferihisar'da gerçekleştirilen Efes-2022 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü faaliyetlerini izleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan'a yönelik sert sözleri, Atina'da endişeyle karşılandı ve büyük yankı uyandırdı. Yunan radyo ve televizyon kanallarında, Erdoğan'ın Yunan adalarıyla ilgili konuşurken "Şaka yapmıyorum, ciddi söylüyorum" ifadeleri, "gerginliği tırmandıran bir söylem" şeklinde yorumlanarak ön plana çıkartıldı.

Erdoğan konuşmasında, "Yunanistan'ı gayri askeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası anlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz" dedi.

"Yunanistan'ı bir asır önce olduğu gibi pişmanlıkla sonuçlanacak hamlelerden uzak durmaya, aklını başına almaya davet ediyoruz. Kendine gel. Türkiye adaların silahlandırılması konusunda uluslararası anlaşmaların kendine tanıdığı hakları kullanmaktan geri durmayacaktır" diye konuşan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Miçotakis herhalde adalara turistik çıkarma yapıyor. Bununla bir yere varmak mümkün değil...Türkiye kimsenin hakkını, hukukunu çiğnemez ama kendi hakkını hukukunu da kimseye çiğnetmez."

'Görüş ayrılıklarımız tehditlerle giderilemez'

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Erdoğan'ın sözleriyle ilgili olarak, "Aramızdaki görüş ayrılıkları tehditlerle giderilemez" dedi.

Hükümet sözcüsü Yannis Ekonomou ise "Tehdit söylemlerini serinkanlılık ve kararlılık ile yanıtlıyoruz" ifadesini kullandı.

"Yunanistan'ın Suriye olmadığına" dikkat çeken Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos ise ülkesinin egemenlik haklarını sonuna kadar koruyacağını söyledi. Panagiotopoulos, "Buna yeltenecek olanlar pişman olacak" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen ay Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'i, "Benim için artık Miçotakis diye birisi yok" sözleriyle eleştirmesi sonrası Ankara-Atina hattında ilişkiler gerginleşmişti.

    


Yorum Yazın