“Erdoğan ve Esad, Şanghay toplantısında görüşebilir”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Erdoğan ve Esad, Şanghay toplantısında görüşebilir”
Abone ol

Muhalif. Özel / Ayla Ganioğlu 

Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Suriye konusunda çözüm için doğrudan Suriye Devlet Başkanı Esad ile görüşmesini tavsiye ettiği Soçi ziyareti sonrasında iki ülke arasındaki görüşme trafiği hızlanırken, Erdoğan ve Esad’ın, Şangay  toplantısında görüşebileceği belirtildi.

Zafer Partisi Genel Başkan Başdanışmanı ve Dışişleri eski Bakanı Prof Dr Şükrü Sina Gürel, Erdoğan ve Esad’ın önümüzdeki günlerde büyük bir ihtimalle ya telefonla ya da Eylül ayında Özbekistan'da yapılması beklenen Şangay İşbirliği Örgütü toplantısı sırasında yüzyüze görüşebileceklerini söyledi.

Prof Gürel, gelişmelerle ilgili olarak Muhalif’e şu değerlendirmeyi yaptı:

“Suriye ile istihbaratçıların görüştükleri söyleniyordu ama bakanlıklar arasında görüşmeler vardı. İki ay kadar önce biz Şam’a giderek görüşme yapmak istediğimizi bildirdik ama Belarus’ta Suriye ile görüşmeler başladığını öğrenince, doğrudan devletin görüşmesinin doğru olacağını düşünerek bunu erteledik. Bizim girişimimiz bir ön adım olduysa bundan memnuniyet duyarız. Bakanlar arasında da görüşmeler oldu. Şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Esad’ın, ya telefonla ya da Eylül ayında yapılması beklenen Şangay işbirliği örgütü toplantısında yüzyüze görüşmesi bekleniyor. Bu görüşmelerin hem Suriye’de siyasi bir çözümün sağlanmasında hem de Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar konusunda da çözüm bulunmasında olumlu katkısı olur diye düşünüyorum. Bu girişimin seçim için bir çaba olup olmaması fark etmiyor. On bir yıldır yanlış bir politika yürütülmüştü. Aynı şeyin Mısır ile yapılması gerekiyor.”

Perinçek’e eleştiri

Prof Gürel, iki ülke arasında resmi görüşmeler devam ederken, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in Şam’a gidecek olmasını eleştirdi. Prof Gürel,

“İki ülke arasında görüşmeler bu noktaya gelmişken ve iki devlet başkanının görüşmesi gündemdeyken, özel olarak Şam’a gidip Esad’la görüşme yapılacağının açıklanmasını işgüzarlık olarak görüyorum. Umarım pişmiş aşa soğuk su katılmaz. Diplomaside gereksiz ve sürece katkısı olmayan her şey ya süreci sulandırır ya da verimsiz hale getirir. Biz nasıl resmi görüşmelerin yapıldığını öğrence Şam’a gitmekten vazgeçtiksek, bu aşamada özel girişimlerden kaçınılması gerekir.”dedi.


Yorum Yazın