Ekonomiye dair öne çıkan başlıklar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ekonomiye dair öne çıkan başlıklar
Abone ol
Gündeme dair ekonominin öne çıkan başlıklarını derledik, haberimizde...

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz'dan "Merkez Bankası’nın şu anki rezervi" hakkında açıklama

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Fox TV’de dün sabah gazeteci İsmail Küçükkaya’nın Çalar Saat programına konuk oldu.

Yılmaz, özetle şunları söyledi: “Merkez Bankası’nın şu andaki brüt rezervi, Sayın Başkan’ın söylediği rakam, 123 milyar dolar. Fakat bunun içinde, bir sent Türkiye Cumhuriyeti devletinin Merkez Bankası’nın kazanılmış parası yok. Merkez Bankası’nın net rezervi, eksi 37 (milyar dolar) geçen hafta itibariyle. Her gün sürekli değişiyor bu ama eksi 40 milyar dolar civarında an itibariyle dolanıp duruyor” 

“Şu anda yüz yüze olduğumuz işsizlik, fakirlik, açlık, ödenemeyen faturalar, sefalet, bunların hepsi birer sonuç. Tek bir nedeni var bugün itibariyle bunun o da ulusal itibarımız olan, namusumuz olan Türk lirasının itibarsızlaştırılması ve bu itibarsızlaştırmanın sonucu da karşı karşıya olduğumuz kontrol edilemeyen enflasyon. Diğerleri buradan çıkan, hepsi birer sonuç. Ve bu kontrol edilemeyen, kontrol altına alınamayan, itibarı yükseltilemeyen Türk lirasının nedeni de işte bu kurumsal kimlik erozyonu. Maliyeti son derece yüksek ama akılla izah edilemeyecek bir durum, çok acı, çok kötü.”

Fransız bankası Societe Generale’den yıl sonu dolar öngörüsü!

Fransız bankası Societe Generale 2021 yıl sonu için dolar/TL tahminini 9,25’ten 9,80’e yükseltti. Dünya’nın haberine göre Societe Generale ile Alman Commerzbank, perşembe günü Merkez
Bankası’nın 100 baz puan indirim yapacağı öngörüsünde bulundu. 

Societe Generale, gelecek yılın ilk çeyreğinde Dolar/TL’nin 10,40’a, 2022’nin üçüncü çeyreğinde ise 11,60’a ulaşacağı tahmininde bulundu. Bankanın daha önceki 2022 üçüncü çeyrek kur tahmini ise 10 seviyesindeydi.

Motorin ve benzinde zam üstüne zam yapıldı

Motorinin litre fiyatına dün gece yarısından geçerli olmak üzere 23 kuruş zam geldi. Üç günde ikinci kez zamlanan motorin bu zamla birlikte 8 liranın üzerine çıkacak. 

Böylece motorinin litre fiyatı benzini geçecek. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) alınan bilgiye göre, Ankara’da ortalama 7,99 liradan satılan motorinin litre fiyatı 8,22 lira olacak. 

Motorinin litresi İstanbul’da 7,93 liradan 8,16 liraya, İzmir’de 8,01 liradan 8,24 liraya çıkacak. Cuma gecesi motorine 41, benzine 14 kuruş zam yapılmıştı. Benzin fiyatı 7.93-7.99 arasında.

CHP Milletvekili Ömer Gürer "Bu yıl 127,8 milyon dolarlık özelleştirme yapıldı"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde yaşanan ekonomik buhranın AK Parti zihniyetinin yanlış politikaların yansıması olduğunu söyledi.

20 yıldır kamu mallarının özelleştirme adı altında talan edildiğine de dikkat çekti. Cumhuriyetin ilk yıllarından beri kazanılan önemli kamu tesisleri 20 yıllık süreçte hem özelleştirildi hem elde edilen gelirler vatandaş için yararlı kullanılmadı” dedi.

Gürer, sadece bu yıl 127,8 milyon dolarlık özelleştirme yapıldığına dikkat çekti.

Fabrika, şirket, isim hakları, taşınmazlardan sonra şimdi de kamu arsalarının satılmaya başlandığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şeker fabrikaları, tekel ait fabrikalar ve arsaları, Sümerbank fabrikaları, SEKA kâğıt fabrikaları, enerji şirketleri ve yüzlerce tesis özelleştirme adı altında satıldı ya da yandaş firmalara peşkeş çekildi” dedi.


Yorum Yazın