Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde sürgün ve mobbing iddiası

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde sürgün ve mobbing iddiası
Abone ol
2009 yılından beri Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan Beyda Yıldız’ın hayatı, belediyeye kayyum atandıktan sonra alt üst oldu. Defalarca sürgün edilen Yıldız, mobbinge ve sözlü tacize maruz kaldığını iddia etti. Bu süreçte beyin kanaması geçiren Yıldız, kayyum tarafından atanan DİSKİ Genel Müdürü Mehmet Fırat Tutşi’nin, kendisini “Kadın olduğuna şükret” diyerek tehdit ettiğini de öne sürdü.

Muhalif Özel: Ardıl BATMAZ

Beyda Yıldız, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nde 2009 yılında işe başladı. Yıldız, kayyumun atadığı DİSKİ Genel Müdürü Mehmet Fırat Tutşi tarafından önce basın sorumlusu görevine son verilerek Halkla İlişkiler Birimine sürgün edildi. Ardından Hazro İlçesi’ndeki DİSKİ şubesine gönderildi. Hazro’da üç ay çalışan Yıldız, burada beyin kanaması geçirdi. 2019 yerel seçimlerinde belediyenin yeniden Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) geçmesiyle birlikte DİSKİ Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak göreve getirildi.  Belediyeye ikinci kez kayyum atanmasından sonra ise, Abone İşleri Daire Başkanlığına gönderildi... Sayaç okuma görevlilerinin bulunduğu bölümden de içme suyu arıtma tesisine atandı. Buradaki görevinden de son olarak Ergani ilçesindeki DİSKİ şubesine sürgün edildi. 

“SEN KADIN OLDUĞUNA ŞÜKRET”

Yaşadığı sürece ilişkin Muhalif’e konuşan Beyda Yıldız, DİSKİ Genel Müdürü Mehmet Fırat Tutşi tarafından ‘Sen kadın olduğuna şükret’ denilerek tehdit edildiğini iddia ederek, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde 2009 yılında basın biriminde editör ve muhabir olarak çalışmaya başladım. 2011 yılında ise DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün basın sorumlusu olarak görevlendirildim. 2016 yılında belediyeye kayyum atandı ve DİSKİ Genel Müdürü olarak göreve Mehmet Fırat Tutşi getirildi. Yapılan haberlerle ilgili anlaşmazlık yaşadık. Haberleri, fotoğrafları sürekli olarak istiyor, kontrol ediyordu. Bu da işlerin aksamasına neden oluyordu. Ben de kendisine, ‘Siz benden memnun değilsiniz, kendiniz için uygun birini getirin isterseniz. Benim için de siz olağanüstü koşullarda geldiniz. Mümkünse beni bir kenara koyun bu böyle olmayacak’ dedim. Mehmet Fırat Tutşi de bana, ‘Bunu bana nasıl söylersin? Kadın olmasaydın sana ne yapacağımı bilirdim. Sen kadın olduğuna şükret dedi’” ifadelerini kullandı.
Yıldız, bu konuşmanın ardından DİSKİ Basın Sorumlusu görevine son verilerek, Halkla İlişkiler Birimi’nde görevlendirildiğini aktardı. 

 “CENAZEYE GÖNDERİLMEDİM, SANDALYEMİ DAHİ KENDİM GETİRDİM”

Yıldız, halasının kızının cenazesi dolayısıyla İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı’ndan bir günlük izin aldığını, cenazeye katılmak için yola çıktığını, ancak daha yoldayken aranarak, iznin Tutşi tarafından iptal edildiğini, disiplin soruşturması devam ettiği için izin alamayacağı, bu nedenle derhal kuruma dönmesi gerektiğinin söylendiğini belirtti. 

Yıldız, “Kısa bir süre sonra görev yerimin yeniden değiştirildiğini öğrendim. “Ertesi gün birime gittiğimde ne masam ne sandalyem kalmıştı. Hiçbir şeyim yoktu. Her şeyime, 10 yıllık arşivime, bilgisayarıma, masama, sandalyeme bile el konulmuştu. Kurumda korkudan bana selam verilmiyordu. Sandalyemi dahi kendim getirdim. Orada 9 ay boyunca bir sandalyede oturdum. Mehmet Fırat Tutşi, belediyede kameraman kadrosunda çalışmama rağmen beni bu kez DİSKİ Hazro şubesine gönderdi. Burada çalışabilmem için uygun kadromun olması gerekirdi. Ancak bunu yapmadı. İki buçuk, üç ay kadar Hazro’da çalıştım. Bu süre zarfında 2019’da beyin kanaması geçirdim” diye konuştu.

İKİNCİ KAYYUM DÖNEMİ: SAYAÇ OKUMA GÖREVLİSİ, KALEM PERSONELİ…

2019 yerel seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı olarak HDP adayı Selçuk Mızraklı seçildi. Beyda Yıldız, bu dönemde Selçuk Mızraklı tarafından DİSKİ Genel Müdürlüğü Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak göreve getirildi. Ağustos 2019’da belediyeye yeniden kayyum atanmasının ardından iddiaya göre, Beyda Yıldız’a yönelik mobbing, taciz ve sürgün edilme yeniden baş gösterdi. Yıldız, yeniden kayyum atanmasının ardından tekrardan görevinden alınarak Abone İşleri Daire Başkanlığı’nda görevlendirildi. Burada kendisinin ‘Sayaç okuma görevlisi’ yapılacağı söylendi. Yıldız, bu görevlendirmenin hemen ardından Su Tesisleri Daire Başkanlığı’nda kalem personeli olarak görevlendirildiğini ifade etti.

“SÜREKLİ SÖZLÜ TACİZ UYGULUYORDU”

Mehmet Fırat Tutşi tarafından sürekli olarak sözlü tacize uğradığını iddia eden Yıldız, “Bu süreçte tarafıma sürekli sözlü taciz uyguluyordu. Su arıtma tesisi şehrin dışındaydı. Her hafta gelir ve benimle ilgili Daire Başkanına konuşmalar yapardı. ‘Bu kadını çok çalıştırın, bu kadının üzerinde baskı uygulayın. Bu kadının masasını ve bilgisayarını kaldırın’ tarzında mesaj gönderiyordu. Benim adımın geçmediği bir konuşmanın yapıldığı ziyaret neredeyse yoktu. Lavaboya gidiyor, ayağa kalkmamı istiyordu. Genel olarak tüm çalışanlara yönelik bir baskı söz konusuydu ancak bana olan baskı daha fazlaydı” diye belirtti.

SON SÜRGÜN: ERGANİ

Yıldız sözlerine şöyle devam etti:

“Tutşi bu sefer de yeni bir yazı çıkartarak beni DİSKİ Ergani Şube Müdürlüğü’ne gönderdi. Ergani’den sonra ne olacağını da bilmiyorum. Tedavi sürecim halen devam ediyor ve doktorum ilçeye gitmemin sağlığım açısından tehlikeli olduğunu söylüyor. Ben de doktorumun ikazına uydum. Tutşi’nin yeni görevlendirmesi Devlet Memurları Kanunu’nun 45. maddesine aykırı. Pazartesi günü Bölge İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma davası açacağım.”

“KORUMASI OLAN YEĞENİ DE TACİZ EDİYOR”

“Bir de kendi ablasının oğlu olan koruması var. Sürekli saldırgan tavırlar, tahrik edici bakışları vardı. İlk geldikleri günlerde benim nasıl ve ne şekilde çalışacağım yönünde talimatlar veriyordu.”

“CANIMA KAST EDİLİYOR, İNSAN GİBİ YAŞAMAK İSTİYORUM”

“Genel Müdür Tutşi benimle kişisel bir husumet güdüyor. Sağlığıma, canıma kast ediyor. Ben normal bir devlet memuruyum ve normal hayatıma dönmek istiyorum. 5 yıldır normal bir hayatım yok. Hayatımı normal akışında yaşayamıyorum. İnsan gibi yaşamak, çalışmak istiyorum.”

TÜM-BEL-SEN’DEN KAYYUM’A TEPKİ

Beyda Yıldız’ın sürgün edilmesiyle ilgili Tüm-Bel-Sen’den yapılan açıklamada ise, “DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, üyemiz üzerindeki mobbingi artırarak sözlü tacize varan eylemlerde bulunmuştur. Üyemiz daha sonra kendi kadrosu dışında başka bir birime sürgün edilmiş orada da aynı şeye maruz kalmıştır. Devlet Memurları Kanunu’nun 45. maddesinde  “Hiçbir memur sınıfının dışında ve sınıf derecesinin altında çalıştırılamaz” denilmektedir.  DİSKİ Genel Müdürü ve üst yöneticiler yasaları yok sayarak aykırı ve keyfi bir muamele sürdürmektedir” denildi.

Beyda Yıldız

Mehmet Fırat Tutşi


Yorum Yazın