Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İşliyen'den "baby shower" tepkisi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İşliyen'den "baby shower" tepkisi
Abone ol
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen, "baby shower" organizasyonlarını "Güya mevlit dinleyince helal oluyor!" sözleriyle eleştirdi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen,"insanlarda servet biriktirme çılgınlığının başladığını" iddia etti.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen, Mevlid-i Nebi Haftası nedeniyle Ağrı Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Peygamberimiz ve Vefa Toplumu” konulu konferansa katılarak konuşma yaptı.

İşleyen, aynı zamanda doğuma kısa bir süre kala yapılan ve amacının ebeveynlere maddi ya da manevi yardım etmek olduğu "baby shower" etkinliklerini eleştirdi.

İşleyen sözlerine, "Dindar insanlar bir araya geliyor" diye başlarken, "Bu baby shower dedikleri organizasyonların giriş bileti 2 bin 500 lira, asgari ücret ise 2 bin 744 lira civarında. 2 saatlik bir programa gideceksin, oynayacaksın, zıplayacaksın ya da güya mevlit dinleyince helal oluyor ya rahatlıkla girip çıkabilirsin" dedi.

Sözlerine şöyle devam etti: "Dışarıya çıkacaksın bir adamın 5 nüfusuna bakmak için bir ay boyunca kan ve ter içerisinde çalıştığı kadar bir ücret ödeyip çıkacaksın."

Baby shower nedir?

Baby Shower Amerika’da yapılan ve geçmişi çok eskiye dayanan geleneksel bir kutlamadır. “Showering” olarak adlandırılan bu kutlama anne adayına sevgi gösterilerinde bulunma ve hediye yağmuruna tutma anlamındadır.

Bir çay partisi benzeri olan Baby Shower partisine sadece kadınlar katılır ve birbirleri ile aileleri hakkında konuşur, annelik deneyimlerini anne adayı ile paylaşır. Anne adayları için hazırlanan hediyeler ise genellikle ev yapımı pratik hediyelerdir. Annenin genellikle ilk bebeği için yapılan bu parti zaman içinde değişerek her çocuk için yapılmaktadır.

Artık parti sadece kadınların değil, herkesin ortak katıldığı bir parti halindedir. Herkesin gelebileceği bir tarih belirlenerek öğleden sonraki bir saat diliminde parti başlar. Baby Shower partisinin özelliği anne tarafından değil aile üyeleri ya da anne adayının yakın bir aile dostu tarafından düzenlenmesidir. Ayrıca kutlama, anne adayının parti sonrası dağınıklıkları toplamak için yorulmaması için partiyi hazırlayan aile dostunun evinde yapılır.

Birebir Türkçeye çevrildiğinde bebek duşu anlamına gelen Baby Shower, gelen hediyelerin duş etkisi yaratmasından dolayı bu ismi almıştır. Aslında Türk geleneklerinde de Baby Shower tadında uygulamalar vardır. Bizdeki uygulamalar daha çok bebek doğduktan sonra yapılır. Lohusa şerbeti hazırlanarak gelen misafirlere dağıtılır. Bebek görmeye gelen misafirler ise bebek ve anne için hediye getirir.

Genel olarak altın takılan bu etkinlik annenin yorulmaması için kısa süreli olur. Bazı bölgelerde bebeğin sağlıklı ve kaya gibi olması için taş, akça pakça nur yüzlü olması içinse yumurta götürülür.

Baby shower geleneği, artık günümüzde bir eğlence günü olmuştur. Heyecanla beklenen minik bebeğin aile üyeleriyle ve davetlilerle yapılan ilk partisi olarak anılır.(kaynak)


Yorum Yazın