Dilinizi en son ne zaman temizlediniz?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dilinizi en son ne zaman temizlediniz?
Abone ol
Araştırmalar, ağzımızın sağlığı ile vücudun geri kalanı arasındaki bağlantıyı çok net hale getirmeye devam ediyor. Dişlerinize ve diş etlerinize özen göstermek, ağız sağlığınız için önemlidir. Peki, dilimiz için de aynı özeni gösteriyor muyuz?

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, ağzınızın geri kalanı gibi, dilinizin de bağışıklık sisteminizde inflamatuar bir şelaleye neden olabilecek milyonlarca bakteriye ev sahipliği yaptığını söyledi. Zararlı mikroorganizmaların barınmasını ve yutulmasını önlemek istiyorsanız dilinizi temiz tutmaya özen göstermelisiniz.

Dilinizi düzenli olarak temizleyerek zararlı ağız bakterilerini azaltabilirsiniz. Ayrıca ağız kokusunun da önüne geçebilirsiniz.

Hem diş fırçaları hem de dil sıyırıcılar dildeki bakterileri temizleyebilir. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, dil temizliğinin nasıl yapılacağını anlattı. Dilinizi mümkün olduğunca dışarı çıkarın. Kaşık çukurunu dilinize doğru çevirin ve mümkün olduğunca dilinizin iç tarafına doğru uzatın Hafif bir baskı uygulayarak kaşığı dilinizin ucuna doğru çekin. Aynı işlemi üç ila dört kez yapın, ardından tükürün ve ağızınızı çalkalayın. Bu işlem için özel dil kazıyıcıları da market veya eczanelerden satın alarak kullanabilirsiniz.

Dil Nasıl Temizlenmeli?

Dil temizliği en az diş temizliği kadar önemli bir olaydır. Bu nedenle dil bakımını yapmalısınız. Dil temizliğinde uygulayabileceğiniz aşamalar şöyle sıralanabilir:

Dilinizi bölgeleri görebileceğiniz alan kadar dışarı çıkarın.
Daha sonra gözlemleyin.
Gördüğünüz beyaz bir görüntü varsa ki bunlar bakterilerdir. Öncelikli bu alanı daha titiz temizlemelisiniz.
Dil temizleme aparatları olacaktır. Bu aparatlarla bu bölgelere fazla bastırmadan arkadan öne doğru çekebilirsiniz.
Daha sonra ağzınızdan çekin. Bu temizleme olayını bakteri bitene kadar devam ettirin.
Son aşamada ise gargara ile çalkalama yapabilirsiniz. Bu ağzınızı da ferahlatacaktır.

Dildeki Bakteriler Ağız Kokusu Oluşturur Mu?

Dil ve ağız bakterilere oldukça müsait bir bölgedir. Özellikle de dilde oluşuma müsaittir. Fakat dil temizliği büyük oranda bilinmez ve yapılmaz. Yapılması gerekli ve önemli bir bakımdır. Temizlenmediğinde birçok olumsuz dönüşler alabilirsiniz. Bunlar ağızda fark edilebilir olan ağız kokusu gibi kendini gösterebilir. Bunun yanında dişlerde çürümeye de yol açabilir. Çünkü ağız içi dar bir alan ve dişler dil ile bağlantılı. Güzel estetik bir görünüm ve yaşam standartlarınızı kısıtlamak istemiyorsanız dilinizin bakımını aksatmamalısınız. Her gün dilinizi temizleyebilirsiniz. Bakterileri ortadan kaldırmak tüm vücudunuzu olumlu yönde etkileyecektir. Korumaya alacaktır. Bakterileri ortadan kaldırmak duyu organlarınızı da iyileştirecektir. Sabah uyandığınızda sizde ağzınızda kötü bir tat ve kötü bir koku hissetmek duymak istemezsiniz. Bu nedenle bakımlarınızı yapmaya özen gösteriniz.

Dilimi Hangi Aralıklarla Temizlemeliyim?

Dil temizliğinin çok önemli olduğunu yukarıda açıklamıştık. Fakat önemli olan bir husus daha varsa o da hangi aralıklarla temizleneceğidir. Günlük diş fırçalama işlemlerinizi yaptığınızda mutlaka bunun yanında ağız bakımı da yapmalısınız. Günde toplamda 2 kez yapılan ağız ve dil bakımı size yetecektir. Ama eğer ağzınızda kötü bir koku oluşumu var ise yine gün aşırı bakım yapabilirsiniz. Bu size iyi gelecektir. Fakat devam eden bir ağız kokusu ve dişlerde herhangi bir ağrı var ise mutlaka uzman bir diş hekimine ön bir muayene olunuz. 


Yorum Yazın