Christian Eriksen’i hayata döndüren cihaz: OED

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Christian Eriksen’i hayata döndüren cihaz: OED
Abone ol
Hayati ritim bozukluğu olan ventriküler fibrilasyonu otomatik olarak tanıyıp, elektroşok vererek kalbi hayata döndüren cihaz, statlar ve havalimanlarında bulunuyor. Cihazın, insanların toplu olarak bulunduğu her yerde mutlaka olması gerektiği kaydediliyor.

EURO 2020 B Grubu ilk maçında Danimarka ile Finlandiya karşı karıya geldi. Mücadelenin ilk yarısında son anlara girilirken taç çizgisi yakınlarında bir anda yığılan Christian Eriksen bilincini kaybetti. 

Sahaya sedyeyle giren sağlık görevlileri, Christian Eriksen'e bir süre kalp masajı yaptı, Otomatik Eksterhan Defiblatör (OED) ile futbolcuyu hayata döndürdü.

İşte o cihaz, hayati ritim bozukluğu olan ventriküler fibrilasyonu, otomatik olarak tanıyıp, elektroşok vererek kalbi hayata döndürüyor.

İlk yardımcılar için özel olarak geliştirilen bir cihaz olan OED, olay yerine sağlık görevlilerinin yardımı ulaşıncaya kadar kullanılıyor.

Ani kalp durmasının tedavisi olan erken defibrilasyon uygulaması, kalbin yeniden dolaşımı sağlayabilecek bir ritimle atmasını sağlayabilir ve yaşam kurtarıcı olabilir.

Gelişmiş bazı ülkelerde stadyum, alışveriş merkezi, havaalanı gibi halkın yoğun olarak bulunduğu alanlarda kolayca erişilebilecek şekilde yerleştirilmiş otomatik eksternal defibrilatör cihazları bulundurma mecburiyeti var. 

Türkiye'de 27 Ağustos 2020 tarihinde İlkyardım Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik ile OED eğitimi, ilkyardımcı eğitiminin içerisine katıldı.

Statlar ve havalimanlarında bulunan cihazın, halkın kalabalık olduğu yerlerde mutlaka olması gerektiği belirtiliyor. 

 


Yorum Yazın