Bebek'teki 13 bin metrekarelik bu arsa kimin?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bebek'teki 13 bin metrekarelik bu arsa kimin?
Abone ol
İstanbul’un en kıymetli semtlerinden Bebek’te, boğaz ön görünümlü koruda bulunan 13 bin metrekarelik arsa şu an kimin?

Muhalif Özel

Organize suç örgütü liderliği suçlamasıyla hakkında yakalama kararı bulunan Sedat Peker'in Bodrum'daki Paramount Hotel ile ilgili iddiaları çok konuşuldu. Ses getiren açıklamalarının ardından geçtiğimiz Haziran ayında, söz konusu otelin arsa sahibi olan Atilla Uras'ın kızı Victoria Yasemin Uras ilk olarak Zanka TV'de Ferit Atay'ın sorularını yanıtladı. Uras, kendi otelcilik tarihlerine vurgu yaptığı röportajda oldukça karışık ilişkileri de deşifre etti. 

Yargıya taşınan olaylar arasında Özbek asıllı Botır Rakhimov’un otellerini gasp ettiği iddiası da var. Yasemin Uras’ın anlattıklarına göre kırmızı bültenle, Interpol ve FBI tarafından aranan bu şahsa 2016 yılında Türk Vatandaşlığı veriliyor ve ismi Bahtiyar İkramoğlu oluyor.2017 yılında otelin el değiştirme sürecinde müşteriden kuşkulanan aile üyesi, ABD’de yaşayan Yasemin Uras’ı Türkiye’ye çağırıyor ve yargı süreçleri başlıyor. Usulsüz ve bedelsiz şekilde el değiştirdiği iddia edilen otelin ilk sahibi Atilla Uras ise ağır hasta olarak 2018 yılında, 81 yaşında vefat ediyor. Aile otelin mirasçısı olarak yargı yoluyla haklarını aramaya devam ediyor.


Bodrum’da bu süreçler yaşanırken, anlaşılan eş zamanlı olarak İstanbul’un en değerli bölgesi Boğaziçi’nde denize nazır bir arazi sessizce el değiştiriyor. Atilla Uras mülkiyetindeki arsanın yeni sahibi 16.03.2016 tarihinde Bahtiyar İkramoğlu oluyor. Yasemin Uras’ın açıklamalarına göre; Beşiktaş Bebek’te bulunan 13 bin metrekarelik koru, 34 milyon Türk lirası karşılığında satılıyor. İddialara göre mülk için bankadan çekilen 50 milyon TL’lik bir kredi söz konusu. Yasemin Uras, Kenan Evren döneminde sit alanı olarak belirlenen arsanın gerçek değerinin oldukça altına el değiştirdiğini düşünüyor. Yasemin Uras’ın Selçuk Geçer’in YouTube kanalına verdiği röportajda bu konuya değiniliyor.


1997 yılına ait yapı ruhsatı

Geçmişten günümüze Bebek Korusu;
*Aynı arazi 1989 yılında kimliği belirsiz kişilerce kesilen 100 ağaç ile gündeme gelmiş, basında Yeşil katliam olarak yer almıştı. 

*Ayrıca 27.01.2000 Tarihinde hurriyet.com.tr’de; “Bebekte ağaç katliamı” başlığı ile yayınlanan haberde Bebeklilerin Atilla Uras ve yardımcı aleyhine açtıkları, taşınmaz kültür varlıklarını tahrip davası karar aşamasına geldiği belirtiliyor. Davanın sebebi olarak; İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil edilmiş olan ağaçların birbiri ardına kökleri açılması ve kurumaya terk edilmesi gösteriliyordu.

Bölgenin en yeşil alanı olan ve koruma alanında bulunan Bebek Koru’su çevrecilerin ve bölge halkının da yakından takip ettiği bir konu olarak biliniyor. 

İçinde kültür varlığı olarak tescillenmiş ağaçların olduğu Koru’nun güncel fotoğrafları:

  


Yorum Yazın