Ali Babacan nasıl göründü?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ali Babacan nasıl göründü?
Abone ol
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, katıldığı televizyon programında iç politikadan dış politikaya geniş yelpazede sorulara yanıt verdi. Peki Babacan nasıl göründü? Muhalif. analiz etti.

Muhalif. Analiz

Babacan nasıl göründü?

Dün gece Halk TV'de Ali Babacan çok uzun bir programa katıldı. Öncelikle belirtelim ki programa katılacağı gerektiği kadar duyurulmadı. Bu nedenle de yeterince seyredilmedi gibi. Dahası program baştan sona seyredilmek için çok uzun. Bu süreleri bulan programların tamamının seyredilmesinin tek yolu biraz aksiyon. Ancak tek konukla aksiyon zor. Hele de o tek konuk Babacansa. Babacan Türkiye seçmeni için biraz gri kalıyor. Yani siyah beyaz bir ortamda görünmez hale geliyor. Türkiye siyaset iklimi hep siyah beyazdı ama artık renkler çok daha belirgin. Ali Babacan ise bu kutuplaşma dan uzak durma gayretinde. 

Dahası program baştan sona seyredilmek için çok uzun. Bu süreleri bulan programların tamamının seyredilmesinin tek yolu biraz aksiyon. Ancak tek konukla aksiyon zor. Hele de o tek konuk Babacansa. Babacan Türkiye seçmeni için biraz gri kalıyor. Yani siyah beyaz bir ortamda görünmez hale geliyor. Türkiye siyaset iklimi hep siyah beyazdı ama artık renkler çok daha belirgin. Ali Babacan ise bu kutuplaşma dan uzak durma gayretinde. 

Evet bu takdir edilmesi gereken bir davranış ama, seçmende karşılığı biraz sorunlu. Yani Ali Babacan'ı bu tavrından dolayı takdir eden kalabalıklar Babacan'a aynı oranda oy verirler demek mümkün değil. 

Ayrıca dün akşam da görüldü ki Ali Babacan Türk siyasi iklimi için fazla nazik, fazla kitabî. Ben yerine biz demeyi tercih ediyor, bu özelliklerin hiç birisi de kötü değil aslında, hatta çok da iyi ama seçmen bu dili tercih etmiyor. Bu dili bilmediğinden değil, çok uzun zamandır bu dile muhatap olmadığından. 

Bu anlamda Babacan'ın bir an önce farklı bir üslup belirlemesi gerekiyor gibi. Daha kızgın, daha hamasi olabilecek gibi durmuyor ama mesela daha esprili olabilir. 
Çok hazırlıklı bir lider ve parti gibi duruyor ama bunu halka bugüne kadar yeterince yansıta bildiği söylenemez. Birçok konuda yaptıkları çalışmaları anlatıyor, ama onları da o kitabî dile kurban veriyor gibi. 
Yaptıkları uzun çalışmalardan vurucu başlıkları öne çıkarmak konusunda zorlanıyor. Seçmenin hiçbir parti programını bile okumadan oy verdiği bir ülkede olduğumuz gerçeği burada karşısına dikiliyor oysa ki. 

Dün gece görüldü ki Babacan seçim süreci boyunca en çok AK Parti'li yılları nedeniyle zorlanacak. Bir kesim AK Parti'den kopuşunu Reise ihanet olarak yorumlarken, özellikle dün geceki gibi bir kesim de AK Parti'ye yapmadıklarını ve yaptıklarını olumsuz referans olarak alıyor. Babacan'ın ilk yapması gereken neden bir süre AK Parti'de olduğunu ve neden ayrıldığını çok net anlatmak zorunda. 


Dün geceden akılda kalan konulardan birisi 'Çözüm süreci' mesela. Babacan burada Kürt meselesi hala vardir derken kendisine PKK üzerinden sorular soran kişiye "Kürt meselesinin PKK ile ne ilgisi var, PKK bir terör örgütü, ben Türkiye'deki Kürt vatandaşlarımızdan bahsediyorum" deyip çözüm sürecinde uygulanan metodun yanlışlığını net bir şekilde kabul etmedi. 

Özetle 3 saatten fazla süren program gösterdi ki Babacan AK Parti'nin ilk zamanlarında ki halini biraz daha liberal bir çizgiye çekerek siyaset sahnesinde yer almak istiyor. Bu oldukça boş bir alan ve alıcısı da var. Ancak Babacan ismi aslında ekonomi yönetimi ile özdeşleşmiş bir isim ve seçmen şu anda kendisinden en çok bu konuda ümit bekliyor. Bunu da uzun uzun dinlemeye ne tahammülü ne de becerisi var. Seçmenin beklentisi sonuca ulaşmak en kısa yolu duymak. 
 

 


Yorum Yazın