Asgari ücretli bir aile nasıl geçiniyor?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Asgari ücretli bir aile nasıl geçiniyor?
Abone ol
İYİ Partili Ümit Dikbayır'ın asgari ücretli bir ailenin faturaları ödedikten sonra kalan parayla yaptığı market alışverişi vatandaşın bebek bezi, mama, çay, tavuk, makarna gibi temel ihtiyaç maddelerini dahi kasada bıraktığını ortaya koydu. Dikbayır, "Acilen asgari ücretin güncellenmesini öneriyoruz" dedi.

İYİ Parti Mali İşler Başkanı Ümit Dikbayır’ın, asgari ücretle geçinen bir ailenin ev ekonomisini anlatan “Milletin Geçim Derdi” çalışması vatandaşın hayat pahalılığı karşısında nasıl ezildiğini gözler önüne serdi.

Dikbayır çalışmasında, asgari ücretle geçinen bir ailenin aldığı 4 bin 250 TL maaşla neler alabildiğini, neleri karşılayabildiğini anlatıyor.

ASGARİ ÜCRETTEN GERİYE NE KALIYOR? 

Mayıs ayı için bir ailenin öncelikli ihtiyaçları için kenara ayırdığı bütçeyi açıklayan Dikbayır, “Kira ücreti olarak 1700 TL, aidat için 100 TL, su faturası 124 TL, elektrik faturası 260 TL, internet faturası 100 TL, doğal gaz faturası 350 TL, telefon faturası 140 TL, çocuk harçlığı olarak 200 TL, ulaşım 300 TL, ekmek (halk ekmek) için 180 TL olmak üzere toplamda 3453 TL kenara ayırdık” şeklinde konuştu. Genel ihtiyaçların sonunda 800 lira para kaldığını aktaran Dikbayır, “Bu aile bu parayla market alışverişi yapacak ve 1 ay geçinmeye çalışacak” dedi.

GÜNLÜK 7 LİRA HARÇLIK 

Günlük olarak kendilerine 7 TL harçlık ayıran aile, çocuklarına ise haftalık 50 TL harçlık veriyor. Faturalar ve gıda harcamalarını da bu maaşla yapan ailenin harcamaları videoda anlatılıyor…

‘GEÇEN AY ALDIKLARIMIZI BU AY ALAMIYORUZ’

Ümit Dikbayır, Nisan ayı Milletin Geçim Derdi videosunda “Ocak ayında aldıklarımızı Şubat’ta, Şubat ayında aldıklarımızı Mart’ta alamadık bakalım bu ay nasıl olacak.” ifadelerini kullanmıştı. “Mayıs ayındaki market alışverişinde de geçen ay aldıklarımızı şuan alamıyoruz” diyen Dikbayır, Mayıs ayı videosunu paylaşarak, “Asgari ücretle geçinen bir ailenin; Kasada bırakmak zorunda kaldığı tavuğa, Çocuğuna alamadığı mamaya, Ne kadar kemer sıkarsa sıksın gelmeyen ay sonuna enflasyon diyoruz. #MilletinGeçimDerdi’ne bir çözüm olması için acilen asgari ücretin güncellenmesini öneriyoruz” şeklinde konuştu.

‘SÖYLÜYORUZ SÖYLÜYORUZ KAFANIZ ALMIYOR’

Market alışverişi sonrasında Dikbayır, “Ev kirasını yatırdık, faturaları yatırdık, kendimize günlük yedi lira para ayırdık ve alışverişimizi yaptık. Alabildiğimiz ürünler bu masanın üzerinde ve bu aile bir ay boyunca bu masanın üzerindekilerle geçinecek. Söylüyoruz söylüyoruz kafanız almıyor milletin geçim derdini anlatamıyoruz” dedi.

‘ASGARİ ÜCRETE ZAM YAPILMALI’

Ümit Dikbayır hükümete seslenerek ara zam talep etti. Dikbayır, “Şu masanın üzerindekilerle bir aile bir ay geçinebilecekse size söyleyecek bir şeyim yok. Elinizi vicdanınıza koyun hala Temmuz ayında zam yapacağız diyorsunuz Temmuz ayı falan değil, yarın zam yapmanız gerekiyor asgari ücretliye, emeklimize özellikle, kamu çalışanlarımıza acil bir zam yapmanızı talep ediyorum. Vatandaşın durumunu anlatmaya çalışıyoruz, işte buna enflasyon diyoruz” ifadelerini kullandı.


Yorum Yazın