Dr. Kayhan Yıldırım'la "güven" üzerine

Artık insanlar niyete bakıyorlar o kişi başa geldiğinde niyeti ne olacak?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Abone ol
Seçmenin siyasetçilere nasıl güven duyduğunu ve siyasi isimlerin güven sağlamak için neler yapması gerektiğini Dr. Kayhan Yıldırım Muhalif'e anlatıyor.

Dr. Kayhan Yıldırım ile güven meselesini irdelemeye devam ediyoruz. Bu haftanın konusu siyasetçilere güven ve güveni sağlama yolları...

-Siyasetçilerin güvenilirlikleri bazı durumlarda tartışmalı oluyor ama yine de güvenmek istiyoruz. Burada niyet mi önemli?

Kayhan Yıldırım: "Buna güven literatüründe saflık diyoruz. Çükü böyle X, Y koordinatında anlattığım somut ve soyut bilgileri koyduğumuzda hem somut hem soyutun gerçekleştiği nokta tam güvenin sağlandığı nokta. Eğer biz o tam güveni sağlayamamışsak örneğin kişinin geçmişine bakıyorsunuz harika işler yapmış. Bir aday göstereceğiz mesela sicili harika. Yani o alanda profesörlüğü var ve akademik bir birey. Fakat bakıyorsunuz gözünüz tutmuyor. Buna rağmen o kişiye güvenmeyi seçtiğimizde biz şüphe duyarak eylemlerimizi devam ettiriyoruz. Tam tersine gözümüz tutmuşsa ama yetkin değil yani yönetebilme kudretine insanları ikna edebilme toplulukları beraberinde sürükleme yetkinliğine sahip değil. O zaman da o duruma ona rağmen biz o kişiye güvenmeye devam edersek o duruma da saflık diyoruz."

-Şüphe mi kötü Saflık mı kötü?
Kayhan Yıldırım: "İki durumun ikisi de kötü. Yani şüphe mi kötü saflık mı bilmiyorum. Ne yazık ki her zaman tamamen güvenebileceğimiz insanlar ortaya çıkartmıyoruz. Burada siyasetçilerin kendisine büyük rol düşüyor. siyasetçinin ya da güven yaratmak isteyen insanın görevidir güvenilir olmak. Yani benim görevim sizin bana güveninizi kolaylaştırmak. İnsanların bana ben ne yaparsam daha çok güvenir. Hangi davranışım hangi göstergem onun bana güvenmesini kolaylaştırabilir? Benim işim güvenilmeyi kolaylaştırmak. Bu nedenle de gerçeklerle cesurca yüzleşmek, saydamlık göstermek, açık sözlü olmak, niyetini açıkça ifade etmek gibi güvenin kaynaklarını birçok kitapta bulabiliriz.  Hayat bilgisi dersinde ilkokulda o karnenin sol tarafı değil de sağ tarafında hani fazilet olarak kabul edilen davranışlardır aslında yatırımının yapılması gereken. Oysaki hep yatırım sola yapılıyor. 
Siyasiler hep  benim dönemimde yaptık diyor. Evet çok güzel ama zaman, koşullar, oy verme davranışları değişti, insanlar değişti. Daha güzelinin yapabileceğinin garantisi sadece sicil ve yetkinlik değil. Artık insanlar niyete bakıyorlar o kişi başa geldiğinde niyeti ne olacak?"

Kayhan Yıldırım'ın Güven Konusundaki videolarını youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

 


Yorum Yazın