Amerika'daki Halkbank davası askıya alındı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Amerika'daki Halkbank davası askıya alındı
Abone ol
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) görülen Halkbank davası, Yüksek Mahkeme'nin kararına kadar askıya alındı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) bir temyiz mahkemesi, Halkbank'ın ABD Yüksek Mahkemesi'ne yaptığı itiraz başvurusu neticelenene kadar federal hükümetin bankaya karşı açtığı davayı askıya almaya karar verdi.

Manhattan 2. Temyiz Mahkemesi'nin kararı, aynı zamanda Halkbank'a ceza davasına karşı savunma yapmak zorunda kalmadan temyize gitme imkanı da sağlıyor.

Bu arada temyizin esasına ilişkin herhangi bir görüş belirtilmedi.

ABD federal hükümeti, Halkbank'a, İran'a yönelik yaptırımları deldiği gerekçesiyle dava açmıştı.

ABD Adalet Bakanlığı, ertelemeye yönelik açıklamasında, "Halkbank'ın asılsız iddiaları ne önemli sorular doğurdu ne de hızlı bir yargılamada kamu menfaatini aştı" ifadeleriyle tepki gösterdi.

Bugünkü karara ilişkin ABD Başsavcılığı ve ABD'deki Halkbank avukatları, Reuters'ın yorum talebine cevap vermedi.

Banka, 'yaptırımlardan kaçınmak için İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki para hizmeti sağlayıcıları ve paravan şirketler kullandığı' iddiasıyla kendisine yöneltilen 'banka dolandırıcılığı', 'kara para aklama' ve 'komplo' başlıklı suçlamaları reddediyor.

Halkbank, "Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası" kapsamında "ABD'de yargılanamayacağı'" gerekçesiyle temyiz mahkemesine yaptığı başvuru sonuçlanana kadar, federal mahkemedeki yargı sürecinin askıya alınmasını istemişti.

Federal Mahkeme bu talebi kabul etmeyince, Halk Bankası Temyiz Mahkemesine başvurmuştu.

Daha önce de Temyiz mahkemesi bankanın söz konusu yasa kapsamında ABD'de yargılanamayacağı gerekçesiyle yaptığı başvuruyu inceleyip karar verene kadar, federal mahkemedeki yargı sürecinin bekletilmesine hükmetti.

Ardından Temyiz Mahkemesi, Halkbank'ın İran'a yönelik yaptırımları ihlal etmesine yardımcı olduğu gerekçesiyle yargılanabileceği yönünde karar verdi.

Mahkeme, mütalaasında "bankaya karşı suçlamaların ticari faaliyet istisnası kapsamına girdiği" görüşüne yer vermişti.

Savcılar tarafından Halkbank'a ABD'nin İran'a yönelik ekonomik yaptırımlarını toplamı yaklaşık 20 milyar dolara varan operasyonlarla delme suçlaması yöneltiliyor. (euronews)


Yorum Yazın