Altı partinin demokrasi arayışında son durum

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Altı partinin demokrasi arayışında son durum
Abone ol
CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’e sorduk; Altı sayısı artar mı? Görüşmeler ertelendi mi? CHP seçmeni ne düşünüyor?

MUHALİF ÖZEL

Geçtiğimiz günlerde Altı muhalefet partisiyle temel ilkelerde anlaşıldığını dile getiren CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek Muhalif’in sorularını yanıtladı.

Ertelenmedi zamanında yapılacak

Niçin bu hafta yapılması planlanan haftalık toplantı bir sonraki haftaya ertelendi? Sorumuza Erkek; “Aslında ertelenme yok, toplantılar iki haftada bir düzenleniyor, 19 Ekim’de görüşeceğiz” yanıtını verdi. 6 parti sayısının artmasına yönelik ise şu an için öyle bir talep olmadığını belirtti. “Cumhur İttifakı dışında yer alan tüm partilerin bir araya gelmesi önemli, demokratikleşmeye ihtiyaç var.  Zaten bugün verilen mücadele bir demokrasi mücadelesi, tek adam sistemi monokrasidir, yani bir kişinin egemenliğidir. Bu sistem temel sorunlarımızı çözmüyor aksine ağırlaştırıyor. Ekonomi, eğitim, adalet, toplumsal barış konularında çözüm gerekli. Yeni kurallar, kadrolar, kurumlara ihtiyaç var.”

CHP seçmeni ne diyor?

İl ilçe örgütlerimiz toplumda umudun yükseldiğini söylüyorlar.

Öncelik vatandaşın sorunları

Parlamenter sistemde Cumhurbaşkanı, partiler üstüdür, devleti ve milleti temsil eder.Seçilecek olan cumhurbaşkanı güçlü bir cumhurbaşkanı olacak. Vatandaşın sorunlarını çözecek. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteminin cumhurbaşkanından bahsediyoruz. Tabii ki öncelikli olarak vatandaşın işsizlik, yoksulluk, hayat pahalılığı, esnafın çiftçinin, emeklinin sorunları çözülecek. Bu arada da sistem değişikliği için gerekli çalışmalar yapılacak. Biz o çalışmaların altyapısını hazırlıyoruz.

Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandıracağız

Görüşmeler sonunda yol haritasını Genel Başkanlar çizecek diyen Erkek sözlerini şöyle noktaladı;  “İkinci yüzyılda, Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandıracağız.”

Ne olmuştu?

Altı muhalefet partisinin genel başkan yardımcıları, parlamenter sistem önerilerini konuşmak için bir araya geliyorlar. Toplantıda CHP’den Muharrem Erkek, İYİ Parti’den Bahadır Erdem, DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu, Gelecek Partisi’nden Ayhan Sefer Üstün, Saadet Partisi’nden Bülent Kaya ve Demokrat Partili Bülent Şahinalp yer alıyor. Şu ana kadar 3 görüşme gerçekleşti.  2023 seçimleri öncesinde Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi vaadiyle yola çıkan 6 muhalefet partisinin ortak metne yönelik toplantıları 2 haftada bir yapılıyor.


Yorum Yazın