Almanya'dan AB dışı ülkelerden gelenlere aşı şartı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Almanya'dan AB dışı ülkelerden gelenlere aşı şartı
Abone ol
Almanya, 25 Haziran'dan itibaren AB dışındaki ülkelerde EMA onaylı aşıları yaptıranlara seyahat yasağının kaldırılacağını duyurdu.

Korona virüsü salgını nedeniyle zorunlu haller dışında ülkeye girişlere kısıtlamalar getiren Alman hükümeti, aşısını tamamlamış Avrupa Birliği (AB) ülkesi vatandaşı olmayan kişilerin Almanya'ya girişini kolaylaştırmaya hazırlanıyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Alman hükümetinin Covid-19'a karşı aşılarını tamamlamış AB vatandaşı olmayan kişilerin 25 Haziran'dan itibaren ülkeye giriş yapmasının mümkün olacağı belirtildi.

Bakanlığın açıklamasına göre Almanya'ya seyahat için aşıların en erken 14 gün önce tamamlanmış olması şartı aranıyor. Bunun yanı sıra sadece Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından kullanım onayı verilen aşıları olanların ülkeye girişine izin verilecek. Bu aşılar ise BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson&Johnson. Türkiye'de kullanılan Çin aşısı Sinovac ve Rusya'da geliştirilen Sputnik V'nin EMA'daki inceleme süreci devam ediyor. 

EMA'nın kullanım onayı vermediği aşılara ilişkin olarak Bakanlığın açıklamasında, "Gerekli incelemeler tamamlandığı zaman, benzer koruma standartlarına sahip aşılar için de uygulamanın genişletilmesi amaçlanmaktadır" ifadeleri yer aldı. Aşılarını tamamlamış üçüncü ülke vatandaşlarının ayrıca vize gibi ülkeye giriş için gereken koşulları da sağlaması gerekiyor.

VARYANT BÖLGELERİNDEN GELENLERE KISITLAMALAR KALDIRILMADI

Bakanlığın açıklamasına göre, korona virüsü varyantlarının yoğun olarak görüldüğü bölgelerden gelenlerin ise ülkeye girişinde kısıtlamaların uygulanmasına devam edilecek. Buna göre, İngiltere, Brezilya veya Hindistan'dan gelenlerin zorunlu haller dışında Almanya'ya girişine izin verilmeyecek. 'Virüs varyant bölgeleri', Almanya'da salgınla mücadelede yetkili kuruluş olan Robert Koch Enstitüsü'nün (RKI) sayfasında yer alıyor. RKI'nın sayfasında Türkiye ise 'riskli bölge' olarak sınıflandırılıyor.

Yeni uygulama, sahtecilik yapılmasının önlenmesi için, aşı olunduğuna dair ispatın nasıl olması gerektiğini de belirliyor. Alman polisinin yanı sıra hava yolu şirketlerinin de bunu kontrol etmesi öngörülüyor. Alman hükümeti, kısıtlamaları gevşetme kararı ile AB üyesi ülkelerin çarşamba günü üzerinde uzlaşmaya vardığı tavsiyeyi hayata geçiriyor.


Yorum Yazın