AFP: ”Kremlin neden Erdoğan’ın kazanmasına ihtiyaç duyuyor?”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AFP: ”Kremlin neden Erdoğan’ın kazanmasına ihtiyaç duyuyor?”
Abone ol

Fransız haber ajansı Agence France Press (AFP), 28 Mayıs seçimlerine günler kala, ”Kremlin neden Erdoğan’ın kazanmasına ihtiyaç duyuyor?” başlıklı analiz yayınladı.

Gazete Duvar’ın AFP’ye dayandırdığı haberine göre, ajans, sayılı günler kalan 28 Mayıs seçimine ilişkin bir analiz yayınladı. “Ukrayna, Suriye, NATO: Kremlin neden Erdoğan’ın kazanmasına ihtiyaç duyuyor?” başlıklı analizde, “ Seçimin kazananı, Rusya’nın Ukrayna’daki geniş çaplı askeri harekatı, Suriye’deki savaş ve Kremlin’in NATO ile açmazı gibi Moskova için önemli alanlarda nüfuz sahip olacak” ifadelerine yer verildi.

”Kılıçdaroğlu ise Moskova’yı seçimlere müdahale etmekle suçluyor”

“Pazar günü Türkler tarihi cumhurbaşkanı seçiminde oy verecek ve uzmanlara göre Kremlin’de uzun süredir ülkeyi yöneten Erdoğan’ın kazanmasını umut ediyor” yorumuna yer verilen analizde, Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Rusya’ya yönelttiği ”seçime müdahale” suçlamaları hatırlatıldı ve, “Kremlin için Erdoğan, son 20 yıldır Rusya Devlet Başkanı Putin ile yakın işbirliği kuran ve bilinen bir kişi. Kemal Kılıçdaroğlu ise Moskova’yı seçimlere müdahale etmekle suçluyor” denildi.

”Rusya ve Türkiye’nin mümkün olan her alanda birbirine ihtiyacı var”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CNN’e verdiği söyleşiye de değinen AFP, Erdoğan’ın açıklamalarına da yer verdi. Geçtiğimiz hafta CNN’e konuşan Erdoğan, “Rusya ve Türkiye’nin mümkün olan her alanda birbirine ihtiyacı var” demişti.

”İkisi de, Batı’nın liberal değerlerini içtenlikle küçümsüyor”

Moskova-Ankara ilişkilerini yorumlayan bağımsız siyasi analist Arkady Dubnov, “Siyasi zihniyetleri, tarzları ve dış dünyayla ilişkileri açısından birbirlerine inanılmaz derecede benziyorlar. Her ikisi de, Batı’nın liberal değerlerini içtenlikle küçümsüyor” dedi.

”Çıkarlarında pek çok çelişki var”

Kremlin’e yakın bir dış politika uzmanı olan Fyodor Lukyanov ise, ”Çıkarlarında pek çok çelişki var. Fakat iki lider arasındaki bireysel ve uzun süren ilişki çok yardımcı oluyor. Birçok farklı konuda ilerleme yolu buluyorlar” diye konuştu.

”Bu tamamen ticari bir ilişki”

İsmi paylaşılmayan Batılı bir diplomat da, “Çıkarları örtüştüğünde birlikte çalışıyorlar. Erdoğan ile Putin arasında bir ’kardeşlik’ yok, bu tamamen ticari bir ilişki” diye ekledi. Söz konusu isim, ”İlk turun ardından Rusya rahat bir nefes almış olmalı” dedi.

”Türkiye ile Rusya öngörülebilir bir ortak”

 “Analistler, Batı’ya sempati duyan Kılıçdaroğlu’nun zaferinin mevcut ilişkiyi tehdit edebileceği görüşünde” değerlendirmesinin yer aldığı analizde, Türkiye ile Rusya ilişkileri açısından Erdoğan’ın ”öngörülebilir bir ortak” olduğu kaydedildi.

Kaynak: T24


Yorum Yazın