Depremzede aç, devlet reklam peşinde!

Adana’da Valilik halka yemek dağıtımını engellemeye çalışınca olay çıktı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Adana’da Valilik halka yemek dağıtımını engellemeye çalışınca olay çıktı
Abone ol
Güneydoğu Anadolu’da büyük yıkıma yol açan depremin 3. gününde kentlerde, kasabalarda, köylerde binlerce insan hala enkaz altında, ayakta kalan depremzedeler ise açlık ve soğukla mücadele ederek ayakta kalmaya çabalıyor. Pek çok bölgeye hala ulaşılamıyor, enkazın kaldırılması için araç ve ekip gönderilemiyor, sıcak yemek dağıtımına da pek çok yerde henüz başlanamadı. Silahlı Kuvvetlerin geç intikal edebildiği bölgelerde organizasyon bozukluğu hala sürüyor.

Elektrik ve doğal gazın kesik olduğu, akaryakıt sıkıntısının yaşandığı kimi illerde halk haberleşme olanağından da yoksun olduğu için yardım istemekte bile zorlanıyor.

Bu imkansızlıklarla mücadele edilirken, valiliklerle belediyeler arasında yer yer gerginlik yaşanıyor. Adana’da  yaşanan bir olayı sosyal medyaya yansıtan bir paylaşımcı şunları kaydetti:

“Az evvel Adana'da  yardım çadırında yemek dağıtımında görev yapan kuzenim (eşi görevli) ile görüştüm. Kendisi belediye halk eğitimde görevli eğitmenlik yaptığı için belediyenin kurduğu yemek dağıtımda görevli. 
5 bin kişilik çorba ve kumanya dağıtımına başlayacakları sırada  Valilik yetkilileri (emniyet ile) geliyor ve - belediye olarak dağıtım yapamayacaklarını ancak devlet olarak dağıtım yapabileceklerini, belediye yazılarını kaldırıp, Adana valiliği yazmaları gerektiğini- vs söyleyip dağıtıma engel oluyorlar. Bunun üzerine çocuklu, bebekli aileler başta olmak üzere 10 saatten fazladır aç ve susuz olduklarını belirten halk galeyana geliyor ve emniyet ve valilik yetkilileri bu tepki karşısında oradan uzaklaşıyorlar, bu şekilde çorba dağıtımı yapılabiliyor.”

Bu durum, bölgeye yardım götürme çabasındaki sivil vatandaşlar  arasında, “Depremzedeler açlıkla susuzlukla mücadele ediyor, devlet reklam peşinde, devlet kendi reklamını yapar mı?” Yakınmalarına yol açtı.  

 

Bodrum Belediyesi  tarafından deprem bölgesine gönderilen yardım TIR’ına, Muğla Valiliğinin kendi pankartını astığı fotoğraflar CHP milletvekili Aylin Nazlıaka tarafından dün paylaşılmış, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise “şimdi bunlarla uğraşamayız” diyerek tepki göstermeye gerek duymamıştı.
Sağlık görevlileri, halen bölgede süren soğuk havaya dikkati çekerek, “Ne yazık ki her geçen gün enkaz altındaki depremzedelerin sağ çıkarılma imkanı yok oluyor. Soğuk havanın hipotermiye yol açmasının yanı sıra açlık susuzluk da ölümleri artırıyor” diyorlar.

Alkollü ürünlerin promosyon ürünleri kabul edilmedi iddiası
Sosyal medyaya düşen ve tepki çeken paylaşımlardan biri de şu şekilde: 

Bu arada dış ülkelerden yardım ekipleri birbiri ardına destek için bölgeye akmaya devam ediyor.
İsrail’in Ashdod kent belediyesi, Türkiye’ye moral desteği için dün akşam belediye binasını iki ülke bayraklarını yansıtarak aydınlattı.

İsrail’de kamu öncülüğünde oluşturulan “Zeytin Dalları” insani yardım organizasyonunun bir ekibi bu sabah Türkiye’ye ulaştı. Ekibin, deprem bölgesinde sahra hastanesi kurarak depremzedelerin tıbbi tedavisi ve ilaç istemlerini karşılayacakları bildirildi.

Vatandaşın çığlığı

Elektrik ve doğalgazın kesik olduğu Antakya’da  resmi makamlardan imdat çağrılarına yanıt alamayan halk, umudunu sosyal medyadan seslendiği sivil halka bağladı…
Antakya’dan pek çok adrese mesajlar gönderilerek yardım çağrıları yapılıyor.

Kapak foto: Sergey Ponomarev - The New York Times
 


Yorum Yazın