Kosova’nın kuzeyinde durum gerginliğini koruyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kosova’nın kuzeyinde durum gerginliğini koruyor
Abone ol
Zveçan Belediye binası, Kosova polisinin özel birliklerince korunuyor NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü askerleri de bölgede devriye geziyor

ZVEÇAN (AA) Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı Leposaviç, Zveçan ve Zubin Potok belediyelerinde polisin görevlendirilmesine karşı çıkan Kosovalı Sırplar ve güvenlik güçleri arasında arbede yaşanmasının ardından bölgede durum gerginliğini koruyor.

Zveçan Belediye binası, Kosova polisinin özel birliklerince korunuyor.

Kosova polisi yeni açıklama yayımlayarak olayda 5 polis memurunun hafif yaralandığını ve 4 polis aracının zarar gördüğünü duyurdu.

Açıklamada, "Protestocular, Zveçan'da polis araçlarına doğru şiddetle, çeşitli cisimler fırlatarak ve bombalar atarak şimdiye kadar 5 polis memurunun hafif yaralanmasına neden oldu. 4 resmi araçta da maddi hasar meydana geldi, bunlardan biri ateşe verildi. Yakınlarda silah sesleri duyuldu ancak kesin konum hala bilinmiyor." ifadesine yer verildi.

ABD'nin Kosova Büyükelçisi Jeffrey Howenier de Twitter hesabından olayla ilgili yaptığı paylaşımda, "Amerika Birleşik Devletleri, Kosovalı yetkililerin, Kosova'nın kuzeyindeki belediye binalarına girmek için devam eden eylemlerini kınıyor. Bugünkü şiddet içeren önlemler derhal durdurulmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca bölgeye gelmeye çalışan Kosova'nın "Kohavision" televizyonu ekip aracına, Kosovalı Sırpların taşla saldırdığı ve maddi hasarın oluştuğu olayda, gazetecilerin yara almadığı kaydedildi.

NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) askerleri de bölgede devriye geziyor.

Kosovalı Sırplar ve güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı

Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı Leposaviç, Zveçan ve Zubin Potok belediyelerinde polisin görevlendirilmesine karşı çıkan Kosovalı Sırplar ve güvenlik güçleri arasında arbede yaşanmıştı.

Yerel medyadaki haberlerde, Kosova polisinin, Zveçan Belediyesi önünde konuşlandırılmasına karşı çıkan Kosovalı Sırpların 2 polis aracını kundakladığı ifade edilirken, polisin de flaş bombası (flash bang) ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği aktarılmıştı.

Kosova polisince yapılan açıklamada, ilgili belediyelerde 23 Nisan'da yapılan yerel seçimleri kazanarak görevlerine başlayan belediye başkanlarına, resmi binalara girişlerinde yardım etmeleri sebebiyle güvenlik güçlerinin görevlendirildiği bildirilmişti.

Kosovalı Sırpların, polisin görevlendirilmesine karşı çıkarak belediye binaları önünde toplanması sonucu başlayan olayların devam ettiği; Sırpların, Kosova'nın kuzeyine giden yolları barikatlarla kapattığı iddia edilmişti.

Sırbistan'da orduya "hazır ol" emri

Sırbistan Radyo ve Televizyonundaki (RTS) haberde, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in orduya "hazır ol" emri verdiği ve ordu mensuplarının Kosova sınırına hareket ettiği belirtilmişti.

Kosova polisinin, Zveçan Belediyesi önünde toplanan Sırplarla "çatıştığı" ifade edilen haberde, bölgeden silah seslerinin de yükseldiği aktarılmıştı.

Bu arada sabah saatlerinde Kosovalı Sırpların yoğun yaşadığı Leposaviç, Zveçan, Zubin Potok ve Kuzey Mitrovica belediyelerinde siren seslerinin duyulduğu ve bunun üzerine Kosovalı Sırpların endişe duyarak belediye binaları önünde toplanmaya başladığı bilgisi paylaşılmıştı.

Kosovalı Sırplar seçimleri boykot etmişti

Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı Leposaviç, Zveçan ve Zubin Potok belediyelerinde 23 Nisan'da yapılan olağanüstü yerel seçimleri kazanan belediye başkanları, dün yemin ederek görevlerine başlamıştı.

Yemin törenleri, Kosovalı Sırpların seçim sonuçlarını tanımaması nedeniyle ve olası gerginlikleri önlemek adına, belediye binaları yerine bölgede Arnavutların yaşadığı köylerdeki kamu binalarında yapılmıştı.

Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı 4 belediyede 23 Nisan'da yapılan yerel seçimleri Arnavut siyasi partilerinin adayları kazanırken, seçimler, Kosovalı Sırplarca boykot edilmişti.

Kosova Merkez Seçim Komisyonunun (KQZ), olağanüstü yerel seçimlerde bölgede kayıtlı 45 bin 95 seçmenden sadece 1567'sinin (yüzde 3,47) oy kullandığını açıklamıştı.

SırbistanKosova ilişkileri

Kosova, 117 ülke tarafından "bağımsız devlet" olarak tanınmasına rağmen kuzeyinde devam eden etnik gerginlikler ve Birleşmiş Milletler'e üye olamaması nedeniyle "Avrupa'nın donmuş ihtilaf bölgeleri"nden biri olarak nitelendiriliyor.

Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.

Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, Avrupa Birliği arabuluculuğunda 2011'de başlatılan BelgradPriştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.

Kaynak: AA

Kaynak:AA


Yorum Yazın