22 Mayıs sanki Dünya Felaketler Günü!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
22 Mayıs sanki Dünya Felaketler Günü!
Abone ol
22 Mayıs tarihte önemli felaketlerin yaşandığı bir tarih. Büyük İstanbul depreminden, dünyanın ölçülebilmiş en büyük depremine hepsi 22 Mayısta oldu. İşte 22 Mayıs'ta olan depremler...

 

22 Mayıs 1766 Büyük İstanbul Depremi

1766 Büyük İstanbul Depremi, Marmara Denizi'nin doğusunda 22 Mayıs 1766 Perşembe sabah saatlerinde meydane geldi. Deprem İzmit'ten Tekirdağ'a kadar uzanan geniş bir alanda etkili oldu. Deprem o kadar büyüktü ki başta Marmara olmak üzere Karadeniz ve Ege sahillerinde de tsunami yarattı. Sadece deprem değil tsunami de yıkıma neden oldu. Büyük hasar yaratan depremde 4 binden fazla insan hayatını kaybetti.

İstanbul'da; Topkapı Sarayı, Fatih Camii, Yedikule, Eğrikapı, Edirnekapı, şehir surlarında ağır hasar, Galata ve Pera, Kapalıçarşı, Ayasofya ve diğer camilerde hasar meydana geldi.

Deprem, Marmara'nın doğusunu önemli ölçüde etkilediğinden İzmit ve Karamürsel'de ağır hasarlar gözlendi, tsunami dalgaları limanları kullanılamayacak hale getirdi.

Galata, Boğaziçi ve Mudanya kıyılarında deniz seviyesinde yükselmeler gözlenmiş ve Marmara Denizi'ndeki küçük adacıklar yarı-yarıya sular altında kaldı. Deprem Bozcaada, Selanik, İzmir ve güney Balkanlarda da hissedildi...

 

22 Mayıs 1927 Xining Depremi

Çin'in Xining vilayetinde, 1927 yılında, 7.9 büyüklüğünde gerçekleşen deprem. Yaklaşık 200.000 ölü ve 500'den fazla okul ve işyerinde büyük zararlar oluştu.

 

22 Mayıs 1960 Büyük Şili Depremi

Büyük Şili Depremi ya da 1960 Valdivia depremi, 22 Mayıs 1960 tarihinde tüm zamanların richter skalasıyla ölçülmüş en büyük depremi. Deprem  moment magnitüd ölçeği ile 9,5 büyüklüğüne ulaştı ve Şili'yi boydan boya vurdu.

Depremin merkez üssü başkent Santiago'nun yaklaşık 700 km güneyindeki Valdivia şehri olarak belirlendi. Deprem Büyük Okyanus'ta yayılan tsunamiye sebebiyet verdi. Dev dalgalar. 10.000 kilometre mesafedeki Hilo, Hawaii ve Güney Afrika'nın sahil bölgelerinde bile tahribata yol açtı. Deprem kurbanlarının sayısı tahminen 3.000 kişi olarak kayıtlara geçti. Depremin büyüklüğü ile kıyaslandığında ölü ve hasar, daha düşük ölçekli depremlere göre bir hayli düşük kaldı.

Bu depremin dalgaları yeraltından da yayıldığı için jeofizikçiler için büyük bir anlamı vardı. Bu dalgaların oluşumu ve süresinin ölçülmesi ile yeraltı hakkında birçok bilgiye ulaşılabildi. Bu depremde bir çan gibi vuran yerin titreşimi, bir hafta ölçülebilir düzeyde sürdü.

 

22 Mayıs 1971 Bingöl Depremi

22 Mayıs 1971 tarihinde merkez üssü Türkiye'nin Bingöl ili olan deprem. Depremin büyüklüğü 6,8 Ms olarak ölçüldü. 878 kişi öldü, 700 kişi yaralandı, 9.111 bina hasar gördü veya yıkıldı

Depremin merkezi Bingöl merkeze 10 km mesafedeki Göynüksuyu Vadisi ile Çapukçur Ovası'nın kesiştiği yer olarak tespit edildi. Ana depremden bir gün önce orta şiddetli bir yer sarsıntısı meydana geldi, ana depremden sonra 1 ay süreyle artçı sarsıntılar devam etti.

 

Deprem, Bingöl'ün yanı sıra Erzincan'ın bazı köylerinde de yıkımlara ve ölümlere yol açtı. Bu depremden 10 gün önce 1971 Burdur Depremi yaşanmıştı. Burdur ve Bingöl depremleri için düzenlenen yardım kampanyalarıyla 12 milyon 397 bin TL dış, 2 milyon 14 bin TL ülke içinden bağış toplandı.


Yorum Yazın