Türkiye'den de iki yer var

2022 yılında ziyaret edilecek en iyi yerler

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
2022 yılında ziyaret edilecek en iyi yerler
Abone ol
Sıkı önlemlerle ve karantinalarla geçen iki yılın ardından tekrar seyahat etmeye hazır mısınız? Dünya genelinde aşılama arttıkça, sınırlar tekrar açılıyor.

Yaklaşık iki yıldır devam eden koronavirüs (Covid-19) pandemisi; ne zaman, nerede ve nasıl seyahat ettiğimizi değiştirmiş olsa da, asla yeni şeyler keşfetme tutkumuzu engelleyemedi. 

National Geographic, dünya nüfusunda aşılanmanın artmasıyla hayatın normalleşmesine atıfta bulunurak, 2022'de ziyaret edilevbilecek en iyi 25 rotayı açıkladı. Söz konusu yerlerin büyük çoğunluğu UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.

Bununla birlikte, tavsiye edilen yerler; doğa, macera, sürdürülebilirlik, kültür ve tarih ve aile olmak üzere beş kategoriye ayrıldı. 

LİKYA VE YÖRÜK KÜLTÜRÜ ÖN PLANA ÇIKTI
Türkiye'de Antalya ile Muğla arasında yer alan antik Lİkya Yolu ve Uygarlıkları, eşsiz doğa güzellikleri ve zengin tarihi ile "aile kategorisinde öne çıktı. Natinonal Geographic, gezginlere ayrıca Yörüklerle birlikte vakit geçirmesini tavsiye etti.

AİLE KATEGORİSİ: LİKYA, TÜRKİYE
Aslen Balkanlar'dan İran'a kadar uzanan farklı Türk gruplarından  oluşan göçebe Yörükler, bir zamanlar Türk nehirlerinin yaylalarında dolaşıyordu. Yörüklerin çoğu şu anda yerleşik yaşamalarına rağmen hala  bin yıllık geleneklerini korumaya çalışıyorlar.

Güneybatı Anadolu'da tarihi Likya bölgesinde yer alan Teke Yarımadası ise  Yörük kültürünün güçlü kaldığı noktalardan birini oluşturuyor. Yörükler, zeytin ağaçlarıyla dolu dağlık bu bölgede, kilimleri, sürüleri, çoban köpekleri ve yaylacılık gelenekleriyle yarı göçebe bir yaşam sürüyor.

Bununla birlikte, son yıllarda tur şirketleri Likya'nın harikalarını, Yörük yaşamıyla birleştirmeye başladı. National Geographic, ailelere  Patara, Xanthos veya Letoon gibi antik yerleri ziyaret etmesini önerirken, Akdeniz’in berrak sularında yüzmelerini önerdi.  

Ayrıca, gezginlerin çocuklarıyla birlikte, narla şerbet yaparak, keçi sağarak ve zeytin hasadına katılarak Yörük kültürünü yakından tanıyabileceği aktarıldı. 

National Geographic’ten Onur Uygun, “Tarih, doğa ve kültür, hepsi burada. Bu güzel manzarayı hem bir öğrenme platformuna hem de bir oyun alanına dönüştürmek istedik. Çocukların bir Yörük mutfağına adım attıklarında ya da antik Likya harabelerinde hazine avına çıktıklarında heyecanlanmalarına bayılıyorum. Gözlerindeki merak duygusunu görebilirsiniz” açıklamasını yaptı. 

İşte National Geographic'in tavsiye listesinde yer alan yerlerin tamamı...


GRANA, İSPANYA




MARYLAND' EYALETİNİN DOĞU KIYILARI, ABD



DANUBE NEHRİ, AVRUPA



BONAİRE


DOĞA KATEGORİSİ: BAYKAL GÖLÜ


NAMİBYA


VICTORİA, AVUSTRALYA


BELİZE


KUZEY MİNNESOTA, ABD


MACERA KATEGORİSİ: ARAPAHOE BASİN, COLARADO, ABD


PALAU


SEİNE NEHRİ, FRANSA


NEW BRUNSWİCK, KANADA 


KOSTA RİKA


SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KATEGORİSİ: YASUNİ ULUSAL PARKI, EKVADOR


CHİMANİMANİ, MOZAMBİK 


RUHR VADİSİ, ALMANYA 


COLUMBIA GORGE NEHRİ, ABD


LODZ, POLONYA


JİNGMAİ DAĞI, ÇİN 


HOKKAİDO, JAPONYA


PROCİDA ADASI, İTALYA 


ATLANTA, ABD


TİN PALLEY CADDESİ, LONDRA, İNGİLTERE


Yorum Yazın