İstanbul Barosu'nun yeni başkanı Ümit Kocasakal oldu. Baro başkanlığı seçiminde resmi olmayan sonuçlara göre Kocasakal seçimi kazanarak 10 yıl aradan sonra yeniden başkanlık görevine döndü.
İstanbul Barosu'nun 128. Olağan Genel Kurulu kapsamında gerçekleştirilen başkanlık seçimi, Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı.
2010-2016 yılları arasında üç dönem üst üste İstanbul Barosu Başkanlığı görevini yürüten Kocasakal, 2016'dan sonra yeniden aday olduğu seçimden galip çıktı.
Ümit Kocasakal kimdir?
Ümit Kocasakal, 11 Mayıs 1966'da Almanya'nın Köln kentinde dünyaya geldi. Hukukçu, avukat ve akademisyen olan Kocasakal, 2010-2016 yılları arasında üç dönem İstanbul Barosu Başkanlığı yaptı.
Ümit Kocasakal'ın eğitim hayatı
Galatasaray Lisesi'nden 1986 yılında mezun olan Kocasakal, 1990'da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Askerlik görevini 8. Kolordu Komutanlığı'nda askeri savcı olarak yaptı.
Bir süre avukatlık yapan Kocasakal, 1995 yılında Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku alanında araştırma görevlisi olarak akademik kariyerine başladı. 2000 yılında doktora derecesini alan Kocasakal, 2005'te doçent oldu. Ceza hukuku alanında çok sayıda makale ve çalışmaya imza attı.
Üç dönem İstanbul Barosu Başkanlığı yaptı
Ümit Kocasakal ilk kez 7 Kasım 2010'da İstanbul Barosu Başkanı seçildi. 14 Ekim 2012 ve 19 Ekim 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen seçimleri de kazanarak üç dönem üst üste görev yaptı.
Kocasakal, 2016 yılında gerçekleştirilen seçimlerde yeniden aday olmadı. 2026'daki seçim sonucuyla birlikte 10 yıl aradan sonra İstanbul Barosu Başkanlığı görevine yeniden döndü.
Ümit Kocasakal'ın siyasi yaşamı
Kocasakal, 24 Ekim 2015'te Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) üye oldu. 2018 yılında CHP Genel Başkanlığına adaylığını açıkladı. 2 Nisan 2020'de ise CHP'den ihraç edildi.
Akademik çalışmalarını ve avukatlık faaliyetlerini sürdüren Ümit Kocasakal, özellikle ceza hukuku alanındaki uzmanlığı ve hukuk konularındaki açıklamalarıyla tanınıyor.