İstanbul
Parçalı bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,8669 %0.25
52,8923 %0.03
6.901,86 % 0,14
74.954,35 %0.121
Muhalif. GÜNDEM Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: "Hürmüz'den 8 gemimizi çıkarmak için çalışıyoruz"

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: "Hürmüz'den 8 gemimizi çıkarmak için çalışıyoruz"

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Hürmüz Boğazı’ndaki 15 Türk gemisinden 3’ünün çıkarıldığını, 8 gemi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Hürmüz Boğazı’nda bulunan Türk gemilerine ilişkin son durumu açıkladı.

Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Uraloğlu, 15 Türk gemisinden 3’ünün bölgeden çıkarıldığını duyurdu.

Kalan gemilerle ilgili sürecin devam ettiğini belirten Bakan, 8 geminin daha çıkarılması için Dışişleri Bakanlığı ile birlikte çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

4 gemi bölgede kalmayı tercih etti

Uraloğlu, geriye kalan 4 geminin ise çıkma talebinde bulunmadığını belirterek, bu gemilerden ikisinin enerji, ikisinin ise gemiden gemiye yük transferi yapan araçlar olduğunu söyledi.

Bu gemilerin halihazırda bölgede faaliyet göstermeleri nedeniyle tahliye talebinde bulunmadıkları aktarıldı.

Hürmüz Boğazı’nda gerilim sürüyor

ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a yönelik saldırılarının ardından İran, Hürmüz Boğazı’nı kapatmış ve deniz trafiği büyük ölçüde durmuştu.

Dünya genelinde petrol ve doğalgaz taşımacılığının yaklaşık yüzde 20’sinin gerçekleştiği bu kritik geçiş noktasındaki gelişmeler, küresel enerji piyasalarını doğrudan etkiledi.

İlerleyen süreçte İran, geçiş ücreti ödeyen bazı gemilere sınırlı geçiş izni verirken, ABD ise İran limanlarına yönelik bir abluka başlattığını duyurdu.

Deniz trafiği ve güvenlik riskleri

Verilere göre savaş öncesinde günde ortalama 138 geminin geçtiği Hürmüz Boğazı’nda, 7-10 Nisan tarihleri arasında sadece 19 gemi geçiş yaptı.

Bölgede faaliyet gösteren gemilere yönelik 22 şüpheli saldırı gerçekleştiği bildirilirken, güvenlik riskleri de artmış durumda.

Hürmüz Boğazı’ndan çıkan petrolün büyük bölümü Asya ülkelerine giderken, en büyük payı Çin ve Hindistan alıyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız