İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5320 %0.06
49,6229 %0.05
5.774,35 % 0,37
91.994,98 %-1.433
Ara
Muhalif. GÜNDEM TBMM’de yeni bakan seçimi 28 Mayıs’ta başlıyor

TBMM’de yeni bakan seçimi 28 Mayıs’ta başlıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), mevcut Başkan Numan Kurtulmuş’un görev süresinin sona ermesiyle birlikte, 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçimi süreci 28 Mayıs’ta başlayacak. Mevzuat gereği, bir yasama dönemi içinde iki kez başkanlık seçimi yapılıyor. İlk seçilen başkan iki yıl görev yaparken, ikinci devrede seçilen başkan, yasama dönemi bitene kadar bu görevi sürdürüyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Numan Kurtulmuş’un görev süresi 7 Haziran’da dolacak. Bu tarihten 10 gün önce, yani 28 Mayıs’ta yeni başkanlık süreci resmen başlamış olacak. Adaylar, bu tarihten itibaren beş gün içerisinde TBMM Başkanlığına başvurularını iletecek.

Adaylık sürecinin ardından, TBMM Genel Kurulu, en geç beş gün içinde toplanarak gizli oylamayla başkanlık seçimini gerçekleştirecek. Kurban Bayramı tatili göz önünde bulundurularak seçimlerin 3 veya 4 Haziran tarihlerinde yapılması planlanıyor.

Başkan seçimi, dört tura kadar uzayabiliyor. İlk iki turda 400 oyla (üye tam sayısının üçte ikisi) seçilme şartı aranacak. Üçüncü turda bu sayı 301’e (salt çoğunluk) düşecek. Eğer bu turda da sonuç alınamazsa, en çok oyu alan iki aday arasında dördüncü tur yapılacak ve en fazla oyu alan isim TBMM Başkanı olacak.

Bugüne kadar Meclis Başkanlığı görevini toplamda 30 milletvekili üstlendi. Eğer yeni bir isim seçilirse, o kişi Türkiye Cumhuriyeti’nin 31. TBMM Başkanı unvanını alacak. İlk başkanlık görevini üstlenen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra en uzun süre bu görevde kalan isim Mustafa Abdülhalik Renda oldu. Renda, 1935 ile 1946 yılları arasında 11 yıl boyunca Meclis Başkanı olarak görev yaptı.

Meclis tarihinde en kısa görev süresine ise 2 ay 1 hafta ile İsmet Sezgin sahip. Öte yandan İstanbul, TBMM Başkanlığı için en çok temsilci çıkaran il konumunda. İstanbul seçim çevresinden seçilen Ali Fethi Okyar, Kazım Karabekir, Ferruh Bozbeyli, İsmail Kahraman ve Numan Kurtulmuş bu görevde bulunmuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *