Kütahya’nın Gediz ilçesinde düzenlenen 1970 Gediz Depremi’nin 56. yıl dönümü konferansına katılan Şener Üşümezsoy, Kütahya ve çevresindeki fay hatlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Üşümezsoy, Simav fayının stresini tam olarak boşaltmadığını belirterek, Kütahya’daki deprem hareketliliğini “piyano tuşlarına” benzetti. Riskin özellikle Simav, Sındırgı ve Gediz hattında yoğunlaştığını ifade eden Üşümezsoy, Kütahya merkezin daha düşük risk taşıdığını söyledi.
Simav fayının tek parça kırılması durumunda 6.5 büyüklüğünde deprem meydana gelebileceğini vurgulayan Üşümezsoy, 2011 yılında yaşanan 5.9 büyüklüğündeki depremin süreci tamamlamadığını dile getirdi. Ayrıca Emet ve Yeşildere bölgelerindeki sık sarsıntıların “deprem fırtınası” olarak nitelendirilebileceğini ve sıcak su kaynaklarının fay hareketlerini etkilediğini belirtti.
Gediz’in 1970’deki 7.2 büyüklüğündeki depremle enerjisinin büyük bölümünü boşalttığını ifade eden Üşümezsoy, Sındırgı’daki fayların parçalı yapısının büyük depremleri sınırlayan bir etken olduğunu kaydetti.
Konferans sonunda Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel, Üşümezsoy’a teşekkür ederek günün anısına hediye takdim etti. 28 Mart 1970’de meydana gelen Gediz Depremi’nde 1086 kişi hayatını kaybetmiş, 1260 kişi yaralanmış ve ilçe merkezi daha sonra farklı bir alana taşınmıştı.