İstanbul
Açık
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,9002 %0.07
52,8696 %-0.13
6.900,89 % -0,76
75.805,32 %0.77
Muhalif. GÜNDEM Okullarda Ramazan Ayı süslemelerine vatandaş ne diyor? Anket sonuçları açıklandı

Okullarda Ramazan Ayı süslemelerine vatandaş ne diyor? Anket sonuçları açıklandı

Areda Survey'in Türkiye genelinde 700 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği Ramazan Süslemeleri konulu anketin sonuçları açıklandı.

Okunma Süresi: 3 dk

Areda Survey’in “Ramazan Süslemeleri” araştırmasına göre, toplumun yüzde 60,6’sı Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda Ramazan süslemelerini teşvik etmesini doğru bulurken, katılımcıların yüzde 63,9’u İstanbul Valiliği’nin uygulamalarına destek veriyor. Katılımcıların yüzde 62,1’i ise Ramazan süslemelerinin yılbaşı süslemelerine bir karşılık olmadığını düşünüyor. 


“Zaten Daha Önce Yapılmalıydı” Diyenlerin Oranı Yüzde 59


Areda Survey tarafından gerçekleştirilen Ramazan Süslemeleri Araştırması, kamuoyunun Ramazan ayı süslemeleri tartışmasına son noktayı koydu. Türkiye genelinde 700 kişinin katılımıyla 16–18 Şubat 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmaya göre; Milli Eğitim Bakanlığı’nın Ramazan ayı kapsamında okullarda süsleme ve etkinlikleri teşvik etmesini Türk halkının yüzde 60,6’sı doğru ve yerinde buluyor. Yüzde 32,1’i bu uygulamayı yanlış bulduğunu belirtirken, yüzde 7,3’ü ise kısmen doğru şekilde değerlendiriyor.
Araştırmada İstanbul Valiliği’nin Ramazan ayı boyunca sokaklar, meydanlar, AVM’ler ve kamuya açık alanlarda süsleme ve etkinlikleri teşvik etmesine yönelik görüşler de soruldu. Buna göre katılımcıların yüzde 63,9’u bu uygulamayı doğru ve yerinde bulurken, yüzde 25,4’ü yanlış bulduğunu, yüzde 10,7’si ise kısmen doğru olduğunu ifade ediyor.
Ramazan ayına yönelik süsleme ve etkinliklerin geçmiş yıllarda da yapılıp yapılmaması gerektiğine dair soruya verilen yanıtlar da dikkat çekti. Katılımcıların yüzde 59,2’si bu uygulamaların zaten daha önce yapılması gerektiğini savunurken, yüzde 30,4’ü yapılmaması gerektiğini düşünüyor. Sınırlı şekilde yapılabileceğini söyleyenlerin oranı yüzde 8,8 olurken, kararsızların oranı yüzde 1,6.
 

“Yılbaşına Karşılık Değil, Ramazan Coşkusu”


Araştırmada Ramazan süslemelerinin, yılbaşı süslemelerine yönelik tartışmalara bir karşılık olup olmadığı da sorgulandı. Katılımcıların yüzde 62,1’i bu görüşe katılmadığını ve süslemelerin Ramazan coşkusunu yaşatmak amacıyla yapıldığını ifade ediyor. Yüzde 28,4’lük bir kesim bunu bir karşılık olarak görüyor ve yüzde 9,5’i kısmen böyle değerlendirilebileceğini belirtiyor.
İngiltere’de Ramazan ayı boyunca bazı şehirlerde sokakların Ramazan temalı süslemelerle donatılmasına yönelik değerlendirmeler de araştırmaya yansıdı. Katılımcıların yüzde 58,3’ü bu uygulamayı olumlu ve yerinde bulduğunu ifade ederken, yüzde 22,6’sı normal karşıladığını, yüzde 19,1’i ise gereksiz bulduğunu dile getiriyor.
Araştırmanın Metodolojisi
                   
Bu araştırma, Türkiye genelinde 700 kişinin katılımıyla 16–18 Şubat 2026 tarihleri arasında, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği kullanılarak Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli üzerinden gerçekleştirilmiştir.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız