İstanbul
Parçalı bulutlu
3°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,2896 %0.06
50,8013 %0.76
6.577,41 % 1,25
91.170,37 %-1.971
Ara
Muhalif. GÜNDEM Murat Karayalçın'dan Ankara su krizi çıkışı: Kaynağı belediye değil DSİ bulur

Murat Karayalçın'dan Ankara su krizi çıkışı: Kaynağı belediye değil DSİ bulur

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın, Ankara'daki su kesintilerine dair konuştu. Su ana planının güncellenmesi gerektiğini belirten Karayalçın, DSİ'yi göreve çağırdı.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Ankara’da geçtiğimiz yılın Eylül ayından bu yana devam eden ve yeni yılın ilk günlerinde de etkisini sürdüren su kesintileri, başkentin en önemli gündem maddesi haline geldi. Tartışmalara, 1989-1993 yılları arasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan tecrübeli siyasetçi Murat Karayalçın da dahil oldu. Gazete Pano’dan Eray Görgülü’ye konuşan Karayalçın, çözümün adresini net bir şekilde işaret ederek, su kaynağı bulma ve tahsis etme sorumluluğunun belediyede değil, Devlet Su İşleri (DSİ) bünyesinde olduğunu vurguladı.

Nüfusu 100 binin üzerindeki kentler için su havzası tahsisinin yasal olarak DSİ’nin görev alanında olduğunu hatırlatan Karayalçın, Ankara için hazırlanan eski ana planların artık güncelliğini yitirdiğini ifade etti. Karayalçın, "Gerede ve Kızılırmak havzaları 1990’lı yıllardan önce planlanmıştı. Ancak bugün karşımızda beklenmeyen bir nüfus artışı ve iklim krizi gerçeği var" dedi.

"DSİ Yeni Bir Su Ana Planı Hazırlamalı"

Murat Karayalçın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın su sorunuyla ilgili dile getirdiği "yetersiz yağış" ve "beklenmedik nüfus artışı" gerekçelerinin hayati önem taşıdığını belirtti. Karayalçın, bu iki faktör nedeniyle DSİ’nin kuraklığı ve artan nüfusu temel alan yeni bir "su ana planı" hazırlamasının zorunluluk olduğunu söyledi.

Sistemin işleyişini anlatan Karayalçın, "DSİ barajları inşa eder, suyu arıtma tesislerine kadar getirir. Belediye ise suyu orada teslim alıp arıtır ve şehir şebekesine dağıtır. Mevcut durumda Ankara Belediyesi'nin yeni kaynak talep etmesi son derece doğaldır, çünkü bu kaynakları belediye değil ancak devlet bulabilir" ifadelerini kullandı. Karayalçın, Ankara’nın en büyük su kaynağı olan Çamlıdere Barajı’nın kendi döneminde tamamlandığını da hatırlattı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *